Lundkommardagen i år startet lørdag morgen med et foredrag om lundehunden og dens tidligere bruk. Hundene som ble brukt til å fange lundefugler er i dag utrydningstruet. For lundehundene er Lundkommardagen et treff der både hunder og eiere møtes og går opp i lundeuren for å se om fuglene er i rute.

Fra Troms kom Solveig Steinnes og hundene hennes. De skal opp i lundeuren for å se etter fuglene. Solveig håper fuglene kommer, selv om hun er i tvil.

Berthils på utstilling

Så startet «Dronningrunden», guidet av Torgrim Olaisen. «Dronningrunden» er en byvandring gjennom Lovund by, der vi får et innblikk av hvordan det var på Lovund i gamle dager og hva som gjør Lovund verdt å leve på. Lovund har rundt 475 innbyggere, men selv om øya er liten er den fortsatt en av de mest karakteriske øyene på Helgelandskysten. Lovund har ikke bare lundefugler, men også en rik historie og kultur.

Byvandringen ender på Kystkultursenteret, der galleri Bur skal åpnes for sesongen. Samlingen er på rundt 30 malerier, som alle er laget av helgelendinger. Utstillingen varierer fra år til år. Birger Berthils fra Trælnes i Brønnøy er en av kunstnerne som har fått sine kunstverk utstilt i år.

Georg Gran og Mette Lise Aslestad har reist langt for å være med på lundkommardagen. De tror ikke at fuglene kommer, men blir positivt overrasket hvis fuglene gjør det. Georg har selv spilt i korps og sier at han er meget fasinert av damene fra Træna.

En annerledes øy

Hvert år kommer det nesten 90 mennesker til Lovund hotell for å få med seg lundkommardagen. Hotellet arrangerer hvert år et program som varer fra den 13. til den 15. April. Arrangementet ble startet for å tiltrekke turister på årstider med lite besøkende. Ingen visste hvor stort lundkommardagen kom til å bli. Nå varier antall besøkende på øya mellom 200 og 250 mennesker som er ivrige etter å se fugler.

Hotellets daglige leder Sivert Olaisen har vokst opp på Lovund. Han forteller at Lovund har et fantastisk samfunn og at det er mange arbeidsmuligheter. Han syntes det er større muligheter på Lovund enn andre steder.

- Lovund er en annerledes øy, jeg føler meg mindre isolert her enn i Oslo, sier han.

Lundefuglen

Lundefuglen er en trekkfugl som er lett å kjenne igjen. Den er kjent for sitt karakteristiske utseende og sin fine fugledrakt. Lovund har Helgelands største lundekoloni. På 50-tallet besto lundekolonien på Lovund av en halv million fugler, men i dag er det bare en tredel igjen. Fuglefangst var viktig for folket på Lovund, men nå er lundefuglen blitt en fredet fugl.

En stor gruppe mennesker venter spent utenfor hotellet på at Torgrim Olaisen skal guide dem opp i lundeuren. Han er frivillig og fast guide for hotellet, noe han gjør med glede. Olaisen orienterer om lundens liv og lundkommerdagen før de spente fugleentusiastene blir guidet opp i lundeuren. Ifølge Olaisen ser du ikke lundefugler på vinteren, fordi de sprer seg sånn over havet. Han forteller også om grunnen til at lundefuglene kommer til Lovund.

- Lundefuglen drar på næringsvandring sier Torgrim. Så starter den store observasjonsturnen. Turistene er spente og ivrige etter å se fuglene. Torgrim Olaisen guider turistene opp gjennom fjelluren. Etter en lang gåtur slår turistene seg ned og sprer seg over hele fjelluren. Både mennesker og hunder setter seg ned og venter på fuglene.

For fint vær?

Selv om vi mennesker liker det fine været, liker ikke fuglene det. Fuglene er varsomme og må være forsiktig i slikt vær på grunn av rovdyr. Turistene har både kamera, teleskop og kikkert med seg opp i lundeuren i håp om å få et glimt av fuglene. Elisabeth Mellbye fra Oslo står og kikker inn i et teleskop. Hun kan se fuglene som ligger på en lang rekke i havet. Elisabeth tror ikke fuglene kommer, men hun tror de kommer på søndag.

Med kikkert sitter Tor Gunnar Kristiansen og speider etter fuglene. Brønnøyværingene Kristi Vedal og Tor Gunnar Kristiansen forteller at de ser fuglene. De er optimistiske på at fuglene kommer siden sist de var på Lovund kom fuglene presis. De sier at selv om ikke fuglene har kommet enda har det vært en fantastisk dag.

Fuglen blir observert, men den kommer dessverre ikke denne gang og flere turister går skuffet tilbake til hotellet. Det er ikke alle som har mistet håpet, flere av turistene skal opp i lundeuren i morgen også.

Lundkommerdagen avsluttes i Vassvika med lundkommerfesten arrangert av ungdommene på Lovund med dans og musikk. Selv om lundefuglen ikke kom presis i år heller, er det alltid en mulighet for å oppleve dem igjen neste år.