Tre måneder inn i det nye året har Arbeidsgruppen for utsmykking av allbrukhuset på Berg ikke tatt noen initiativ for å få inn nye utsmykkingsforslag. Eller til å vurdere innkomne forslag til utsmykking av allbrukshallen på Berg.

25. januar i år etterlyste Kyrre Nilsen svar fra kommunen på sitt alternative utsmykkingsforslag for allbrukshallen på Berg.

Hans nåværende og tidligere utsmykkingsforslag, har fått positiv oppmerksomhet på sosiale medier.

Kommunestyret i Sømna vedtok i desember å gå videre med Torill Bertelsens utsmykkingsprosjekt, anbefalt av arbeidsgruppa hun er medlem i og rådmannen. Samtidig vedtok kommunestyret at det skal "sees på muligheten for å få inn flere forslag" til utsmykking av Allbrukshallen.

Arbeidsgruppe venter på svar fra KORO

Leder av arbeidsgruppe for utsmykking av allbrukshuset: Hans Gunnar Holand mener hans arbeidsgruppe fortsatt kan fremme forslag til kommunens besluttende organer.

BA har vært i kontakt med Hans Gunnar Holand, som er leder for arbeidsgruppen for utsmykking, ordfører Andrine Solli Oppegaard, arbeidsgruppens medlem Torill Bertelsen og sømnarådmann Øystein Johannessen om saken.

Arbeidsgruppens leder- Hans Gunnar Holand sier at gruppen avventer svar fra KORO. KORO er statens fagorgan for kunst i offentlige rom og tildeler støtte til kunstprosjekt etter visse kriterier.

«Det ligger inne en søknad til KORO på dette prosjektet som er til behandling nå. Resultatet av den behandlingen vil være førende for den videre saksgang.  Vi har som mål at saken legges frem for kommunestyret til møtet den 19. april. Det vil da bli lagt frem en sak som oppfyller de krav som kommunestyret kom med i sitt forrige vedtak», sier han.

I januar uttalte ordførerOppegaard at arbeidsgruppen ikke hadde hatt et nytt møte etter desembervedtaket. Gruppa var fortsatt nedsatt med mandat fra kommunestyret til å arbeide videre med utsmykkingsprosjektet.

- Det inkluderer også å finne finansiering, samt å vurdere andre løsninger. Men i vårt mandat heter det også at vi skal tilbake til kommunestyret uansett, sa hun.

Søknaden til KORO finnes ikke i kommunens offentlige postjournalsystem.

- Ved en inkurie er søknaden til KORO ikke journalført. Det er beklagelig og vil bli rettet opp i, sier rådmann Øystein Johannessen om dette.

Kunstkonsulent - skal ha løpende kontakt med kunstnere

Om hvordan en kommune bør gå frem når et offentlig bygg skal utsmykkes uttaler kurator Truls Ramberg, som har ansvar for kommunale og fylkeskommunale prosjekter i KORO, følgende:

- Det bør engasjeres kunstkonsulent og oppnevnes et kunstutvalg. Det bør settes av en andel av byggebudsjettet til kunstbudsjett.

- Hvordan bør kunstnere/bidragsytere engasjeres inn i utsmykkingsprosessen? Koster det mye byråkrati, penger?

- Det kan skje gjennom direkte oppdrag, åpen eller lukket konkurranse, svarer Ramberg.

Vil sikre partene Kurator Truls Ramberg har ansvar for kommunale og fylkeskommunale prosjekter i KORO. Foto: KORO

I KOROs avtaleskjema for kunstkonsulent, så er det ikke kunstkonsulenten som utarbeider kunstverket. Det heter at«kunstkonsulenten har ansvar for den faglige, praktiske og budsjettmessige gjennomføringen av kunstprosjektet, og skal ha løpende kontakt med engasjerte kunstnere under prosessen».

- KORO har et eget avtaleskjema for kunstkonsulent, hva søkes å oppnå med slik formalisering?

- Det søkes å oppnå en profesjonalisering av prosessen, for å sikre et best mulig resultat. Kontrakten er ment å sikre partene i avtalen, sier Ramberg.

Bekrefter å ha mottatt honorar

Torill Bertelsen, som er kunstner og medlem i utsmykkings-arbeidsgruppen, bekrefter å ha mottatt honorar under arbeidet med skokunst-prosjektet.

- Jeg har ikke fått et konsulenthonorar, men betalt for videre utarbeiding av kunstnerisk ide. Bakgrunnen for honoraret jeg har fått er at jeg måtte jobbe videre med skissene som lå til grunn for utsmykkingen. Jeg fikk da et lite honorar for å utvikle ideen videre, slik at det passet til det de spurt om. Skissene for veggen utarbeidet jeg første gang da jeg ble forespurt av Berg skole om jeg hadde ideer da nybygget kom opp. Skissene tok utgangspunkt i spiralen med sømnaskoen. Men i omvendt versjon. Da ble det ikke gjort noe videre med det, og jeg fikk ikke noe betalt. Så utviklet jeg nye skisser etter det, basert på opprinnelig idé,sier Bertelsen.

- Er det avtalt noe videre honorar?

- Det er satt av en sum til å videreutvikle prosjektet hvis det blir noe av. Dette er også midler til kunstneren som skal videreutvikle sitt prosjekt - ikke konsulenthonorar, sier Bertelsen.

Kommunestyret i Sømna, 14. desember 2017. Torill Bertelsen presenterer sin utsmykkingsidé for kommunestyret i Sømna.

- Vet ingenting om Nilsens forslag

BAnett har spurt Bertelsen om arbeidsgruppen har sett på Nilsens forslag. Samt hvordan arbeidsgruppen vil løse kommunestyrevedtaket angående å se på flere forslag.

- Jeg vet ingenting om Kyrre Nilsens forslag. Jeg har fått et oppdrag. Beskrivelsen av dette er dekket veldig godt i BA fra referat fra formannskap og kommunestyre. Når det gjelder kommunestyrevedtaket «at det skal sees på muligheten for å få inn flere forslag» så synes jeg det er veldig vanskelig å svare på hva dette innebærer; om det er et ønske om å få inn flere av mine varianter, eller om det er et ønske om å  gå ut få inn flere forslag. Det siste er urealistisk, for det  koster. Hvis det utlyses konkurranse, da må en betale hver enkelt kunstner for innlevering av bidrag til konkurransen. Jeg har vært med på slike konkurranser. Da får hver kunstner involvert minimum ti tusen hver, sier Bertelsen.

- KORO har utarbeidet standardavtaler for kunstkonsulenter - hva slags avtale har du hatt?

- Jeg har fått et oppdrag om komme med idéforslag og så søker kommunen KORO om støtte til realisering. Ideen om sømnaskoen og involvering av elever er noe som har lagt fra år tilbake. Så ble jeg spurt om jeg kunne vise det forslaget, og tilfeldigvis hadde jeg skisser liggende.  I kraft av at jeg har hatt mange utsmykkingsoppdrag, så ville de ha en inn i gruppen som var vant til å jobbe frem slike saker. Når en involverer KORO så må en begrunne forslaget veldig nøye. Jeg har slik videreutdanning som det kreves, og har både jobbet som  kunstkonsulent og med egen kunstnerisk utsmykking. Det henger i hop. Jeg var aldri spurt om å være kunstnerisk konsulent. Det var når det ble søkt KORO at det kom frem spørsmål om kontroll på den siden, sier Bertelsen.

Bertelsen: - Kunstkonsulent kan ikke foreslå seg selv

- Sett i forhold til at du ikke har hatt en avtale som uavhengig kulturkonsulent, men er utøvende kunstner i arbeidsgruppa for utsmykking, blir du da i arbeidsgruppa stående i en klemme som følge av at kommunestyret åpner for vurdering av flere forslag?

- Nei, jeg har ingenting med det å gjøre. Om arbeidsgruppen har hatt møte om Kyrre Nilsens forslag. Det må være om Hans Gunnar Holand og rådmannen har funnet ut hvordan kommunestyrets vedtak skal tolkes.  Jeg tror ikke det aktuelt for et så lite oppdrag som dette å  skrive kunstkonsulentavtale. Dette er ikke regnet som nybygg. Det er søkt KORO på skjema for kommunale bygg, men dette har også med stedsutvikling å gjøre. Det er ikke et vanlig utsmykkingsprosjekt. Når det  utnevnes kunstkonsulent, så kan vedkommende ikke foreslå seg selv som utøver. Ved en persons engasjement som kunstkonsulent, er det ofte store oppdrag, og man er da avhengig av å velge ut profesjonelle kunstnere.  Da jeg var kunstkonsulent på for eksempel Salhus ungomsskole og BBU kunne jeg ikke foreslå meg selv, og det var få lokale kunstnere å velge i. Kunstkonsulenten skal sitte i en nedsatt arbeidsgruppe blant annet bestående av byggeier, brukerrepresentant og arkitekt. De skal bli enig om hva bygget og brukerne trenger, og konsulenten må utarbeide en utsmykkingsplan og presentere masse kunstnere som kan oppfylle kravet. Etter en anbudsprosess, så kan en til sist si hvilken kunstner som har fått oppdraget. Det er en veldig omstendelig prosess som blir veldig stor i forhold til "allbruksveggen”, sier Bertelsen.

- Kyrre Nilsen etterlyser svar på sitt forslag, og det er stort engasjement for at dette utsmykkingsbidraget. Hva skal skje med dette da?

- De må bare jobbe for det, sier Bertelsen.

- Kunne lokal strid om utsmykkingen vært unngått med å følge KOROs standardavtaler?

- Ja, vi kunne unngått strid lokalt. Vi kunne fått utnevnt en konsulent fra KORO, så kunne de finne ut hva bygget trengte. Det koster mer og det forutsetter at man gir oppdraget til en profesjonell kunstner, sier Bertelsen.

Rådmann vil vurdere endring grunnet habilitet

Om prosjekt sømnaskoen så uttalte sømnarådmann Øystein Johannessen i kommunestyrets desembermøte at "Oppdraget går til en kunstner som har forankring i Sømna og som har gjort en rekke verk over hele Norge. Det er vanskelig å bli profet i eget land, sies det. Jeg tror ikke vi gjør feil om vi tar sjansen på Torill".  I rådmannens fremlegg for kommunestyret, fremgår det ikke av prosjektbudsjettet at det inkluderer honorering til Bertelsen.

Til BAnett sier rådmannen nå at Bertelsen har mottatt et honorar på 10.000 kroner som utøvende kunstner, og at honorar er ført på prosjektet «Liv i Bygda».

"Honoraret er vanlig for et utkast av denne type", sier han, samt at "føringen av dette er klarert med kommunens ledelse". Samtidig åpner han for å se på arbeidsgruppens sammensetting.

- Den vil kunne bli vurdert endret, blant annet ut fra habilitetshensyn og ut fra hva som skjer med søknaden til KORO, sier han til BAnett.

Ordfører mener sittende arbeidsgruppe kan saksbehandle

Ordfører Andrine Solli Oppegaard forsvarer overfor BAnett at arbeidsgruppen med sittende medlemmer er habil til å gjøre vurdering av andres prosjekt.

- Bertelsen har fungert som konsulent i gruppen. Det på basis av elevarbeid, ikke som et fullstendig uttrykk fra en kunstner. De andre forslagene kommer inn blir også sett på. Men vi har ikke stort kunstbudsjett, vi er nødt til å finne de smarte løsningene.

- Bertelsen vil ikke ta stilling til at det foreligger andre forslag, som Kyrre Nilsens?

- Arbeidsgruppen har ikke vært samlet og Bertelsen er dermed ikke forelagt nye forslag, sier Oppegaard.

- Dere har ikke fulgt KOROs råd for hvordan gå frem når offentlige bygg skal utsmykkes. Sett i lys av dette kan arbeidsgruppen anses som habil for vurdering av andres prosjekt?

- Jeg kan ikke se at denne arbeidsgruppen er inhabil. Det er ikke denne gruppen som beslutter. Det vanlige i det offentlige er at man kan godt saksbehandle så lenge man ikke har avgjørende myndighet. Kommunestyret tar avgjørelsen. Du kommer med påstander som innebærer at vi  betaler store midler, at vi honorerer en kunstner for noe, sier Oppegaard.

- Er det ingen honorar for Bertelsen?

- Nei, vi har fått kostnadsoverslag for hva ting vil koste. Hun har fungert som konsulent i gruppa. Bertelsen har fått honorar for jobben hun har gjort for prosjektet. Dette kan rådmannen svare nærmere om. Jeg har undersøkt om hennes bidrag kan kalles konsulent, og det er det ikke, sier Oppegaard. Hun presiserer at prosjektet ikke er en stor sak.

- Det handler likevel om ryddighet?

- Kommunestyret i Sømna vil få lagt frem en sak slik de har bestilt, sier Oppegaard til BAnett.

Holand: - Vi kan fremme forslag for kommunestyret

Hans Gunnar Holand sier til avisen at han var initiativtaker til arbeidsgruppen og at han fant det naturlig at gruppen også bestod av representanter for bygningseier.

- Ordfører og rådmann er derfor en del av denne arbeidsgruppen. Jeg kan ikke se at denne gruppen er inhabil til å fremme forslag for besluttende organer i kommunen. Torill Bertelsen er bedt med inn i gruppen fordi vi hun har solid kunstfaglig bakgrunn og fordi vi ønsket hennes vurdering og tanker om dette prosjektet. Hun hadde tanker om hvordan man kunne trekke inn lokale elementer og involvere elever på en kunstfaglig god og forsvarlig måte. Jeg er av den oppfatning at denne gruppen, inkludert Bertelsen, kan fremme forslag til kommunens besluttende organer. Dette forslaget er en lagt frem som en mulighet som man kan velge å realisere hvis man ønsker det. Det ligger inne en søknad til KORO på dette prosjektet som er til behandling nå. Resultatet av den behandlingen vil være førende for den videre saksgang, sier Holand.

- Behandler dere Kyrre Nilsens forslag samtidig?

- Vi har som mål at saken legges frem for kommunestyret til møtet den 19. april. Det vil da bli lagt frem en sak som oppfyller de krav som kommunestyret kom med i sitt forrige vedtak, sier han.

KORO-søknaden: Kunstnerisk konsulent og utøvende kunstner

Tirsdag formiddag søkte BAnett innsyn i Sømna kommunes KORO-søknad via rådmannen, etter at den ikke var finne i kommunens offentlige postjournal. Avisen mottok beklagelse fra rådmannen, som bekreftet at den ikke var journalført slik offentlighetsloven krever. Onsdag ettermiddag mottar Banett  KORO-søknaden fra arbeidsgruppens leder Hans Gunnar Holand.  Søknaden er datert 31.januar 2018, og Sømna kommune står som offisiell søker. Det søkes om totalt 125.000 kroner av et totaltbudsjett på 250.000 kroner til "Signalprosjekt Sømna Allbrukshall". Holand er oppført som kontaktperson.

Søknaden er videre delt i tre, hvor første del er opplysninger om kunstprosjektet. Her går det  frem at "Sømna Kommune har gjennom dette prosjektet et ønske om å benytte en lokal kunstner, Torill Bertelsen, både som kunstnerisk konsulent og til å utarbeide et ideforslag".

I andre del av søknaden er det et avsnitt kalt "Kunstfaglig prosjektbeskrivelse". Denne innledes slik:

"Sømna Allbrukshus, ferdigstilt bygg. Kunstfaglig prosjektleder; Torill Bertelsen (...). På grunn av min erfaring innen kunstnerisk utsmykking både som utførende kunstner og kunstkonsulent (se CV) fikk jeg for et års tid siden et oppdrag om å komme med et ideforslag/ forprosjekt til Utsmykking av Sømna Allbrukshus, den store Hovedfasaden. (Jeg ble derfor involvert både som konsulent og kunstner.)" sitat slutt.

I avsnitt "Praktisk gjennomføring og fremdriftsplan" står det:

"Kunstner, Torill Bertelsen, vil starte sitt avsluttende arbeid med kunstverket umiddelbart etter at finansieringen er på plass. Produksjonen ved produksjonsbedriften Plast Sveis AS vil starte straks de mottar arbeidsbeskrivelse fra kunstner. Produksjonen forventes ferdigstilt medio september 2018. Montering av kunstverket og ferdigstillelse av prosjektet gjennomføres innen utgangen av oktober 2018", sitat slutt.

Til sist er det et avsnitt "Prosjektorganisering". Her er Torill Bertelsen oppført som "kunstfaglig prosjektleder 1 ".