- Jeg er stolt av å ha vært med på «Utøya 22. juli». Det er en sterk og viktig film som i tillegg er laget av ett av mine forbilder, Erik Poppe, sier Sorosh Sadat fra Brønnøysund. 20-åringen debuterer på det store lerretet i årets mest kontroversielle norske drama. Filmen har premiere 9. mars.

- Alle karakterene man møter i filmen er fiktive og det er Issa, som jeg spiller, også. Issa er en 20 år gammel gutt fra Brønnøysund med afghansk bakgrunn. Jeg visste ingenting om karakteren min før Erik Poppe ringte og sa at jeg hadde fått rollen, forteller Sorosh Sadat engasjert.

Blandet mottakelse

Til daglig studerer Sorosh Sadat TV-teknikk i Lillehammer, og han planleger å jobbe som dokumentarjournalist og filmregissør, men han har også lyst til å jobbe som skuespiller. - Jeg kunne godt tenke meg å lage en dokumentar om Rootsfestivalen i Brønnøysund i nærmeste framtid, sier han. Foto: Privat

Dramaet til Poppe er filmet med håndholdt kamera og tar for seg de vel 77 minuttene på Utøya hvor Anders Behring Breivik massakrerte AUF-ungdommer. Selv om Anders Behring Breivik er sterkt nedtonet, mener mange at filmen kommer for tidlig. På Filmfestivalen i Berlin konkurrerete den om Gullbjørnen. Kritikerne der ga filmen en noe blandet mottakelse, men Birger Vestmo i NRK gir den terningkast seks.

Statist i studiefilmer

I 2016 var Sorosh Sadat (nr 2 f.h bakerst) med i russestyret ved Brønnøysund videregående skole. Foto: Privat

- Før jeg var med i filmen var jeg på audition i Oslo, som en venninne anbefalte meg å gå på, forklarer Sadat.

- Ikke før i tredje auditionrunde fikk vi vite hva filmen vi medvirket i gikk ut på, og dessuten at Erik Poppe skulle regissere den. Det var stort for meg å høre, da jeg er stor fan av filmene hans. Spesielt liker jeg «Kongens Nei» og «Siste resept – Per Fugelli». På den satt jeg bakerst i kinosalen og gråt da rulletekstene flimret over skjermen. Det var en veldig følelsesladd dokumentarfilm. Det å få jobbe med Erik Poppe har vært en fantastisk opplevelse, kommenterer 20-åringen som tidligere har bakgrunn som statist i et par studentproduksjoner.

- Plutselig en dag fikk jeg beskjed om at Erik ville snakke med meg. Da jobbet jeg i bakeriet i Brønnøysund og hadde en helt annen døgnrytme enn alle andre og kunne ikke snakke med ham den dagen, så han ringte meg dagen etterpå og ville meddele at han hadde valgte meg til karakteren Issa, og at han gledet seg til å jobbe med meg. Det var ett av mine beste øyeblikk i 2017, forteller han.

Snakket med overlevende

Dette er det eneste bildet som er sluppet fra "Utøya 22. juli". Andrea Berntzen har fått ros for sin tolkning av hovedrollen som Kaja. Foto: Agnete Brun

Skuespillerne brukte flere uker på å komme seg inn i rollene og å kjenne på følelsen av å være på Utøya 22. juli 2011.

- Vi besøkte regjeringskvartalet, så på filmer og videoer om 22. juli, og snakket med noen av de modige overlevende for å høre deres historier, forteller Sorosh Sadat.

Selv bodde han ikke i Norge da det skjedde, men det gjorde faren hans.

- Sommeren 2011 hørte vi om at det var en eksplosjon i Norge, og da ble alle i familien stresset og prøvde å få kontakt med ham. Sent på natta fikk vi kontakt med vår far, men jeg husker det som om det var i går. Han sa «heldigvis var det ikke noen muslimer eller flyktninger som hadde gjort det.»

Han satte stor pris på å få delta på filmfestivalen i Berlin.

- Berlinale er jo en av verdens største filmfestivaler, og å gå på den røde løperen var helt surrealistisk for meg. Jeg hadde aldri drømt om å kunne få muligheten til å få dra dit som skuespiller i en film. Mottakelsen på premieren der nede var meget god, og høydepunktet for meg, sier Sorosh Sadat.