Tidligere i februar gikk Norges Jeger- og Fiskerforbund i Nordland (NJFF Nordland) ut og oppfordret kommuner til å innføre skuddpremie på rødrev, mår, mink, ravn og kråke. Forbundet mente at dette ville lette trykket på hønsefuglbestanden.

Økt jaktpress

Organisasjonen NOAH - for dyrs rettigheter er ikke enig i at dette er en god idé. NOAH sender nå ut brev til alle kommuner med oppfordring om å se kritisk på skuddpremie, og minner også om at loven ikke tillater skuddpremie for «normal predasjon».

- NOAH mener det er bekymringsfullt når helt vanlige rovdyrarter med normal predasjon får betegnelsen «skadedyr», for at det skal bli enklere å oppfordre til skuddpremier på disse artene, sier Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH, i en pressemelding.

- Vi vil minne kommunene på at skuddpremier vil føre til økt jaktpress, som igjen kan føre til økt skadeskyting på arter som allerede er mye utsatt for hets og risiko for ulovlige jaktmetoder. Det er også et paradoks at NJFF legger hønsefuglbestanden til grunn for innføring av skuddpremie, når eksempelvis ryper ifølge NJFF selv er det mest ettertraktede småviltet blant jegere i Norge, og selv kaller skytingen av disse for «høsting av en fantastisk naturressurs».

Menneskelig aktivitet

Et forsøk fra Hedmark viser ifølge NOAH at systematisk, intensiv og lønnet jakt på mindre rovdyr i et avgrenset område, førte til at rypejegerne som jaktet i området i gjennomsnitt skjøt ei halv rype ekstra per dag.

- Da må man jo spørre seg om det er egentlig bekymringen for bestandsstatus til disse fuglene som driver ønsket om skuddpremie, eller egne jaktinteresser. Kråker blir også kalt «skadedyr» og får skylda for å ta egg og kyllinger, selv om dette kun utgjør en svært liten del av kråkers diett. Nedgangen av vipe og rype-bestanden er også påvist å ha andre årsaker enn smårovvilt - hvor menneskelig aktivitet er vesentlig, sier Martinsen.

Blir rypejakten bedre dersom det innføres skuddpremie på enkelte andre arter?