Tirsdag var det offisiell overlevering av nybygget fra Sømna vekst til Plastsveis.

- Der er veldig hyggelig å bidra til en så stor satsing. En leiekontrakt på 15 år er ikke hverdagskost, sier styreleder i Sømna vekst AS, Kalle Tysnes.

Kalle Tysnes gratulerte Plastsveis og Sten Roald Lorentzen på vegne av huseier Sømna vekst AS. Bak Ann-Helen Westerberg, Nils Ivar Sund og Gunder Strømberg.

Rådmann Øystein Johannessen gratulerte på vegne av kommunen.

- Plastsveis er viktig for Sømna-samfunnet. Jeg er imponert over historien til selskapet som ble stiftet for 30 år siden, over hvor langt dere har kommet med den teknologiske utviklingen og å høre at dere har en egen forsknings- og utviklingsavdeling. "Innovate or die" er jo et kjent slagord, sier Johannessen.

Rådmann Øystein Johannessen overrakte blomster og gratulasjoner på vegne av Sømna kommune. Foto: Jøran Horn

Nybygget er allerede tatt i bruk og det er full fart med produksjon av landbaserte oppdrettsanlegg til settefisk og smolt, samt kar for rognkjeks, som spiser lakselus.

Daglig leder Sten Roald Lorentzen melder om fulle ordrebøker.

- Årets budsjett er på 152 millioner. Vi har bare 23,6 millioner igjen for å oppfylle det, sier Lorentzen, kappe to måneder inn i det nye året.

- Bedre og mer oversiktlig

Den nye produksjonshallen er på 1.200 kvadratmeter. Det er tre ganger så mye som i det gamle meieriet.

- Vi har fått det mye bedre og mer oversiktlig her med all produksjon i ett rom, mot tre-fire før, sier Kjell Åge Kleiven.

Selskapet har nå 55 fast ansatte og ti innleide gjennom et norsk bemanningsbyrå som leier ut litauisk arbeidskraft.

- Det er helt avgjørende for oss å ha den fleksibiliteten for å kunne ta toppene, samtidig som vi kan vokse kontrollert, sier Lorentzen.

Plastsveis er godkjent lærlingbedrift.

- Målet er å ha to lærlinger. Vi hadde to i fjor som begge tok fagprøven i termoplastfaget, og den ene ble ansatt. Nå har vi én lærling i bedriften, sier Lorentzen.

Ble restartet i 2014

- Hadde det ikke vært for at de ansatte gikk inn med penger og en medgjørlig banksjef som senket kravet fra én million til 850.000 i 2004, så hadde det ikke vært noe Plastsveis i dag. Det sier tidligere daglig leder Gunder Strømberg, som nå er varaordfører og styremedlem i Sømna vekst. Til daglig jobber han i Bluecon Brønnøysund.

I 2013 gikk Plastsveis 5,5 millioner i minus. Da kjøpte børsnoterte AKVA Group ASA 70 prosent av aksjene, og tre år senere de resterende 30 prosentene.

AKVA Group ASA har hovedkontor på Bryne, og 900 ansatte i ni land.

- Det var et scoop å få verdens største leverandør av utstyr til oppdrettsnæringen inn som eier, sier Strømberg.

Sømna Vekst ble fisjonert ut av Plastsveis i 2008, og har nå altså stått for nybygget.

Sommeren 2014 ble Sten Roald Lorentzen ansatt som daglig leder. Ranværingen, som kom fra Momek i Rana industripark, har ledet selskapet mot nye høyder.

Suksessformelen er omorganisering av selskapet og utarbeidelse av skreddersydde forprosjekter i samarbeid med kunden i forkant av kontraktsinngåelse.

- Alle forprosjektene har ført til kontrakter, med unntak av ett der de venter på konsesjonen, sier Lorentzen.

Det har ført til en resultatforbedring fra minus to millioner i 2014 til 16,8 millioner i pluss i 2016. Omsetningen ble doblet til 80 millioner det første året, og nærmer seg en ny dobling i løpet av 2018, med et budsjett på 152 millioner, som altså snart er nådd.

- Vi har to forprosjekt i gang, men jeg ønsker ikke å spå hvor vi havner med omsetningen til slutt i år. Vi skal nå først og fremst levere de ordrene vi har, sier Lorentzen.

Berit Lien tegner anlegg. Foto: Jøran Horn

Oppdrettere vil ha større smolt

Utsiktene for videre vekst er gode.

- Oppdrettsselskapene vil produsere stadig større smolt. Til å begynne med ble den satt ut da den var mellom 50 og 100 gram. Nå er det noen som vil ha smolt på 500 gram. Det betyr behov for større anlegg. Vi har også dialog med selskap som vil produsere matfisk i landbaserte anlegg, sier Lorentzen.

Sømna vekst har tatt høyde for utvidelse.

- Vi har en opsjon på fem mål ned mot fylkesveien, og vil ta stilling til en mulig utbygging i løpet av neste år, sier Tysnes.

Utviklingen skaper muligheter for etablering av flere industriarbeidsplasser.

- Vi ser for oss at Plastsveis kan bli en vekstmotor for Berg næringspark. Her kan vi få virksomheter som både leverer til Plastsveis og andre aktører i markedet, sier Tysnes.

Det vil være viktig for Sømna kommune.

- La oss si at en slik klynge vil gi ti arbeidsplasser. Det vil gi store positive ringvirkninger for kommunen. Vi trenger arbeidsplasser også utenfor landbruket, som fortsatt vil være den viktigste næringen, sier rådmann Johannessen.

Kalle Tysnes, Sten Roald Lorentzen og Øystein Johannessen håper Plastsveis får naboer i Berg næringspark. Foto: Jøran Horn

Roser Sømna kommune

Sømna vekst-lederen mener mange kommuner har mye å lære av Sømna når det gjelder næringspolitikk.

Rådmannen hyller nybygget som en kulturell berikelse for kommunen.

- Vi har få signalbygg. Dette er et monument over det å ha troen på og holde fast på en visjon selv i vanskelige tider, sier Johannessen.

Kombinert innflytterfest og 30-årsjubileum

Sømna vekst inviterer til markering av overleveringen av nybygget på Sømna kro og gjestegård fredag 2. mars.

- Og så blir det ordentlig feiring med kombinert innflytterfest og 30-årsjubileum senere i år, sier Sten Roald Lorentzen.