I et leserbrev hevder Dag Hauffen fra Steinkjer at de nye automatiske strømmålerne, såkalt smarte strømmålere, utgjør en strålingsfare. Hauffen kritiserer NVE for å ha innført målerne.

Stråler mindre enn mobilen

Henrik Enevold, seniorrådgiver i NVEs kommuniksjonsstab medgir at det er en viss stråling fra målerne, men avviser at den er skadelig.

- Trådløs overføring av strømdata medfører en viss stråling. Statens strålevern som er fagmyndighet på området uttaler at strålingen fra de nye smarte strømmålerne er så svak at det ikke er helsefarlig å få installert en slik hjemme. Målinger gjennomført på en type strømmåler viste at toppen i pulsene tilsvarte 0,5 prosent av – eller 200 ganger lavere enn – anbefalt grenseverdi på 1,3 meters avstand. Strålingen fra disse målerne er også betydelig mindre enn strålingen fra mobiltelefoner, skriver han til Brønnøysunds Avis.

Fritak mulig

- Er det mulig å få fritak fra å få dem installert dersom man har legeattest?

- Personer som mener at strålingen fra AMS-målerne medfører helsemessig ulemper, kan få fritak hvis utsagnet attesteres av lege eller psykolog. Et fritak vil kun gjelde for egen bolig. Strømkunder kan ikke kreve fritak fra kravet om installasjon av AMS-måler under henvisning til at de ønsker å ta hensyn til folk som ikke bor i boligen, påpeker Enevold.

Frode Dorp, kundeansvarlig nettsaker hos Helgeland Kraft, bekrefter at det er mulig å få fritak.

- Kunder kan fylle ut vårt elektroniske søknadsskjema på våre internettsider. Alle søknader vil bli behandlet rundt årsskiftet 2018/2019, og vi håper å finne tekniske løsninger som kan fungere for alle parter. Et eventuelt fritak innebærer om ny måler skal sende inn timeverdier automatisk eller at du må sende inn måleravlesninger manuelt som i dag. Det er nettselskapet som bestemmer type måleutstyr, eier måleutstyret og har ansvaret for installasjon, drift og kontroll av dette.

Mer presis regning

Ifølge Helgeland Kraft har de nye målerne en rekke fordeler.

* Kunder slipper å lese av og sende inn måleravlesning. Etter hvert kan man betale for det strømmen koster akkurat den timen man bruker den.

* Kundene får bedre oversikt over sitt strømforbruk.

* Kunder som ønsker det kan bli plusskunde, produsere strøm selv, for eksempel fra et solcellepanel, og selge overskuddskraft.

* Bedre oversikt over feil og behov for forsterkninger i strømnettet.

Pris fra time til time

De nye målerne kan også påvirke strømregningen, siden de gir muligheter for å måle strømforbruk fra time til time, med ulik pris til ulike tider av døgnet. Her må man skille mellom kraftpris og nettleie, forklarer Dorp.

- Når det gjelder kraftpris tilbyr kraftleverandørene forskjellige produkter, som fastpris, variabel og spotpris og så videre). Her kan en kunde som er timesmålt få timepriser for det forbruket time for time gjennom døgnet.

På nettleie-siden er det foreslått endringer.

- I dag har vi en fast energileddpris for vintermånedene og det samme for sommer, som betyr at det er samme pris gjennom døgnet på forbruket når det gjelder nettleie. NVE har sendt på høring et forslag om å innførte såkalt effektprising i nettleien fra 2020. Dette er ikke vedtatt og mange nettselskap er skepsis til NVEs forslag. NVE ønsker med tariffomleggingen å oppnå lavere fremtidig nettleie, stimulere til forbruksendringer, riktigere fordeling av nettleien, at energileddet i større grad skal gjenspeile marginaltapskostnaden – og samtidig lage et kundevennlig og forståelig system. Klarer man å få ned strømbruken når strømnettet er veldig belastet, kan vi spare store investeringer i nettet. Da unngår vi at nettleien for kundene øker mer enn den ellers ville gjort.

Kan påvirke regninga

Med andre ord kan de nye målerne gi ulike priser til ulike tider av døgnet, avhengig av hva kunden velger og hvordan det går med NVEs forslag. Ifølge Dorp kan også den mer nøyaktige forbruksmålingen med de nye målerne gi utslag for kundene i starten.

- Noen kunder har vært stipulert i en periode, og her kan de oppleve å enten få penger tilbake eller en større strømregning etter målerbytte. Vi har også enkelte gamle strømmålere som går for sakte, og dermed kan noen kunder få målt et større og mer korrekt forbruk med de nye automatiske strømmålerne, forklarer han.