Det fremkommer i tall som Nordland fylkeskommune har beregnet. Ifølge disse tallene får Bindal kommune i 2018 6,03 millioner kroner, Brønnøy kommune får 5,28 millioner kroner, Vevelstad 2,77 millioner kroner, Vega 2,6 millioner kroner og Sømna 1,79 millioner kroner.

Fylkesråd glad

Fylkesråd for næring i Nordland, Ingelin Noresjø (KrF) er ifølge en pressemelding fornøyd med dette.

– Jeg er særlig fornøyd med at en kommune som Rødøy får en solid utbetaling på 9,4 millioner. De har ikke egen landbasert virksomhet, med lakseslakteri eller andre videreforedlinger. Men de har lagt til rette for ei næring som har tjent store summer på å få bruke havområdene i kommunen. Nå får de endelig uttelling for dette, sier hun.

Hun peker videre på at økt biomasse vil gi mer penger til kommunene, og ønsker å gå enda lengre.

– Synd kommunene tjener

Det er imidlertid ikke alle som er like positive til oppdrettspengene. Da Kurt Klausmark og Roald Pedersen leverte underskrifter mot oppdrett i Velfjorden sa de blant annet at det er synd kommunene tjener penger på oppdrett.

– Uholdbart

Natur og Ungdom mener denne veksten strider imot Naturmangfoldloven og Akvakulturloven og vil derfor klage på tillatelsene om søknadene blir innvilget.

– Natur og Ungdom mener det er uholdbart at fylkeskommunene skal kunne gi tillatelse til produksjonsvekst, uten å se på andre miljøkonsekvenser enn det forskriften krever om lakseluspåvirkning på villaks, sier Therese Hugstmyr Woie som er sentralstyremedlem for Natur og ungdom i fredagens BA.

Hun hevder dette strider imot Naturmangfoldloven kapittel II, ved at de kun tar hensyn til én påvirkning, dette fra lakselus på bestander av én art, laks.

– Dette ble av blant andre Fiskeridirektoratet, Norske Lakseelver og Natur og Ungdom kritisert i høringssvarene til forskriften, men den ble vedtatt likevel. Dermed gikk Nærings- og fiskeridepartementet imot kritikken fra sitt eget faginstans Fiskeridirektoratet, hevder Woie.