Sparebank-1 Nord-Norge har lagt fram sitt foreløpige årsregnskap for 2017, og det viser et resultat før skatt på 1.764 millioner kroner. Utlånsveksten i personmarkedet har vært stor de siste årene: fra 63,87 milliarder kroner ved utløpet av 2015 til 76,16 milliarder kroner ved utgangen av 2017.

Utlånstapet er lavere enn året før og banken foreslår et kontantutbytte på fire kroner per egenkapitalbevis, totalt 401,6 millioner kroner.

- Oppvakte kunder

Mange norske banker legger i disse dager fram rekordresultater. Da Sparebank-1 Nord-Norge la fram sitt rekordresultat sa daglig leder Elisabeth Realfsen i Finansportalen til Dagens Næringsliv at bankene ikke lar kundene få hele fordelen ved at de selv har lave renter.

- Ut fra det vi kan se på utviklingen i fjor, kan vi si at bankene skor seg på late kunder, sier hun.

Dette avviser Øyvind Løvdahl, banksjef for Sparebank1 Nord-Norge i Brønnøysund.

- Når det gjelder late bankkunder, så vil jeg si at vi ikke kjenner igjen dette. Vi mener at sørhelgelendingene er oppvakte bankkunder, og de er flinke til å orientere seg i forhold til betingelser. Samtidig er de opptatte av et godt lokalt tilbud med lokal tilstedeværelse. Videre er mange er opptatt av moderne digitale løsninger som forenkler deres hverdag. Vi opplever økt tilgang på kunder både gjennom henvendelser digitalt og lokalt (via avdelingen i Brønnøysund). Vi er litt «Ole Brum»: Vi innser at vi må både være lokal og digital for å vinne kundene i Nord-Norge.

Går bra lokalt

Sparebank-1 Nord-Norge har satset i Brønnøysund etter at DNB la ned sitt kontor lokalt.

- Lokalt her har vi i 2017 hatt et meget godt år. Vi har også etablert Eiendomsmegler1 og kjøpt Bluecon, som nå blir Sparebank1 Regnskapshuset. Ellers har vi stor vekst på både person- og bedriftskundemarkedet. Vi har som policy at vi ikke går ut med lokale tall, men vi kan si at porteføljeveksten i Brønnøysund har vært langt over landsgjennomsnittet i 2017. Dette må også ses i lys av at vi nå også satser sterkt på landbruk og at DNB la ned i 2016, sier Løvdahl.

- I løpet av 2018 vil vi starte med en prosess i forhold til fremtidig lokalisering. Vi er åpne på at Sparebank1 Nord-Norge, Eiendomsmegler1 og Sparebank1 Regnskapshuset (tidligere Bluecon) skal samlokaliseres. Vi kommer etter hvert ut med en konseptbeskrivelse og et prospect. De lokale eiendomsutviklerne som er interesserte vil bli invitert til et informasjonsmøte i løpet av året.

- Dere skal ut av Havnesenteret?

- Vi har ikke konkludert med det. Teoretisk kan det være mulig at de tilbyr mer plass her, men det vet jeg ikke om de kan, svarer Løvdahl.

Øyvind Løvdahl sier kundene lokalt er oppvakte. Her med finansrådgiver, Lill Kristin Leitvoll (t.h.). Foto: Simon Aldra