Først ut er Alex Rosén som skal være konferansier i auditoriet på BVS torsdag 24. mai.

- Han er et festfyrverkeri av en komiker, programleder, forfatter, vokalist og seiler. Han har også laget en egen vin. Vi fikk flere forslag på Alex i evalueringsskjemaene etter fjorårets konferanse. Det var artig for da hadde vi allerede booket han, sier prosjektleder Inger-Gunn Sande.

Stuntreporter, vokalist og RS-ambassadør

Mannen med den karakteristiske latteren slo igjennom som ellevill stuntreporter i flere TV-programmer på NRK. Han debuterte i ungdomsprogrammet "U" i 1991, deretter var han særdeles frittgående reporter i "Wiese" og Nagano-OL i 1998. Senere fikk han sitt eget program, "Alex Rosén", på statskanalen. Mange husker nok også at han fikk alt for nær kontakt med en isbjørn, da han var med Jarle Andhøys seilas og TV-serie "Berserk mot Nordpolen".

Rosén har også vært vokalist i flere band, blant annet Go-Go Gorilla, og gitt ut musikk sammen med Herodes Falsk og Tom Mathisen, Thomas Seltzer og Knut Schreiner i Tom Lund band, og som soloartist.

Stolt svorsk og nordisk øy-fantast

Kreativitet er også stikkord for første innleder som ble også presentert i dag. Moa Björnson er utviklingssjef i Træna kommune, som er blant Norges aller minste.  Hun kommer fra Sverige og beskriver seg selv slik:

"Nordlending 2.0, kaospilot, stolt svorsk og nordisk øy-fantast. Med hjerte og hjem på Træna, foreldre i fucking Åmål, hus på Anholt i Danmark og styreverv på Svalbard. Liker å løpe langt og svømme kaldt."

Moa Björnson foran Trænstaven. Foto: Kathrine Sørgård

- En av tingene vi ønsker å oppnå med Ramtindkonferansen er inspirere til å være modig og gå utenfor boksen. Moa er et godt eksempel på det. Befolkningsutviklingen er den største utfordringen vi har i Nord-Norge. Med unntak av Bodø og Tromsø går folketallet ned. Som utviklingssjef i Træna innså Moa at barnehage- og sykehjemsplasser ikke er nok for å tiltrekke seg nyutdannede, unge folk. Så hun har lagt vekt på å utvikle kveldsakiveter på øya, sier Sande.

Det er en del av et større, helhetlig utviklingsprosjekt som heter "Tenk Træna".

Ti-femten navn til

Etter å ha holdt ni konferanser Brønnøysundregistrenes auditorium ble den tiende utgaven av Ramtindkonferansen flyttet til BVS i fjor.

- Der har vi bedre plass og vi fikk gode tilbakemeldinger fra deltakerne. Selv om vi har flyttet, fortsetter det gode samarbeidet med Brønnøysundregistrene, forteller Sande.

Jubileet ble behørig feiret i kantina på Registrene. Det blir festivitas i år også.

- Etter konferansen blir det en sosial happening på Kred i samarbeid med Lokalmatbutikken på kvelden, forteller Sande.

Med seg i styringsgruppen har hun blant andre Steinar Johansen Lilleås.

Steinar Johansen Lilleås og Inger-Gunn Sande holdt pressekonferanse på vegne av styringsgruppen i dag. Foto: Jøran Horn

- Det skal presenteres mellom ti og femten navn til. Det pågår fortsatt diskusjoner i styringsgruppen, som består av mange kreative sjeler. Man sovner ikke på møtene, for å si det sånn, sier Lilleås.