Distriktsmobilen har vært i drift i Vevelstad siden 2009. Til å begynne med var det bare et dagtilbud, men etter cirka et år kom det i gang et tilbud med nattkjøring i helgene. Det vil si at sjåførene var på vakt fra fredag morgen 07.30 til søndag ettermiddag 16.30 i ett - i tillegg til de fire ukedagene med ni timers vakter per dag.

Dette med en symbolsk lønn siden det hele er basert på frivillighet. Dette har fungert fint i alle disse årene, men nå begynner de tre faste sjåførene som har vært med siden nattkjøringen begynte å føle det så belastende at det ble bestemt å legge ned tilbudet.

Ellers kjører bilen som vanlig alle dager til 16.30.

Fokus på dagtilbudet

Michelle Heere i Frivilligsentralen som administerer bilen og sjåførene for Nordland fylkeskommune sier det viktigste nå er å bevare tilbudet med dagkjøring, slik det opprinnelig var ment.

– Sjåførene har kjørt i mange, mange år og føler det nå slitsomt, samtidig som det er vanskelig å få tak i nye, faste sjåfører, forklaret Heere til hvorfor nattkjøringen opphører.

– Vi kan i verste fall risikere at de slutter og da blir det vanskelig å holde også dagtilbudet. Den siste tiden har det hendt at bilen har stått stille på grunn av mangel på sjåfører. Så det viktigste nå er å ta vare på de sjåførene vi har og opprettholde tilbudet slik det opprinnelig var ment - å gi en mulighet til å komme til butikk, lege, mellom fergene og utenom busstidene.

Mulig å avtale

Michelle Heere forteller imidlertid at det kan være mulig å gjøre avtaler om nattkjøring når det er spesielle arrangementer som skjer i bygda.

– Arrangørene må da ringe Frivilligsentralen i god til på forhånd så kan det gjøres avtale med sjåfører om å kjøre ekstra. Er det noen som påtar seg det kan den saken ordnes. Jeg tenker spesielt på bryggedans og lignende tilstelninger, sier Michelle.

Kent Roger Pedersen som er en av de siste sjåførene som kjører Distriktsmobilen sier han vil være fleksibel med tanke på ekstra kjøring på natt, når det er spesielle anledninger.

Greta Karlsen,

Sjåfør i distriktsmobilen