De tre tingrettene Alstahaug, Brønnøy og Rana tingrett har lyktes med å komme med på prosjektet digitale domstoler. Innfasing av aktørportalen er første steg i dette prosjektet. Denne portalen skal etablere en kanal for digital kommunikasjon med domstolene og det verktøyet advokatkontorene skal bruke for fremtidige stevninger, tilsvar med mer i sivile saker. I tillegg åpner aktørportalen for digital innsending av salærkrav.

Digitalt aktorat

Det har vært innfasing av portalen i de tre tingrettene på Helgeland i tur og orden. Fredag 1. desember var turen kommet til Brønnøy tingrett. Anledningen ble feiret med marsipankake med sorenskriver Rolf Selfors og seniorrådgiver for IKT i domstoladministrasjonen Mats Berg til stede. Berg har jobbet med dette prosjektet de siste seks årene og reiser rundt i hele landet for å fortelle om denne løsningen. Dokumenter i tvistesaker, skjønn og salærkrav er blant saksområdene som berøres. På sikt skal andre også andre saksfelt inn slik at domstolene blir heldigitale.

— Vi bruker ID-porten for å være helt sikker på hvem vi har med å gjøre og vi har laget våre egne systemer med kryptering av all informasjon. Dette er viktig for det kan være mye sensitiv informasjon som utveksles, sier Berg.

— Hvor mye ligger det i innsparing for samfunnet?

— Samfunnsøkonomisk er det mye å spare. I tillegg blir hele prosessen mellom domstol og advokater mer effektiv. Når en advokat sender et dokument til en motpart blir dette mottatt med en gang. Målet er å fulldigitalisere domstolen. Dette vi ser nå er første trinn. Det er også prøvd å holde digitale rettsmøter. Her i Brønnøy tingrett skal de få en sal utstyrt for et digitalt aktorat. På denne måten ser alle på samme dokument samtidig, sier Berg.

Mats Berg er seniorrådgiver IKT i domstoladministrasjonen. Foto: Hildegunn Nielsen

— Et kvantesprang

Sorenskriver Rolf Selfors har vært i tingretten på Mo, i Sandnessjøen og i Brønnøysund for feire anledningen med de totalt 26 ansatte.

— Det er et kvantesprang for oss å ta del i digitaliseringen av domstolen. Med dette er vi et steg på veien, sier Selfors.

Han sier det viktigste er at dette medfører en klar forbedring for advokatene, men også for dommerne.

Forenkling

Advokat Geir Løbersli er glad for digitaliseringen av domstolen.

— For meg betyr dette en forenkling. Vi får raskere tilgang på dokumenter og de ligger der digitalt til en hver tid. På sikt kan dette bety en mer digitalisert hverdag fremfor å ha de tykke saksmappene. Alt av prosesskriv og så videre vil være tilgjengelig via portalen, sier Geir Løbersli som har tatt dette i bruk allerede når han har vært advokat i lagmannsretten.