Bacon fra Vega med spesialitetmerke

Under NM i kjøtt ble bacon fra griser på Vega fremhevet for sin unike kvalitet.

Sigleif Mork, Bente Børsheim og Arne Flatmo presenterte i februar edelgris fra Vega på Rema 1000 i Brønnøysund. Nå har produktet Gilde tørrhengt bacon fått "Spesialitet-merke".  Foto: Torbjørn Kosmo

Nyheter

—  Dette er veldig stas, sier Bente Børsheim i en pressemelding fra Gilde. Hun er en av de elleve bøndene som står bak Gilde Edelgris fra Vega.

Lokale produkter

Spesialitet-merket ble delt ut av Matmerk i forbindelse med NM i kjøtt på fredag, og er et informasjonsmerke for norskprodusert mat og drikke med unike kvaliteter.

—  Det er dette vi jobber for, å lage produkter som er gode på smak, basert på lokale råvarer, som bidrar til verdiskaping i området og samtidig tar vare på tradisjoner, sier Bente Børsheim.

Vegagrisen får tangmel høstet på Helgelandskysten tilsatt i fôret, i tråd med gamle nordnorske tradisjoner. Tang er en kilde til mineraler, og tang har fra gammelt av vært en viktig del av kystbondens fôrgrunnlag.

Smaksjury

Sortimentet i produktserien Edelgris fra Vega består i dag av indre- og nakkefilet, bøkerøkte koteletter, koteletter og nakkekoteletter, tørrhengt og bøkerøkt bacon, hverdagsbiff og surret skinkestek, bøkerøkte og kokte svineknoker, lettsaltet rå svineknoker og bøkerøkte kjøttpølser.

Spesialitet-merket er et informasjonsmerke for norskprodusert mat og drikke, basert på de beste lokale råvarene, særegne lokale oppskrifter og laget av stolte fagfolk. Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury, som sniffer, smaker og smatter seg gjennom produktene som ønsker å bruke merket. Fagjuryen vurderer grundig kvalitet og smak før de tildeler "Spesialitet", og den ledes av Lars Sponheim.


Nortura lanserer egne produkter av Vega-gris

Grisen får tang i fôret og er foredlet i Nord-Norge.