Tirsdag ble "trafikklysene skrudd på" i det nye systemet for laksekonsesjoner, hvor status for sykdommer og lakslus avgjør hvilke regioner som får vokse innen oppdrett.  Av 13 regioner fikk åtte grønt, tre gult og to rødt.

- Uheldig unntaksregel

Organisasjonene i Villaksalliansen (Norske Lakseelver, Norges Jeger- og Fiskerforbund, Reddvillaksen.no, Naturvernforbundet, Norges Bondelag, WWF, Natur og Ungdom, Sabima og Greenpeace) mener fiskeriminister Per Sandberg går alt for langt i å la oppdrettsnæringen vokse. Foreningen reagerer også på at produksjonen får være stabil, og ikke tas ned, i de røde områdene på Vestlandet.

- I produksjonsområde Nord-Trøndelag har han også trosset faglige råd, og tillater produksjonsvekst selv om han ble rådet til å fryse produksjonen.  Det er også svært uheldig at det er innført en unntaksregel som gjør at  enkeltoppdrettere også i gule og røde områder vil bli tilbudt vekst, sier Erik Sterud, fagsjef i Norske Lakseelver.

Sjøørret

Villaksalliansen mener dette ikke er bærekraftig forvaltning av verken oppdrettsindustri eller villaksressursene, slik Stortinget forutsatte da de stilte seg bak innføring av trafikklyssystemet for oppdrettsindustrien. – Da ble det spesifisert at sykdommer og parasitter fra oppdrettsindustrien ikke skulle ha bestandsregulerende effekt på vill laksefisk. Det ble også sagt at Kvalitetsnormen for villaks skulle legges til grunn før en tillater oppdrettsvekst. Normen åpner ikke for den type populasjonsreduksjon man nå tillater, sier generalsekretær Espen Søilen i Norges Jeger og Fiskerforbund.

Ifølge Villaksalliansen tar miljøevalueringen og veksten som nå følger av den ikke hensyn til effekt av lakselus på sjøørret og sjørøye, slik forskriften pålegger. For sjøørreten er lusesituasjonen langt mer alvorlig enn for laksen, mener organisasjonene.

Villaksalliansen framhever oppdrettens virkning på sjøørrett og sjørøye.