Formannskapet i Sømna besluttet torsdag at kommunen ikke skal kjøpe tilbake ekteparet Kim og Heidi Mørks tomt i Buskhammaren boligfelt på Berg. Sømna kommune vil heller bidra med nødvendig terrengmessig justering, for å gjøre tomten mer omsettelig for tiltakshaverne, heter det i vedtaket.

Dermed er det forsøkt satt punktum for en sak som har pågått siden 2014, med to vedtak som er kjent ugyldig av fylkesmannen. (Se faktaramme).

Rådmannen: — Kommunens ansvar

Formannskapet gikk imot rådmannens innstilling. Han påpekte i sin argumentasjon at det er kommunens ansvar at saken ikke er løst, og innstilte på å kjøpe tilbake tomta.

Rådmannen vurderte tre alternativer:

1. Salg av tomten og nødvendige terrengmessige endringer er tiltakshavers ansvar som eier av den.

2. Sømna kommune bidrar med terrengmessige justeringer for å gjøre tomten mer omsettelig.

3. Sømna kommune kjøper tomten tilbake, utfører terrengmessige justeringer, og selger den igjen.

- Jeg vil være klar på at i denne saken har Sømna kommune ikke gjort en god nok jobb. Med det mener jeg at vi ikke har kommet i mål. Vi snakker om en kollektiv svikt. Jeg retter ikke pekefingeren og vil ikke henge ut noen, for jeg har tillit til de som har vært inne i saken. Men det har altså tatt tre år, tre kommuner har vært inne i saken og det er kommet to avslag fra fylkesmannen, innledet rådmann Øystein Johannessen i formannskapsmøtet.

- Denne saken er et eksempel på en type sak man helst skulle sluppet. Det er ikke en enkel sak. I vurderingen har jeg valgt å ta et steg tilbake for å kunne se saken i et litt større bilde. Den inneholder mange detaljer, det er gått mange runder og saken har en historie tilbake til 2014.

— Har gått i ring

Det har gått mer enn tre år siden saken startet. Tre år og én måned uten resultat. To settekommuner har vært inne i bildet, saken har vært innom fylkesmannen i to omganger, og begge ganger har fylkesmannen omstøtt vedtak på grunn av saksbehandlingsfeil, eller at det ikke tatt tilstrekkelig hensyn til en bestemmelse i plan og bygningsloven, redegjorde rådmannen.

Han ønsket å forsikre seg om å få saken ut av verden en gang for alle.

- Det har vært mer regresjon enn framgang i saken. I sum er min konklusjon og innstilling at vi får en løsning ut fra en frittstående og skjønnsmessig vurdering, ikke ut fra plan- og bygningsloven. Jeg kan vanskelig se at vi går for løsning som fører oss inn i nye runder. Vi har gått i ring i tre år, hvis formannskapet ikke slutter seg til innstillingen, må det peke veien videre i saken, konkluderte rådmannen.

Edvardsen: — Vi blir sittende med svarteper

Formannskapet var imidlertid ikke enig i at kommunen skal påta seg alt ansvar.

- Jeg synes tiltakshaverne har vist passivitet og burde ha gjort seg kjent ned lover og regler mer enn de har gjort. Jeg vil ikke at Sømna kommune blir sittende med svarteper og blir den store synderen. De som har fylt ut tomta har også ansvar. Jeg går for punkt 2, så får tiltakshaver omsette tomta selv, sa Leif Edvardsen (Sp).

Strømberg: — Profesjonell tiltakshaver

Varaordfører Gunder Strømberg (Tverrpolitisk liste) fortalte at han har skiftet mellom alle tre forslagene, men endte med å støtte Edvardsen.

-Det spesielle med denne saken er at det ikke er en hvilken som helst tiltakshaver. Det er en person med profesjonell kunnskap om hvordan slike ting skal gjøres, det er viktig å ha med seg, sa Strømberg, med henvisning til at Hilde Pedersen Mørk er avdelingsingeniør i Sømna kommune.

- Når man fyller opp tomta som man gjør, er det å gå for langt at vi skal ta på oss all skyld. Selv om man har fått det godkjent. Dersom vi går for alternativ tre, lager vi presedens og det er jeg livredd, sa Strømberg.

Han vurderte videre veiledningen kommunen har gitt opp mot tiltakshavers kompetanse og ansvar i dette tilfelle.

- Hadde dette vært noen som kom på kommunehuset og ba om hjelp og ikke hadde peiling på hvordan dette skulle gjøres, ville det stilt seg annerledes. Her skal vi akte oss vel for å gå for langt. Jeg kunne tenkt meg å sende saken tilbake til administrasjonen og fått en vurdering fra advokat om hvilke problemer Sømna kommune kan få. Jeg skulle gjerne sett klagebrevet og hatt litt mer orientering om hva tiltakshaver legger i at han har fått for dårlig veiledning, framholdt Strømberg.

Rådmannen beklaget at klagebrevet ikke var vedlagt.

- Å finne fram alle papirene i saken var en sjau. Det var dokumenter i bøtter og spann. Så til slutt la jeg dokumentene til side og skrev innstillingen. Men jeg ser at klagebrev burde vært med, sa rådmannen.

Edvardsen: — Tiltakshaver har vist unnfallenhet

Leif Edvardsen ønsket ikke en juridisk vurdering.

- Jeg føler meg trygg på å gå for alternativ 2, der kommunen tar delvis ansvar, det tror jeg vil stå på egne bein. Når det gjelder tap av omdømmet vil vi slite uansett. Ved å gå for punkt tre vet jeg at det blir presedens. Jeg er villig til å ta støyten og skjære meg i fingeren, og mener tiltakshaver har vist unnfallenhet fra å innhente informasjon, sa Edvardsen.

Eliassen trakk også fram et annet moment.

- Presedens er nevnt, det andre er at saker som involverer ansatte i kommunen krever av oss at vi er ekstra nøye, og håndterer denne saken som med hvilken som helst annen sak, framholdt han.

Etter et kort gruppemøte kom posisjonen fram til at de ville gå for alternativ to.

- Jeg ser ikke bort ifra at vi må behandle saken igjen, men ved et tidspunkt sa tiltakshaver at det ble for dyrt å gjøre de nødvendige arbeidene. Da har vi strukket oss langt og imøtekommer det tiltakshaver synes var for dyrt, sa Strømberg

Ordføreren: — En mellomløsning

Ordfører Andrine Solli Oppegaard karakteriserte vedtaket som en mellomløsning, der partene deler ansvaret. Hun er heller ikke sikker på at siste ord er sagt.

- Det er vanskelig å spå hva som kan skje. Kommunen har i hvert fall prøvd å rekke ut ei hånd for å få løst situasjonen, sier Oppegaard.

Rådmannen fikk ikke det vedtaket han ønsket, men mener kommunikasjon med tiltakshaver og naboer kan gjøre at man kommer i mål.

- Som rådmann ønsker man jo alltid at innstillingen skal gå gjennom. Jeg er komfortabel med vedtaket. I oppfølgingen av vedtaket blir det viktig å håndtere saka sånn at den får en ryddig avslutning. Derfor er det viktig å kommunisere godt med både tiltakshavere og naboer, sier rådmann Øystein Johannessen.

I saksframlegget estimeres kostnaden for terrengmessige endringer til 125.000 kroner. Ifølge rådmannen er det det et «grovt estimat fra en entreprenør som kjenner tomta». Kostnaden skal behandles som en budsjettregulering i kommunestyrets budsjettmøte 15. desember.

Mørk: — Forlenger prosessen

Kim-Andre Mørk har følgende kommentar til vedtaket:

- Jeg registrerer at Sømna kommune påtar seg ansvaret for den situasjonen man er kommet i. Likevel velger formannskapet å gå bort fra rådmannens innstilling som ville satt et endelig punktum for saken, og heller gå for et alternativ som forlenger prosessen og som i tillegg setter meg i en situasjon der jeg risikerer et betydelig økonomisk tap. Sømna kommune ved formannskapet påtar seg ansvaret for situasjonen, men ikke mer ansvar enn at de skyver den økonomiske risikoen ved et salg over på meg.

Ekteparet er gjort kjent med uttalelsene i formannskapet om passitivitet og unnfallenhet, men ønsker ikke å kommentere dette.

Faksimile BA 27.01.2015.