Førstegangsvelger var førstemann inn da valglokalet åpnet

Maarten Gorter (18) stemte før han skulle på jobb.
Nyheter

Klokken 09.00 åpnet stemmelokalene, og i Brønnøy rådhus var det allerede flere som ventet på å få stemme. Førstemann inn med valgseddel i hånden var førstegangsvelger Maarten Gorter.

- Man må bruke stemmeretten. Gjøre sin plikt, sier TTS-lærlingen.

Endelig resultat tirsdag

I Brønnøy kan man i år stemme på rådhuset, skolene Salhus, Nordhus og Hilstad samt på Syltern grendehus, Trælnes forsamlingshus og på follkets hus i Øverbyda. Det er ikke lenger mulig å stemme på Torget, Sæterlandet og Skogmo.

Valgansvarlig Aina Slotterøy i Brønnøy kommune tror ikke det får så mye å si.

- Det er ikke nøye hvor man stemmer, for vi har fått elektronisk manntall. Før ble stemmer avgitt i ikke-lokale valglokaler registrert som fremmedstemmer. De ble lagt i konvolutt og så sendt inn til meg. Men nå behandles de som andre stemmer.

Ifølge Slotterøy blir valgresultatet likevel neppe tidligere ferdig, for det er også andre endringer.

- Valgloven er endret, så vi får ikke inn brønnøystemmene fra andre deler av landet før klokken 17 tirsdag. Først etter det får vi et endelig resultat.

Må telle manuelt

På grunn av faren for datamanipulasjon har kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner også pålagt alle kommuner å telle stemmene manuelt.

- Det endrer ikke så mye for oss, vi har alltid telt manuelt først og elektronisk etterpå. I år vurderte vi å bare skanne stemmene, men nå blir det begge deler som før.

- Når blir første resultat fra Brønnøy klart?

- Vi må først få inn stemmene fra Hilstad skole, som stenger klokken 21. I ellevetiden håper vi å ha første resultat klart, sier Aina Slotterøy, som leder stemmefunksjonærene på rådhuset med erfaring og stødig hånd.

- Det er viktig å bruke stemmeretten. Jeg er stolt av å være norsk i dag. Vi får bestemme selv, påpeker hun.


Se hvem som sitter i stemmestyret

Jan Solbakk er leder av stemmestyret under høstens stortingsvalg.