Engavatnet tømmes

Naturfenomenet har inntruffet igjen.
Nyheter

Før helgen begynte Engavatnet i Velfjord å tømmes igjen, og mandag formiddag er så å si alt vannet ute igjen.

- Denne gangen gikk det rekordraskt, sier Engavatnet-entusiast Jan Odvar Nielsen, som er ved vannet mandag.

Engavatnet er ifølge Velfjord.no et naturfenomen som er unikt i Norden.

- Vannet som måler ca. 600 x 150 meter er tilsynelatende som de fleste andre vann... helt til det plutselig forsvinner for så å dukke opp igjen, noen dager- et par uker- eller et par måneder senere, med fisk og det hele, skriver nettstedet, som fører liste over forsvinninger. Ifølge den var det sist en tømmeprosess i vannet i 2014.

Professor Stein-Erik Lauritzen ved geologisk institutt ved Universitetet i Bergen hadde i 2000 følgende forklaring på fenommenet overfor VG: I svært tørre perioder synker grunnvannet under innsjøen og det dannes et hulrom. Gjørmebunnen tørker nedenfra. Plutselig sprekker den, og dermed renner vannet ned i et grottesystem. Når grunnvannet stiger, kommer innsjøen tilbake.


Engavatnet er borte

Fem år siden sist naturfenomenet inntraff.

 

Nå forsvinner det igjen

Engavatnets vannspeil er igjen på ferd mot kraterbukta.Mysterievannet på TV

Denne trioen viser NRK-seerne hva som skjer med Engavatnet.