Det skriver Helgelands Blad tirsdag.

Trakk seg helt plutselig

Meldinga kom over bordet like etter at sykehusstyret vedtok å ta med Hemnes og Leirfjord i de videre strukturutredningene.

– Jeg har fulgt mandatet fra Helse Nord, og har forholdt meg til oppdraget og rammebetingelsene. Nå føler jeg at vi har kommet til et punkt hvor vi er uenige, sa Knutsen like etter at styret var ferdig med ei votering som ga støtte til at Leirfjord og Hemnes skal være med i de videre utredningene i ny struktur.

Den plutselige meldinga førte til en pause i møtet, hvor styreleder Frode Mellemvik gjorde sitt beste for å få Knutsen til å gjøre om på beslutninga.

Men uten å lykkes.

– Det handler om rammebetingelsene, gjentok Knutsen, men resten av styret forlot møterommet for å summe seg.

Tok med Hemnes og Leirfjord

Før Knutsen kom med sjokkbeskjeden, hadde et enstemmig styre vedtatt at Hemnes og Leirfjord bør inkluderes i planprogrammet til den videre sykehusutredninga – da som mulige alternativer i modellen med ett stort sykehus for hele Helgeland.

Vedtaksforslaget fra sykehusdirektør Per Martin Knutsen støttet seg til rådene fra Sykehusbygg, som anbefalte at kun byene Mo i Rana, Sandnessjøen og Mosjøen skulle være lokaliseringsalternativer.

Mente noe annet

I debatten kom det tidlig fram at et samlet styre mente noe annet.

– Jeg har full forståelse for at dette oppfattes som sammensatt og utfordrende, sa styremedlem Wenche Sæthre Jørgensen, henvendt til Sykehusbygg-direktør Ann Elisabeth Wedø, som var tilstede under møtet.

– Men jeg sitter igjen med at byutvikling har blitt vektlagt for mye i forhold til helsefaglige spørsmål, og synes det er for tidlig å ta ut Leirfjord og Hemnes. De må utredes på lik linje med de andre, sa Jørgensen.

I den videre debatten var det ingen styrerepresentanter som argumenterte for å ta ut Hemnes og Leirfjord.

– Krevende øvelse

– Det er ingen dramatikk i dette. Det har vært en god prosess i styret, selv om vi ikke er enige om konklusjonen. Nå finner jeg det naturlig at andre drar prosjektet videre, sier den avtroppende direktør Per Martin Knutsen på en pressekonferanse lik etter styremøtet i Mosjøen, melder NRK Nordland.

Han legger til:

– Det er viktig nå at vi enes og ha et felles perspektiv på framtiden. Å legge ned sykehus på Helgeland er en krevende øvelse. Da må det ligge enighet til grunn.

Tre måneders oppsigelsestid

Styreleder Frode Mellemvik i Helgelandssykehuset kjente altså ikke til beslutningen på forhånd.

– Nei, dette kom overraskende på meg også. Jeg har ikke klart å tolke prosessen slik at han kunne komme til å gi seg. Men jeg har stor respekt for hans beslutning. Jeg tror vi skal få dette til uten Per Martin. Han har dessuten tre måneders oppsigelsestid. Prosjektet må gå sin gang, og vi må gå nye runder med Hemnes og Leirfjord, sier styrelederen ifølge etermediet.