Marinbiolog Eve Jourdain fra Norwegian Orca Survey er bekymret etter lydopptakene. BAnett møter henne på møterom «Harry» på rådhuset i Brønnøysund, som hun og kollega Richard Karoliussen har fått låne.

  • Hør lydopptakene i videoen over saken

– Vi lurer litt på hva vi skal gjøre nå. Vi har foreslått en plan, som er anbefalt av internasjonale eksperter og som bygger på erfaringer fra lignende situasjoner, sier hun.

Klokken 19 torsdag kveld låner de kommunestyresalen, og arrangerer møte for de frivillige.

Richard Karoliussen og marinbiolog Eve Jourdain lytter til opptak der spekkhoggerne i Trælvikosen høres stresset ut, og prøver å komme i kontakt med dyrene som har kommet seg ut.

Ekspertene forstår dyrene

I gruppa på facebook, der de har rekruttert frivillige til folkeaksjonen de planlegger, der de skal hjelpe spekkhoggerne ut av Trælvikosen, har noen kritiske stemmer meldt seg, som blant annet stiller spørsmål ved sikkerhet, og om dyrene står fast i osen.

– Vi vet hva vi snakker om, sier Jourdain, som har mastergrad i marinbiologi og økologi, og har jobbet med spekkhoggere i åtte år.

Hun har ikke noe imot at eventuelle lokale myndigheter kan bidra, eller overta operasjonen rent formelt. Men i så fall håper både hun og kollega Richard Karoliussen at man lytter til dem, siden det er de som sitter på ekspertisen på dyrene.

– Vi kjenner tegnene når de blir stressede, for eksempel, sier hun.

– Spekkhoggerne kan dø

Det viktige for dem er ikke hvem som gjennomfører redningsaksjonen, men om den gjennomføres.

– Om to uker kan det være døde spekkhoggere i osen, dersom de ikke får hjelp, sier hun.

Bekymret etter lydopptak

To av spekkhoggerne tok seg onsdag ut av osen, og det er nå fem igjen der inne.

– Vi lurer på hvorfor de fem som er igjen, er igjen. Natt til torsdag tok vi opp lyd, sier Karoliussen.

Disse har de sendt til eksperter på akustikk blant spekkhoggere i Canada.

– De mener at dette høres ut som en «distress call» fra dem, de roper etter dyrene som klarte å komme seg ut, og prøver å komme i kontakt med dem, sier Jourdain, og spiller av lyden.

Ifølge de to har ikke spekkhoggerne laget slike lyder tidligere, og de mener dette er et klart tegn på at spekkhoggerne er stressede, og ikke har det bra.

– Det er ingen tegn på at de spiser. Det er noen som har stilt spørsmål ved om det stemmer, men vi har observert dem, også i båt med ekkolodd, det er ingen fisk på ekkoloddet. Med unntak for den første dagen da de presset fisken inn her, har de trolig hatt veldig begrenset tilgang til mat, mener Karoliussen, og legger til at dette i seg selv forverres av at to kalver drikker melk fra moren.

Har hundre frivillige

Det er viktig for dem at folk i Brønnøysund ikke presses inn i en redningsplan de eventuelt ikke ønsker.

– Vi har en god plan, som er godkjent av eksperter som har vært involvert i lignende operasjoner. Men vi vil ikke presse folk, vi vil gi folk valget.

– Betyr dette at aksjonen som er planlagt for fredag eller lørdag er avlyst?

– Nei, men vi vil at folket skal være med på å bestemme dette.

De har så langt fått opp mot hundre frivillige, og 34 båter som skal kunne stille opp. Noen har stilt spørsmål ved sikkerheten.

– Sikkerheten er et personlig ansvar for de som deltar.

Veldig fredelige dyr

– Alt i alt er det den enkeltes ansvar å oppføre seg til sjøs. Vi vet ikke hvilken erfaring folk har, det er derfor dette må være en folkeaksjon. Vi kan for eksempel si at vi ikke ønsker at det er barn i båtene, men kan ikke nekte noen, sier de.

Andre har stilt spørsmål ved om dyrene ikke kan bli redde og angripe eller velte båter.

Roger Holmstrand knipset disse fantastiske bildene da spekkhogger-flokken var i nærheten av Salhusmarka sør onsdag 3. mai.