Siste: Klokken 13.30 er det nye utstyret i drift. Nå er redningsskøyta og flere mindre båter tilbake på skipstrafikken.

Mange følger skipstrafikken på BAnett. Oversikten er basert på det verdensomspennende AIS-systemet (se egen faktaboks). Tidligere stod det en AIS-base på Gårdsøya, men den ble slått ut av lynet i romjula.

Bedre oversikt

Nå sørger Celect AS på Salhus for at det igjen blir bedre dekning lokalt. Firmaet monterer ny antenne og lokal basestasjon for AIS på og i sitt bygg på Salhus. Ståle Morten Bjørnvik, prosjektleder i Celect, forklarer at skipstrafikken som viser på Marine Traffic i dag er temmelig mangelfull mellom Sandnessjøen og Vikna.

- Fartøy som kommer opp her er enten fordi de over 45m (da kommer skipsdataene fra andre typer mottakere/baser) eller fordi de er «fanget opp» av mottakeren som står plassert på Vega.

Har vært savnet

Celect leverer og installerer også AIS-sendere på lokale båter, og tar nå også ansvar for antennen og basestasjonen

- For at båteiere skal ha full utnyttelse av en slik investering, er det viktig at offentlig tilgjengelige webtjenester er oppe og går sånn at for eksempel pårørende kan følge sine kjære som er på sjøen. Vi har også blitt kontaktet av flere lokale fiskere som har oppfordret oss til å gjøre dette siden det har vært et savn for dem så lenge tjenesten ikke har virket. Celect har påtatt seg å kostnadsfritt stå for antenneutstyr, nettverk, montering og drift, mens MarineTraffic har gitt oss basen/mottakeren. Vi må også få nevne at Brønnøy kommune sponset lift med bemanning og at huseier velvillig har gitt sin aksept på oppføring av antenneutstyret på bygget, forteller Bjørnvik.