Dette er planen for å få ut spekkhoggerne

Fredag eller lørdag skal man forsøke å hjelpe spekkhoggerne ut av Trælvikosen med en stor folkeaksjon.

Dronefilm fra Norwegian Orca Survey av spekkhoggerne i Trælvikosen.

Nyheter

Spekkhoggerne som oppholder seg i Trælvikosen har de siste ukene opptatt mange. Onsdag kom Richard Karoliussen og marinbiolog Eve Jourdain fra Norwegian Orca Survey til Brønnøysund, og torsdag begynte de å studere dyrene.

De tror at dyrene sitter fast der.

Mandag kunne Karoliussen fortelle at de arbeidet med en plan for å få spekkhoggerne ut av osen, men at man ventet på godkjenning fra myndighetene. Tirsdag har de fått den godkjennelsen.

Har lagt plan for å få spekkhoggerne ut

Norwegian Orca Survey skryter av lokalbefolkningen i Brønnøysund.


Ber om hjelp

– Vi har fått tillatelse fra Mattilsynet til å bruke planen. Det blir en folkeaksjon, og nå har vi laget ei lukket gruppe på facebook, som vi legger ut informasjon og en del av planleggingen i, sier Richard Karoliussen.

De har bedt om hjelp fra folk i båt, kanoer, kajakker og andre folk som kan bidra med det ene og det andre. De har også bedt folk om å få låne jaktradioer.

– Vi prøver å gjøre dette uten at det blir så store kostnader, men vi er villige til å dekke kostnader til kjøp av utstyr man ikke får tak i, så får vi ordne opp i det i ettertid.

Marinbiolog Eve Jourdain og Richard Karoliussen fra Norwegian Orca Survey var forrige uke i Brønnøysund for å finne årsaken til at en flokk med spekkhoggere har oppholdt seg i Trælvikosen.  Foto: Bård Pedersen

Folk bør være stolte

Engasjementet er stort både fra lokalbefolkningen, og folk litt lenger nord.

– Vi er godt i gang, og har et voldsomt engasjment med mennesker som ønsker å hjelpe til. Erfarne kajakkpadlere fra Mo i Rana har tilbydd sine mest erfarne og profesjonelle padlere som kan komme til Brønnøysund for å hjelpe til. Det står respekt av brønnøyværingene, de burde være stolte, det er helt fantastisk, sier han.

Spekkhoggerne kan ha født i Trælvikosen

Se dronefilmen til forskerne, der de forsøker å finne ut om det er født en spekkhoggerkalv i Trælvikosen.


Har lagt en plan

Dette er planen:

– Planen er i hovedsak å benytte et antall båter, der vi henger et tau med vekt og glowsticks på i bunnen, gjerne 10-15 meter dypt. Da danner du en barriere for spekkhoggerne de ikke ønsker å krysse. På den måten kan du lede dem, slik du ville ledet kyr eller andre dyr dit du ønsker. Det er i hovedsak planen i korte trekk.

De skal også ta det så rolig som mulig for å unngå stress på dyrene. På mandag kunne Karoliussen melde om tegn på stress hos noen av dem.

– Så vidt jeg vet er det vel vi som sitter på mest kunnskap, og kan se på dyrene om situasjonen er for tøff for dem eller ikke. Da må man ha ryggrad nok til å si at nok er nok.

For å få til dette trenger de et tyvetall båter, og mange frivillige, tirsdag sa Karoliussen at de kom til å trenge et sted mellom 40 og 50 folk.

Norwegian Orca Survey har lagt en preliminær plan, men understreker at denne kan bli endret, og ikke er endelig.  Foto: Norwegian Orca Survey

Aksjon fredag eller lørdag

De kommer til Brønnøysund i morgen klokken 6, og vi har et håp om at det kanskje er noen i Brønnøysund som har et stort møterom eller lokale vi kan bruke for å trekke litt folk inn i. Vi har ikke kommet så langt at vi har rukket over alt dette, men håper at noen kan stille med noe slikt.

– Når kan aksjonen begynne?

– Fredag eller lørdag er mest aktuelt. Mange ytrer ønske om torsdag eller snarest mulig, men dette krever planlegging og nøye gjennomgang slik at alle vet hva de skal og ikke skal gjøre. Derfor har vi ansett det slik at om vi kommer på onsdag får vi hele torsdag til å planlegge og orientere litt, gjerne også fredag formiddag. Da håper vi at det lar seg gjøre å gå i gang fredag formiddag eller ettermiddag, før floa kommer. Går ikke det, blir det lørdag. Vi kan ikke sette i gang noen ting uten at det er vel planlagt og organisert, understreker han.

Ber folk vise hensyn

De er også opptatt av at folk helst ikke bør stimle sammen ved osen på land, fordi det kan skremme dyrene.

– Langs kanten av osen og spesielt der de skal gå gjennom er det ønskelig at folk holder seg unna. At det kun er det mannskapet vi trenger som står der. Vi har forståelse for at folk vil se og oppleve, men bugner det med folk, er det ikke det beste for prosessen. Det vil bare stresse dyrene, og muligens få dem til å snu. Vi vet vi ikke kan nekte noen å gå ut, men vi oppfordrer til at folk tar hensyn.

De er også opptatt av at eventuelle droner ikke flyr lavt, siden det også kan skremme dyrene. Selv planlegger de å fly drone, men for å ha oversikt, og å kunne telle dyrene.