Siste prognose for 17. mai: Regn, men..

Regnet kommer fra Sør-Norge grytidlig på nasjonaldagen.

17. mai i Brønnøysund i fjor var en blandet opplevelse værmessig. Dagen starter med regn i år, men det kan bli en pen ettermiddag.  Foto: Simon Aldra

Nyheter

Før helgen snakket BAnett med vakthavende meteorolog i Tromsø om været på 17. mai. Han kunne fortelle at det gikk mot regn både tirsdag og onsdag, altså 16. og 17. mai.

– Ja, det kan du si, dette er jo ganske langt frem i tid, så vi får håpe at vi tar feil, og at prognosene ikke slår til, sa han da.

Fint på 16. mai

Mandag krysser vi både fingre og tær, og tar opp telefonen igjen.

– Tirsdag ser fin ut, det er det en sørøst-situasjon med høyt skydekke, oppholdsvær, og god varme. Vi ser nok 12-13 grader tirsdag ettermiddag med en frisk, mild sørøstlig vind, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe til BAnett mandag.

Ikke opphold på 17. mai

Hans prognoser tilsier dessverre ikke fullt ut oppholdsvær på selveste 17. mai.

– Det kommer noe nedbør over Sør-Norge tirsdag, og det kommer nok opp til Brønnøysund i morgentimene på 17. mai. Det blir mest aktivt fra grytidlig morgen til formiddagen en gang, da passerer det. I løpet av formiddagen, ved lunchtider, har nok regnet trukket forbi, sier Walløe, og antyder at hovedtrykket kommer mellom klokken 8 og 11 på nasjonaldagen.

– Vent, ny prognose

– Men, vent litt, nå får vi inn noen nye prognoser, hold linja.

Walløe returnerer til telefonen.

– Du, den nye prognosen er litt bedre. Hovedtyngden kommer før klokken 9. Det blir ikke helt opphold da, men det blir mindre. På ettermiddagen 17. mai blir det nok litt sol og oppholdsvær, med sørvestlig vind og lettere vær. Temperaturmessig blir det nok opp mot 8-10 grader, så det er kanskje en trøst at det er mildt vårregn, sier han.

Redusert brannfare?

Dagen etter, torsdag, blir været bra på formiddagen, men torsdag ettermiddag passerer et nedbørssystem.

– Det er ikke store mengder, men det passerer med vind fra sørvest. Etter det blir det stort sett oppholdsvær fra fredag ettermiddag og utover helgen, med temperaturer over ti grader.

– Er det nok regn til å redusere brannfaren (pluss)?

– Når det kommer en fem millimeter nedbør demper det nok brannfaren litt. Det kan jo tørke opp litt igjen, men umiddelbart etterpå blir det nok bedre, tror han.