Richard Karoliussen og marinbiolog Eve Jourdain fra Norwegian Orca Survey ankom Brønnøysund sent onsdag kveld. I løpet av kvelden fikk de orientert seg i området og var også i dialog med naturoppsynsmann Runar Omnø.

Tre små kalver i flokken

Spekkhoggerforskerne observerte flokken fra fjæra nedenfor Røsslyngveien i Brønnøysund torsdag formiddag.

Torsdag var de på plass like nedenfor Røsslyngveien i Brønnøysund for å observere spekkhoggerflokken. Jourdain hadde så langt talt fire voksne hunndyr og tre kalver.

- To av kalvene er under ett år gamle. Den ene er antakelig født i vinter, det er en baby, sier Jourdain.

En av teoriene hun har på årsakt til at flokken har blitt værende såpass lenge i Trælvikosen er at en av hunnene er gravid og vil føde. Det er imidlertid for tidlig å fastslå noe ennå, sier Jourdain.

- En spekkhoggerfødsel har aldri vært dokumentert i naturen før, så dette er veldig spennende, sier Jourdain.

Det er gjort flere observasjoner av en stor hann også, men denne var ikke å se torsdag formiddag.

Merkelig adferd, spiser ikke

Richard Karoliussen filmer spekkhoggerne fra luften med drone. Eve Jourdain følger konsentrert med.

Ifølge Jourdain vil Norwegian Orca Survey fortsette å observe dyrene for å se om de ved hjelp av erfaringen de har opparbeidet med spekkhoggere kan greie å finne et mer definitivt svar på hvorfor dyrene har kommet inn i osen.

- Det vi allerede har sett er at dyrene har en lik oppførsel som spekkhoggere i fangenskap. De er stresset og de spiser ikke. De er ikke her for å drive jakt, det er vi rimelig sikre på, sier Karoliussen.

Jourdain er rimelig sikker på at spekkhoggerne ikke har fulgt en sildestim inn i osen. Hun tror imidlertid at makrell kan ha vært årsaken til de luftige hoppene som ble fotografert av Roger Holmstrand onsdag i forrige uke.

Roger Holmstrand knipset disse fantastiske bildene av spekkhoggere som flyr over vannflaten forrige onsdag. Bildene ble tatt ved Salhusmarka sør. Foto: Roger Holmstrand

- Dette er en adferd de framviser når de jager makrell, fordi det trengs stor fart når man jakter denne fisken, sier hun.

Eve Jourdain håper at dyrene ikke sitter fast i osen.

- Det er et uromoment. Denne lille osen har ikke nok mat til disse dyrene. En voksen spekkhogger spiser rundt 100 kilo fisk per dag. De voksne dyrene kan greie seg lenge uten mat, men hunnene vil etter hvert ikke bli i stand til å produsere god nok melk. Dermed, hvis det skulle være slik at de faktisk sitter fast her inne og ikke kommer seg ut av en eller annen grunn, så vil kalvene bli svake og dø først. Dette er det for tidlig å fastslå nå, men det er en bekymring vi har, sier Jourdain.

- Det er uansett merkelig at flokken har vært her så lenge. Det er ikke normal oppførsel, sier marinbiologen.

Tror flokken kan dra hvis de vil

Hvis det skulle være at dyrene sitter fast, er det mulig å hyrde dem ut ved hjelp av båt.

- Men da må vi først være helt sikre på at de faktisk er i trøbbel, ellers stresser vi dem bare unødig. Jeg tror det er mest sannsynlig at de har mulighet til å gå inn og ut slik de ønsker, og at det er en annen årsak til at de er her. Da er det best å la naturen gå sin gang, og dyrene finner veien ut selv når de er klare for å dra, sier hun.

Dronefilm er en bra måte å observere spekkhoggere på uten å stresse dyrene.

Spekkhogger-forskerne vil ikke bruke båt når de observerer dyrene.

- De liker åpenbart ikke båter, de ble veldig stresset da vi forsøkte å komme innpå onsdag. Derfor vil vi gjøre observasjoner fra land og ved hjelp av drone, sier Karoliussen.

Torsdag ettermiddag, etter å ha sett på dronefilmene, vurderer Jourdain det slik at ingen av de observerte hunnene er gravide.

- Det spørs om de sitter fast her. Vi kan ikke konkludere ennå, og kan heller ikke gjøre noen store inngrep. Vi vil fortsette å observere, og kartlegge områdene der de kan komme seg ut - for å se om det er noe der som gjør det vanskelig for dyrene, sier Karoliussen.

- Det spørs om ikke det kan være at de har jaget makrell inn hit og så har kommet inn i et område de ikke kommer seg ut av igjen, sier han.