Slik unngår du influensasmitten

Sliter du med rennende nese og sår hals? Da kan det hende du har influensasmitte.

Gir gode råd: Smittevernslege i Brønnøy kommune, Tore Dahl, gir influensaforebyggende råd.  Foto: Bård Pedersen

Nyheter

Hvis du i disse tider ligger henslengt i sofaen eller senga og nyser eller hoster, da er det høyst sannsynlig at du har blitt smittet av influensa-viruset.

Influensa er ifølge Norsk Helseinformatikk en betennelse i luftveiene forårsaket av influensa-viruset, også kjent som Myxovirus influenza. Viruset forekommer på vinteren hvert år og er alltid forskjellig fra de foregående årenes versjoner.

Mer utsatt enn andre

Influensa er i utgangspunktet ikke en livstruende sykdom, men for de som av forskjellige grunner har nedsatt immunforsvar har smittevernslege i Brønnøy kommune, Tore Dahl, en klar anbefaling. Eldre og gravide er spesielt utsatt, forteller han.

- Jeg anbefaler folk å ta vaksine. Det har en forebyggende effekt mot viruset og kan til og med gjøre at man selv unngår symptomene. For de som er svekket av andre faktorer som sykdommer, graviditet eller alderdom og derfor har nedsatt motstandskraft kan influensaen være alvorlig, forteller Dahl til BAnett.

Symptomene og forebyggende råd

Symptomene er mange og inntrer plutselig. Det er vanlig å få tett nese, sår hals, feber, hodepine, vondt i muskler og ledd, ubehag i brystkassa og oppkast, ifølge Lommelegen.

Det beste man kan gjøre for å unngå å smitte andre, ifølge Dahl, er å bruke fornuften når man omgås andre folk.

- Bruk vett og forstand. Når du deltar i det åpne landskap, enten det er jobb eller møter med andre mennesker, så utsetter man seg for smitte. Vask hendene dine, nys og host i armkroken isteden for å nyse ut i luften eller på folk, sier han.

Influensa kan smittes gjennom dråpesmitte, hosting, nysing, håndtrykk eller gjennom innånding av partikler.

En tredjedel av befolkningen

Tall som Folkehelseinstituttet har innhentet viser at om lag så mye som en tredjedel av befolkningen kan bli smittet av influensa-viruset i løpet av året. Det har riktignok vært en nedgang i forekomst av influensasmitte i den norske befolkningen på ti prosent.

Omtrent 900 dødsfall i året kan knyttes til influensa, ifølge Folkehelseinstituttet, som også poengterer at de som dør i de fleste tilfellene er eldre eller folk med alvorlige bakenforliggende sykdommer.

Dahl avslutter med en oppfordring til alle de som vet de har influensa.

- Selv om du selv føler at du er frisk, så skal man tenke på sine medmennesker. Pass på at du ikke smitter andre.