Store endringer i BA

Reduserer til to papiraviser i uka, e-avis blir gratis for abonnenter og flere saker skal ut på nett først.

Mye nytt på gang Brønnøysunds Avis står overfor en rekke store utviklingsprosjekter de neste månedene. Først ut er ny design på avisen. Deretter blir det overgang fra tre til to aviser i uken og samtidig innføring av pluss-løsning på BAnett. De ansatte, her ved nyhetsredaktør Bård Pedersen (f.v.), ansvarlig redaktør og daglig leder Matti Riesto, annonsekonsulent Trine Einvik, nettjournalist Simon Aldra, journalist Bente Milde, annonsekonsulent Taiwo Karlsen og annonsesjef Kehinde Karlsen, er klare til å gyve løs på oppgavene.  Foto: Bård Pedersen

Nyheter

Milepælene står i kø for lokalavisen for Sør-Helgeland. Allerede lørdag 5. november kommer den første. Da overtar Ålesund-selskapet Kvikkas utkjøring av lørdagsaviser over hele landet. Dette er det Posten som har gjort frem til nå.

Mange får ikke lørdagsavisen på lørdag

Ifølge Aftenposten mister 35.000 norske avisabonnenter lørdagsavisen som følge av dette. Aftenpostens tall viser følgende konsekvenser for de 128.000 avisabonnementene som til nå har vært levert med Posten.

  • 57 prosent av avisene vil bli distribuert.
  • 27 prosent av avisene vil ikke bli distribuert.
  • For 16 prosent av abonnentene er situasjonen fortsatt uavklart. Det jobbes med løsninger.

Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen er lite fornøyd med endringen, og legger skylden på regjeringen.

– Dette er ikke norske avisers feil, men Samferdselsdepartementet. En kan spørre seg om de har gitt anbudet til et selskap som har budt for lite og levert et anbud som ikke var realistisk, sier Hansen til egen avis.

Også Brønnøysunds Avis rammes av omleggingen, det samme gjør Helgelendingen.

- Selvsagt håper vi at dette skal gå bra, men jeg legger ikke skjul på at jeg er svært bekymret, sier Helgelendingen-redaktør Geir Glad til sin egen avis (krever innlogging).

Tidligere helgeavis

Atlså betyr dette at enkelte BA-abonnenter som tidligere har fått avisen på lørdag vil måtte vente til mandag eller tirsdag før de får avisen i postkassen. I likhet med avisredaktører over hele landet frykter BA-redaktør Matti Riesto at virkeligheten kan bli enda verre enn anslagene som er gjort på forhånd. BA har derfor vedtatt å gjøre en rekke større endringer for å sikre at avisens abonnenter får det de har betalt for.

- Slik vi ser det er det ikke hensiktsmessig å ha en avis som kommer ut på lørdag lenger, sier BA-redaktør Matti Riesto.

- Vi velger derfor å gå over til å gi ut to aviser uken, en tirsdagsavis og en fredagsavis. Sistnevnte blir vår helgeavis, men den lages ferdig slik at den når ut før eller i helgen. Samtidig innfører vi pluss-løsning på BAnett, slik at abonnentene fortsatt får eksklusivt stoff. Og e-avisen blir nå inkludert i abonnementsprisen, i et komplett-abonnement.

- Betyr dette at man må betale det samme for færre aviser i uka?

- De som i dag har både papir- og e-avis får lavere pris. Ellers setter vi ikke ned prisen, vi skal levere like mye stoff som før, men mer av det på nettavisa. Det betyr at man betaler det samme for samme mengde journalistikk i uka. De som i dag abonnerer kun på papiravisen vil få én papiravis mindre i uka for omtrent samme pris som i dag, men vil få e-avis og pluss-tilgang som en del av abonnementet sitt.

- Hvorfor innfører dere betaling på nett?

- Fordi annonseinntektene på nett ikke utvikler seg slik man forutsatte for kun noen år siden. Annonsemarkedet alene kan ikke finansiere hele nettavisen. Det koster å produsere journalistikk, og da trenger man også brukerbetaling. Noe av nettstoffet vil fortsatt være gratis, men i tillegg kommer vi til å legge flere av de større sakene på nett tidligere - som pluss-saker. Inntektsutviklingen og stor nettlesing er også en av grunnene til at vi velger å gå ned til to ukentlige papiraviser.

Ny drakt, mer på nett

Allerede i november vil Brønnøysunds Avis få helt nytt utseende og layout.

- Når vi så går over til to aviser i uken, så vil disse to avisene av naturlige årsaker bli litt tykkere - og med pluss-løsningen på nett vil vi få muligheten til å kjøre ut alt nyheter umiddelbart når det skjer - uten at det "ødelegger" for papiravisen. Det blir også enklere å velge abonnement: Enten har du komplett-abonnement med papiravis, e-avis og tilgang til alt på nett, ellers er du digitalabonnent og får e-avis og alt nettstoff. Det blir i korte trekk lettere for alle abonnenter å lese avis uansett hvor man er, sier Matti Riesto.

Med pluss-løsning blir det mer stoff på BAnett.

- Mye av nettstoffet blir eksklusivt for abonnentene. De får kort og godt en bedre nettavis.

Ingen garantier fra departementet

Til Helgelands Blad sa statssekretær Toril Charlotte Ulleberg Reynolds sist fredag dette om overgangen fra Posten til Kvikkas:

– Vi har to uker igjen. Noen huller har oppstått, og nå jobbes det med å tette disse hullene. Vi er et felles mål om at alle skal få avisen.

– Kan du garantere det?

– Det er målet vårt. Det skjer mye her nå.