Flågeng har annonsert at hun trekker seg ved fylte 60 år i august neste år, men inntil videre er det ikke dårlige tall hun leverer.

Per 30. september i år har nemlig Helgeland Sparebank et resultat før skatt på 367 millioner kroner, mot 188 millioner kroner på samme tid i fjor.

– Bak resultatet ligger god basisdrift, økt resultatandel fra tilknyttet selskap og inntektsføring av pensjon som følge av endring fra ytelse til innskuddsbasert pensjon. Tap på utlån er fortsatt moderate, heter det i en pressemelding fra banken.

Utnytter DNBs fravær

Man har, fortsatt ifølge pressemeldingen, hatt en 12 måneders utlånsvekst på 10,1 prosent, som skal være over landsgjennomsnittet.

Banken søker å ta del i vinduet i markedet som åpnet seg på Helgeland da DNB stengte filialer, slik at man kan sikre lønnsom vekst. For å oppnå det har bankens styre bestemt å innstille på en økning av egenkapitalen med inntil 130 millioner kroner.

– Dette støtter opp under bankens visjon om å være en drivkraft for vekst på Helgeland og vil sikre bankens ledende posisjon i regionen. Vi ser fortsatt en effekt av DNBs nedleggelse av flere kontorer samtidig som det i flere bransjer er forholdsvis høy investeringsvilje, sier Flågeng i pressemeldingen.

Det vises også til en innskuddsvekst på 11,1 prosent, og dette er ifølge Flågeng en del av en større trend der helgelendinger har høyere andel av sparingen sin i bank.

Optimisme på Helgeland

Arbeidsledigheten var 2,2 % (helt ledige på Helgeland) pr utgangen tredje kvartal. Dette er fortsatt lavere enn i Norge med 2,8 %. Boligprisene hadde en høyere gjennomsnittlig utvikling enn landsgjennomsnittet (for eneboliger opp 10,1 % mot 8,1 % i Norge).

– Oppsummert er det investeringsvilje og optimisme på Helgeland. Dette henger sammen med lav arbeidsledighet og det faktum at personkundene har god kjøpekraft samtidig som mange næringslivsaktører har relativt store ordrebøker. I den grad lav oljepris og lavere investeringsnivå i oljesektoren har gitt ringvirkninger i regionen er dette knyttet til enkeltaktører i en begrenset del av bankens markedsområde, mener Flågeng.