Peacepainting er en uavhengig stiftelse med utspring fra Terråk i Nordland. Grunnlegger og daglig leder Catrine Gangstøs idé er "å organisere intuitive maleverksteder for barn og ungdom – slik at de kan uttrykke seg gjennom et ordløst språk."

– Vi tror at freden begynner i den enkeltes hjerte. Der finnes et punkt som ønsker fred – vi vil være med på å få dette til å vokse. Vi vil med våre aktiviteter arbeide mot en verden hvor våre barn får vokse opp og blomstre i fredelig sameksistens, skriver hun på stiftelsens nettside.

Fra Bindal og ut i verden

Det startet lokalt og foruten flere steder i Norge har hun ledet prosjekter i Filipinene, Nord-Korea, Polen, Bulgaria, Latvia, Litauen og Finland. Gangstø har også hatt besøk av flere utenlandske delegasjoner i Bindal.

Nå er hun tilbake i Polen. Så Inger-Hilde Nyrud mottok sjekken på stiftelsens vegne torsdag.

- Jeg har vært med gjennom samarbeidet med Kulturskolen i Brønnøy som kunstlærer i to år. Jeg er veldig imponert og ydmyk over hva Catrine har fått til. Hun er veldig flink til å skape nettverk og få barns meninger opp og fram, til og med til statsministeren. Fredelig samekstsistens og menneskerettigheter er i høy grad aktuelt. Å la barn og unge uttrykke seg gjennom kunst er en spennende og viktig vinkling, sier Brønnøy-kunstneren.

Utvikles til næring

Bedriftsmarkedsleder i HSB Brønnøysund, Magne Saltnes, forteller at tildelingen fra gavefondet er en videreføring av bankens støtte.

- For tre år siden lagde vi en samarbeidsavtale med 30.000 per år. Det følger vi opp med 200.000 som støtte til grunnfinansiering av Peacepaintings forretningsmessige virksomhet. Tiltak rettet mot samhandling mellom barn og ungdom er en fin sak i seg selv. Prosjektet er nå dratt videre og det ser ut til å kunne bli næring av det. Det er artig å kunne støtte opp om og se at prosjektet sprer seg utover Verden, med Bindal og Helgeland som arnested. Kunst påvirker oss mer enn vi er klar over. Vårt økonomiske bidrag vil forhåpentligvis gi Peacepainting arbeidsro og mulighet til å bygge en økonomi som kan skape en levedyktig framtid for stiftelsen, sier Magne Saltnes.