Daglig leder Rita Johansen opplyser til BAnett at rapporten er unntatt offentlighet frem til den er behandlet i styret i Stiftelsen Vegaøyan verdensarv 13. oktober. Hun henviser til styreleder Andre Møller på spørsmål om hvorfor rapporten er unntatt offentlighet.

Holder på rapporten

Unesco har anmodet stiftelsen å utarbeide en strategisk plan som definerer tålegrensen mellom verdensarv og havbruk. Stiftelsen engasjerte Sweco til denne oppgaven og rapporten er nylig ferdigstilt og sendt over til stiftelsen.

BAnett har bedt Møller om en hjemmel i offentlighetsloven for å unnta rapporten.

– Jeg har spurt rådmannen om hvordan man skal forholde seg når rapporten er ferdig, og da mener administrasjonen at man skal gå gjennom før man offentliggjør den, sier Møller til BAnett.

Skal se etter faktafeil

Ifølge Møller viser rådmannen til offentlighetslovens §15, som blant annet handler om mulighet til å nekte innsyn i dokumenter som er en del av intern saksforberedning.

– Vi vet ikke hvilke grunnlag og hvilke opplysninger den er basert på. Rapporten er et internt notat og er ikke ferdigbehandlet, rådmannen har kalt inn til et møte i morgen for å gå gjennom rapporten for å se om den inneholder faktafeil.

– Er det vanlig med mye feil i slike rapporter?

– Det skal jo være faktabasert, og etterprøvbart, svarer Møller.

Forholder seg til administrasjonen

Han understreker at han har valgt å forholde seg til administrasjonen i denne saken.

– Jeg har ikke noe i mot at den leses, for meg spiller det ingen rolle, men jeg forholder meg til administrasjonen. For meg kan hvem som helst lese den.

Rådmannen viser til at samme praksis ble bruk i forbindelse med en rapport om ressursbruk i skole, barnehage og SFO fra Telemarksforskning.

– Da ble den ikke offentlig før etter den var behandlet. Denne bestillingen er ganske omfattende, det man vil ha svar på i rapporten er dette med hvordan det visuelle påvirkes av kulturlandskapet.

Innsigelser til kystplan

Den 1. september var fristen for å komme med høringsuttalelse til Kystplan Helgeland. Fylkesmannen i Nordland har sendt ut, eller er i ferd med å sende ut, en samordnet uttalelse med innsigelse for Kystplan Helgeland til samtlige 13 kommuner som inngår i det som omtales som Norges største kommunedelplan.

For Vega kommunes del av kystplanen har fylkesmannen tre innsigelser, Norges Vassdrags og energidirektorat har en innsigelse. Slik planen foreligger nå må samtlige kommuner gjøre endringer i planen før fylkesmannen trekker sine innsigelser.

Begrensede muligheter

Mandag 5. september offentliggjorde fylkesmannen en samordnet uttalelse med fire innsigelser til kystplanen for Vega kommunes del. En av innsigelsene er direkte knyttet opp mot oppdrett i verdensarvområdet.

«Fylkesmannen fremmer innsigelse til lokalisering av områder for akvakultur i og inntil Hysvær/Søla landskapsvernområde, samt andre steder i verdensarvområdet, før omfang og lokalisering av oppdrettsanlegg i forhold til områdets status er avklart», skriver fylkesmann Hill-Martha Solberg i uttalelsen til Vega kommune.

I uttalelsen fra fylkesmannen påpekes det at Vega kommune har sendt ut sin del av kystplanen på høring uten at kommunen har foretatt endringer i planforslaget fra prosjektledelsen. Ordfører Andre Møller, som også er leder av styringsgruppa for prosjektet, bekrefter at dette stemmer. Fylkesmannen mener planen slik den ligger nå med store flerbruksområder i realiteten vil medføre at kommunen får begrenset mulighet til å medvirke når framtidige oppdrettsanlegg skal lokaliseres. Blant annet i forhold til aktuell eller planlagt bruk eller virksomhet i strandsonen eller på sjøen. Fylkesmannen skriver videre at store flerbruksområder med akvakultur ikke er anbefalt i gjeldende veiledere for kommuneplanlegging.

Møtte fylkesmannen

Møller og representanter fra de andre 13 kommunene møtte fylkesmann Hill-Martha Solberg og flere andre representanter fra fylkesmannen i et møte tirsdag i forrige uke. Møller omtaler dette som et greit møte.

– Vi gikk igjennom innsigelsene og hvordan vi kan løse disse. Vi skal ta tak i dette i styringsgruppa for Kystplan Helgeland i et møte der. Så skal vi kalle inn alle kommunene. Hver enkelt kommune må saksbehandle innsigelsene som har kommet inn. Vi skal ha et dialogmøte med Fylkesmannen før vi legger ut planen for andre gangs behandling, sier Møller.

Eget møte om oppdrett og verdensarv

Når det gjelder Vega kommune, oppdrett og verdensarv, skal det være et eget møte angående denne problemstillingen.

– Fylkesmannen, Riksantikvaren, Miljødirektoratet og Vega kommune skal ha et felles møte der vi diskuterer denne problemstillingen, sier Andre Møller.

Som leder av styringsgruppa har han en ambisjon om at kommunene klarer å sende ut kystplanen, med nødvendige korrigeringer, på ny høring innen 1. desember.