Det kommer frem i et brev til styreleder Marianne Telle i Helse nord RHF (regionhelseforetak), signert av fire overleger leger, blant annet Anders Åvall som arbeider hos luftambulansen i Brønnøysund, i tillegg til Ole Magnus Filseth (UNN Tromsø og Tromsøbasen), Mads Gilberg (UNN Tromsø) og Nina Hesselberg (UNN Tromsø).

Årsaken til bekymringsmeldingen fra legene er at man for tiden arbeider med en nasjonal prosess rundt anskaffelse av ambulansehelikoptertjenester. Styret i Helse nord RHF har bedt administrerende direktør fullføre anskaffelsen i samarbeid med de andre regionale helseforetakene.

Store bekymringer

– Det er imidlertid store bekymringer knyttet til muligheten for at det neste RHF-AD-møtet (innen 2 uker) kan komme til å tildele denne viktige 10-års kontrakten på ambulansehelikoptre til én enkelt av tilbyderne, i motsetning til det uttalte ønsket om å ha to operatører nasjonalt og to RHF per operatør, står det å lese i brevet.

Ifølge brevet er det åpnet for å velge kun én operatør dersom forskjellen i kostnad mellom en og to operatører overstiger en prosent.

– Det er på denne bakgrunnen stor bekymring i vårt fagmiljø rundt konsekvensene for fremtidens virksomhet dersom denne skal drives av kun én privat aktør, skriver de videre,

Argumentliste

Legene oppsummerer argumentene sine i denne punktlisten:

  • Risiko: «Ut fra en risiko-/sårbarhetsvurdering er det ønskelig med to operatører i tjenesten.»

  • Kapasitet: «Når økonomi tillegges så stor vekt at bare 1% forskjell i de totale kostnadenekan medføre valg av kun én operatør, frykter vi at krav til faktisk kapasitet, kvalitet,rekkevidde, fart, kabin og tekniske tjenester på helikoptrene nedprioriteres.»

  • Monopol: «Den operative virksomheten monopoliseres. Dette gir klart økt sårbarhet ogrisiko med tanke på fartøytekniske flåte-problemer, arbeidskonflikter osv.»

  • Outsourcing: «Med én enkelt nasjonal operatør vil i praksis denne viktige delen avspesialisthelsetjenestens prehospitale funksjoner out-sources.»

  • Svekket strategisk kontroll: «De grunnleggende faglige strategiene våre er og har alltidvært å satse på høyt kvalifisertlokalbilambulansetjenesteog lokalprimærhelsetjenestesom de viktigste akuttmedisinske beredskapsressursene i vårt ansvarsområde. Andresnasjonale strategier forutsetter at 90 % av befolkningen skal nås innen 30 minutter av enambulansehelikoptermed anestesilege. Med én operatør risikerer vi en nasjonalensretting som svekker de desentraliserte fagmedisinske strategiene vi har utvikletgjennom årtier i vår region. Dette kan også føre til krav om etablering av flerehelikopterbaser i vår region med betydelig økte kostnader.»

  • Ingen konkurranse: «Med én operatør bortfaller det som i dag må sees som en sunnkonkurranse mellom to ulike operatører med muligheter for regionale tilpasninger avdet spesifikke fagmedisinske innholdet i tjenestene.»

Bredt, erfarent kollegium

– Vi ber deg gjørestyret i Helse Nord RHF oppmerksomme på våre synspunkter og vurdere kritisk hvilke konsekvenser det vil ha for Helse Nord RHF dersom det eventuelt - med rene økonomiske grunner - velges bort å ha to operatører og gi én enkelt operatør ti-års-kontrakt for de nasjonale helikoptertjenestene i spesialisthelsetjenesten, heter det i brevet.

– Denne henvendelsen kommer fra et bredt fagmedisinsk kollegium med mangeårig operativ-, klinisk- og ledelseserfaring fra ambulansehelikopter-tjenestene og de øvrige prehospitaletjenestene i Helse Nord, avslutter de fire overlegene brevet.

Brevet vil bli behandlet i Helse nord RHFs styremøte i Karasjok onsdag.