Helseminister Bent Høie (H) er i Brønnøysund onsdag, og har blant annet besøkt luftambulansen og Brønnøy helse- og omsorgssenter.

DMS i Brønnøysund

Et av temaene som naturlig nok ble diskutert er distriktsmedisinsk senter (DMS) i Brønnøysund.

– Nå er oppdraget i Helse Nord og Helgelandssykehuset å finne ut av den fremtidige sykehusstrukturen på Helgeland, men jeg oppfatter at alle de realistiske alternativene innebærer at det skal opprettes et distriktsmedisinsk senter i Brønnøysund, og det opplever jeg at det er bred tilslutning til, sier Høie til BAnett.

  • Se videointervju med Høie

– Når bør det finne sted?

– Det er jo Helgelandssykehuset som har ansvar, sammen med kommunen, for å lage god fremdrift på det, og det oppfatter jeg at de er i gang med, sier han.

Besøkte luftambulansen

Før han kom til helse- og omsorgssenteret var statsråden også innom luftambulansebasen i Brønnøysund. Der fikk han en omvisning i hangaren, og inne i ambulanseflyet.

– Jeg setter pris på alle som kommer i felten. Man må se hva som skjer her, og ikke bare på et kontor, sier pilot Magne Lilleli.

Han får støtte fra kollega Lars Robert Hansen.

– Vi har blant annet snakket om viktigheten av beredskapsnivået her, men det er jo avgjort, sier han.

«Mini-sykehus»

Pilot Synnøve Egeness Lilleli hadde med seg helseministeren i cockpiten på ambulanseflyet.

– Vi snakket om operasjonsradius, og om at vi har mange oppdrag også til utlandet i sommerferien. Han fikk også se utrustningen vår, flyet er et mini-sykehus. Han spurte og gravde, forteller hun.

Lengste avstander utenom Finnmark

Høie ga uttrykk for at besøket i hangaren var lærerikt.

– Det er fint å se hvordan de prehospitale tjenestene fungerer her. Hensikten med besøket er å lytte til de som arbeider med dette. Jeg har hospitert andre steder, men landet er ulikt, og det er spesielle utfordringer, særlig knyttet til logistikk og avstander på Helgeland, sier Høie, som skal hospitere på ambulansebåten onsdag kveld og natt til torsdag. Torsdag morgen skal han besøke Vega.

– Dette er stedet med lengst avstander til sykehus, utenom Finnmark, understreker han.

Sandnessjøen-Brønnøysund-Tromsø

Logistikk var også noe mannskapene tok opp.

– Av og til må vi på grunn av værforholdene i Sandnessjøen fly til Sandnessjøen for å hente en pasient, deretter fly denne til Brønnøysund, og så fly herfra til Tromsø, forklarte redningsmann Andre Rasmussen.

Det ble også snakket en del om samarbeidet mellom Helse nord og Helse midt, og at det hender flyet  tar oppdrag helt nede i Sør-Trøndelag, selv om Nord-Trøndelag er vanligere.

Flyet har nok en lengre aksjonsradius en helikopteret,  og flyr oppdrag over hele landet, blant annet mange oppdrag fra Helgeland til UNN i Tromsø, samt oppdrag sørover også, sist torsdag Bodø - Oslo.