Brønnøysunds Avis har i flere artikler omtalt saken om to bønder fra Vevelstad som etter fylkesmannens og Landbruksdirektoratets vurdering har drevet for tett. Dette er to svineprodusenter som begge har konsesjon på 2100 slaktegris i året. Etter et tilsyn i oktober 2013 mente fylkesmannen at de to drev så tett at det måtte regnes som et driftsfelleskap. Dette betyr at de to produsentene må betale en standardisert erstatning til staten på 621.000 kroner for 2013.

Millionerstatning

Landbruksdirektoratet anmodet fylkesmannen å se på om bøndene drev på samme måte også i 2011 og -12 og dermed må betale en standardisert erstatning også for disse to årene. Totalt på tre år kan dette bety en erstatning til staten på vel 1,8 millioner kroner. Dette betyr, etter bøndenes utsagn, at de vil gå konkurs.

Disse bøndene har hele tiden hatt tett kontakt med landbrukskontoret i kommunen som har gitt dem støtte i at de har drevet helt i tråd med lovverket helt fra 2007 og frem til i dag. Først etter et varslet tilsyn med brukene i 2013, der både kommune og fylkesmann var med, ble det etter fylkesmannens vurdering klart at de to drev for tett. Vevelstad kommune mente, selv etter tilsynet, at de to gårdbrukerparene Sigfred Grønbech, Frida Lindholt, Rune Solli og Siw Grønbech Solli drev i tråd med regelverket.

Eget ansvar

Statssekretær Terje Halleland i Landbruks- og matdepartementet er tydelig til BAnett på hvor ansvaret ligger i denne saken.

- Som selvstendig næringsdrivende er det produsentenes ansvar å holde seg innenfor det til enhver tid gjeldende regelverk. Ved brudd på regelverket for jordbruksdrift kan landbruksforvaltningen fastsette reaksjoner i samsvar med bestemmelsene i det angjeldende regelverket, skriver Halleland i en e-post til BAnett.

Statssekretæren sier at det er viktig at det gjennomføres en kontroll av at regelverket overholdes.

- Fordi tilskuddsordningene med videre kan ha den nødvendige legitimitet både innen landbruket og overfor storsamfunnet. Det er derfor viktig at fylkesmannen, Landbruksdirektoratet og departementet følger opp kommunene med blant annet kontroll og informasjon gjennom rundskriv, veiledere og annet materiell, sier Terje Halleland.

Vurderer rettens vei

De to gårdbrukerparene Sigfred Grønbech, Frida Lindholt, Rune Solli og Siw Grønbech Solli uttalte til Brønnøysunds Avis 16. juli at de vurderer å prøve denne saken for retten.

- Vi vurderer dette. Vi håper at Bondelaget skal støtte oss og se viktigheten i saken. Vi ber dem om hjelp, sa Sigfred Grønbech til BA lørdag.

Leder Bernt Skarstad i Nordland Bondelag har lovet å ta denne saken opp til øverste hold i organisasjonen.

– Saken er allerede en stor økonomisk belastning for bøndene. Kan Bondelaget ta hele regningen dersom dette skal prøves for retten?

– Dersom Bondelaget mener at denne saken har stor prinsipiell betydning kan de ta hele regningen, men dette kan jeg ikke garantere. Jeg mener personlig at saken er akkurat så viktig at den kan det og at den reiser mange spørsmål, sier Skarstad.

Saken startet med et tilsyn i 2013 og ble ikke endelig avklart før i juni i år. Nesten tre år etter tilsynet.

– Det er helt uholdbart at de har vært i uvisse i tre år, sier bondelagslederen.

BA 16.07.16 Foto: Faksimile