Hålogaland lagmannsrett har opprettholdt dommen fra Brønnøy tingrett på fire års ubetinget fengsel mot en brønnøymann i 20-åra. Mannen hadde anket dommen fra tingretten på bevisbedømmelse i skyldspørsmålet, straffeutmålingen og erstatningen.

Erkjente samleie

Det var en kveld i fjor vår i Brønnøysund at kvinnen lot mannen komme inn i boligen hennes, for å drikke kaffe. De kjente hverandre fra før, men var ikke i noe forhold, eller nære bekjente.

Etter hvert forsøkte kvinnen å hinte til mannen om at hun var trøtt, og at han måtte gå. Hun ønsket ikke å si det direkte. Lagmannsretten oppfatter dette som høflighet fra hennes side. På ett tidspunkt skal hun ha lagt seg i sengen med klærne på, for å signalisere at besøket var over. Da skal han ha «hoppet over henne». Det bestrider mannen.

Etter dette gikk den fornærmede kvinnen ut i stua igjen, og da skal mannen ha kommet naken ut av soverommet. Mannen har erkjent å ha hatt samleie med kvinnen, men ikke at samleiet var ufrivillig fra hennes side.

Traumatisk

Kvinnen forklarte på sin side at hun ga høylytt uttrykk for at hun ikke ville, at han holdt henne fast, og presset bena hennes fra hverandre. Han skal deretter ha gjort kraftige samleiebevegelser, til han fikk utløsning. Retten fester lit til hennes forklaring.

Etter hendelsen var fornærmede redd og sterkt preget av hendelsen. Hun kontaktet en venn, som kom hjem til henne. Han oppfattet henne som svært oppskaket. Hun gråt og var ute av seg selv. Hun ville ikke anmelde saken, fordi hun bebreidet seg selv, etter å ha sluppet mannen inn. En mann som lignet fornærmedes beskrivelse av gjerningsmannen sto utenfor, og løp da kvinnens venn forsøkte å ta kontakt.

Kjent skyldig

Da saken var oppe i tingretten forklarte mannen at han oppfattet tilnærmelser fra kvinnen, og at hun ønsket seksuell kontakt. Han forklarte da at han ikke forsto hvorfor kvinnen gråt etter samleiet.

Lagretten ble gitt ett hovedspørsmål om voldtekt, og svarte bekreftende, og kjente altså mannen skyldig.

Lagmannsretten legger til grunn, etter kvinnens forklaring, at overgrepet var skremmende og voldsomt for henne, og at det preget henne i ettertid. Det ble også påvist rifter i underlivet, og blåmerker på kroppen etter voldtekten.

Fire år

Lagmannsretten mener at voldtekten bærer preg av å være en såkalt «nachspielvoldtekt», med en for fornærmede kjent gjerningsmann.

Det legges ikke til grunn noe i skjerpende eller formildende retning. Siden voldtekten er fullbyrdet samleie, følger det av straffeloven (1902) §192 2. ledd bokstav a at det skal idømmes minstestraff på tre år. At fornærmede ble påført skader gjør likevel at straffen ikke kan settes i nedre sjikt av minstestraffen.

Retten setter derfor straffen til fire år ubetinget fengsel. På domstidspunktet har mannen tilbragt 396 dager i varetekt i sakens anledning.

Han må også betale erstatning på 150.000 kroner til fornærmede i saken.

  • BA har forsøkt å komme i kontakt med domfeltes forsvarer, uten hell.