En mann i 20-årene fra Vefsn er i Hålogaland lagmannsrett dømt til ubetinget fengsel i 30 dager og en bot på 40.000 kroner for promillekjøring.

Mannen ble først frikjent i Alstahaug tingrett i vinter, men Nordland statsadvokatembeter anket bevisbedømmelsen i skyldspørsmålet, og lagmannsretten behandlet saken 20. juni i Mosjøen.

I løpet av ankeforhandlingen ble det avhørt intet mindre enn ti vitner, noe som ikke er hverdagskost i en promillesak.

Over to i promille

Det var fjor vår at mannen etter en tur på byen skal ha kjørt bilen sin til et nachspiel etter en bytur.

Det var mannens eks-kjæreste som ringte politiet like før klokka fire, og varslet om mulig promillekjøring. Da politiet kom til adressen i firetida fant de bilen, og kunne konstatere at den hadde varme bremseskiver, og de antok at den nylig hadde blitt kjørt. Det ble også testet med et termisk kamera.

Mannen var inne på adressen, og ble funnet i en sofa med en flaske øl. Han ble tatt med til sykehuset for blodprøve, som en halv til en time senere viste en alkoholkonsentrasjon på 2,09 og 2,03, altså fallende promille.

Sett i førersete

I retten forklarte mannen at han ikke hadde kjørt bilen. Natten kjøringen skal ha fundet sted fortalte han politiet at han hadde tatt taxi, dagen etter forklarte han i avhør at noen andre hadde kjørt bilen.

Eks-kjæresten forklarte at hun etter stengetid så mannens bil parkert i sentrum. Bilmotoren var da i gang, og hun kunne se tiltalte sitte i førersetet, mens en kompis av ham satt i passasjersetet, og to jenter i baksetet. Hun advarte om at hun ville ringe politiet om han kjørte bilen. Fra et stykke unna så hun så bilen rygge ut, og kjøre av sted. Lysforhold og bilens vindusruter gjorde det vanskelig å se hvem som kjørte. Da ringte hun politiet. Verken hun eller en venninne hadde sett noen i området rundt bilen som kunne ha byttet plass.

Fire vitner: Han kjørte ikke

Mannens kompis har i retten forklart at han fikk en snap (melding via Snapchat, red.anm.) fra tiltalte, om han kunne kjøre tiltalte hjem fra byen, og at han hadde kjørt tiltaltes bil.

Et vitne på nachspiel-adressen underbygger den forklaringen, og forklarte at det ikke var tiltalte som kjørte bilen. Dette vitnet skal så, sammen med tiltaltes kompis, ha tatt en kjøretur i vitnets bil. Alle som var passasjerer i bilen har forklart at tiltalte ikke kjørte bilen til nachspielet.

Skal ha innrømmet kjøringen

Likevel mener en enstemmig lagmannsrett at det er bevist at tiltalte kjørte bilen.

Det legges vekt på eks-kjærestens og hennes venninnes vitnemål, og at det ikke stemmer at tiltaltes kompis og ett av vitnene var ute og kjørte, siden den aktuelle bilen sto på adressen, sammen med tiltaltes bil.

Et vitne på festen skal også ha konfrontert tiltalte med at han hadde kjørt, og da skal han ha innrømmet det.

Retten anser det skjerpende at kjøringen fant sted i sentrumsgater, med tre passasjerer i bilen.

Mannen mister retten til å ha førerkort i to år.