Sanner har utfordret alle kommunene i Norge til å vurdere sin egen framtid. Et ekspertutvalg har slått fast at norske kommuner bør ha 10.000-15.000 innbyggere i framtiden for å være robuste.

På Sør-Helgeland er Sømna, Vega, Vevelstad og Bindal imot sammenslåing og vil ikke en gang gjennomføre folkeavstemning for å avgjøre dette. I Brønnøy har politikerne, mer eller mindre vellykket, invitert de øvrige til sammenslåing.

Intensjonsavtale i en tynn tråd

Etter en presentasjon fra Geir Vinsand og Nivi Analyse valgte regionrådet på Sør-Helgeland å utfordre alle fem kommunestyrene på Sør-Helgeland til å utrede mulighetene for et kommuneblokk-samarbeid i regionen. Det ble vedtatt å gjøre en slik utredning i et felles kommunestyremøte i desember i fjor. Der stemte alle de 92 representantene enstemmig for å utrede.

Nå har denne utredningen munnet ut i en konkret intensjonsavtale, som rådmennene i de fem kommunene innstiller til at kommunestyrene vedtar i dag. Akkurat nå er 92 kommunestyrerepresentanter samlet i auditoriet ved Brønnøysund vidergående skole for å bestemme hva som skal gjøres.

Det er imidlertid mye som tyder på at dagens møte kan bli en vanskelig øvelse, og at rådmennenes intensjonsavtale må igjennom en tøff ildprøve hos politikere som de siste dagene har kommet med flere alternative forslag som går bort fra kommuneblokk.

Felles kommunestyremøte

Brønnøyordføreren innrømte vanskeligheter

Ordfører Johnny Hanssen (Ap) ønsket representantene velkommen.

- Det er en stor dag, uansett, når vi greier å samles på den måten som vi gjør i dag. Jeg er klar på hva jeg ønsker: best mulig tjenester til innbyggerne våre på Sør-Helgeland uansett hvor de bor.

Brønnøyordføreren mante de frammøtte til ikke å se bakover, for eksempel på tidligere giftemål og skilsmisser mellom kommuner, men heller å se framover.

- Vi må løse de tøffe utfordringene vi har sammen. Heller ikke Brønnøy står seg godt i framtiden. Vi som folkevalgte bør på en best mulig måte se på dette sammen og stole på hverandre. Det er nøkkelen, å stole på hverandre, sa Hanssen.

Han innrømte likevel at utgangspunktet for møtet var utfordrende.

- Det er ikke sikkert at vi greier å komme til enighet. Men enten gjør vi det, eller så må vi jobbe videre. Å sitte helt alene, uten noe samarbeid, det har vi ikke greid fram til i dag og det greier vi iallfall ikke i framtiden, sa ordfører Hanssen.

Kaller samarbeidsuvilje ekstremisme

Geir Vinsand fra Nivi Analyse var nestemann ut. Han orienterte om status så langt for kommunereformen. Dette oppsummerte han slik.

- Målet med reformen er ikke nådd.

Vinsand mener det var et feilgrep fra Stortinget at kommunene ikke fikk noen valg til hvordan de vil styrke seg for framtiden.

- Det eneste valget var kommunesammenslutning. Det var en feil, mener Vinsand.

Han tror ikke Stortinget vil tvinge fram sammenslåing, men mener likevel at det vil bli økonomisk innstramming for kommunene som vil forbli frivillig små.

- Jan Tore Sanner åpner nesten ikke munnen uten å si at det er oljebrems og en ny økonomisk situasjon i landet. Dette vil også ramme kommunesektoren.  Å være mot samarbeid, det er ekstremisme og det tror jeg ikke Stortinget vil godta, sa Vinsand, som har tro på at Stortinget enten re-starter hele reformen eller åpner for samarbeid á la kommuneblokk når de skal ta sine valg våren 2017.

Ungdomsrådet positive både til sammenslåing og blokk

Ungdomsrådet i Brønnøy fikk lov å komme med en apell før debatten mellom politikerne begynte. Oskar Ovid representerte ungdommen, og uttalte følgende:

- Vi i Brønnøy ungdomsråd er positive til sammenslåing. Dette fordi vi ser mulighetene i en større kommune, økt arbeidsmarked og bedre fritidstilbud for barn og unge. Det vil gi bedre kommunale tjenester. Dette er en mulighet, og ikke en byrde. Det har vært et klart rungende nei til dette, og man har fått et alternativt forslag; kommuneblokk. Dette synes vi er et kjempegodt forslag. Man får samarbeidsmulighetene i forhold til goder og tilbud uten å slå seg sammen. Rådmann Trælvik sier vi trenger alternativer. Dette er et kjempebra alternativ, sa Ovid, til rungende applaus fra kommunestyrepolitikerne.

Brønnøy vil være vertskommune

Det ble raskt klart at avstanden mellom kommunene er stor. Magnar Solbakk fra Brønnøy Ap innledet debatten ved å presentere det omforente forslaget fra Venstre, Ap og Høyre i Brønnøy.

Forslaget går i korte trekk ut på å utvide samarbeidet mellom kommunene utfra vertskommuneprinsippet til forskjell fra rådmannsforslaget som er basert på en kommuneblokk.

I tillegg vil Ap, H og V i Brønnøy beholde regionrådet som interkommunalt organ - i stedet for et nytt bemyndiggjort regionstyre.

- Vi håper at dette kan være et godt kompromissforslag, sa Solbakk.

Noen gikk enda lengre i å si at rådmennenes innstiling til en intensjonsavtale var vanskelig å svelge.

Vevelstad usikre på blokk, vil ikke ha regionstyre

Tidligere ordfører Ken Richard Hansen fra Vevelstad uttalte at han var helt uenig i "omtrent halvparten av punktene som er satt opp". Han mener rådmennene "prater kommunene ned" i sitt saksframlegg.

- Jeg synes det er motsatt, og at vi har det bra, sa Hansen, som var svært tydelig på at han ikke vil ha et regionstyre:

- Hvis dette regionstyret skal gjøre alt det som er skissert, hva skal kommunestyrene gjøre da? Dette ser ut som en storstilt sentralisering, spør du meg, sa Hansen.

Ingen representanter fra Vevelstad har så langt verken kommet med alternative forslag eller uttalt støtte til rådmennens forslag, så det er fortsatt uvisst hva Vevelstad ønsker.

Bindal vil ha blokk

Petter Bjørnli fra Bindal Høyre la fram Bindal kommunestyres omforente mening om saken. De vil gå for intensjonsavtalen, med noen små endringer.

- Vi kan møte Brønnøy på tre representanter i regionstyret, men da må én av disse være fra opposisjonen - og så må de andre kommunene ha to representanter hver, fra posisjon og opposisjon. Og så ønsker vi å avvikle, ikke omstille regionrådet. I tillegg vil Bindal ha en mulighet til å forhandle sørover hvis det blir tvungen sammenslåing, sa Bjørnli.

Null støtte fra Senterpartiet

Senterparti-lagene på Sør-Helgeland presenterte sitt eget forslag, ved Trond Sverre Horn fra Brønnøy. Forslaget går i korte trekk ut på å si nei til både sammenslåing, kommuneblokk og vertskommune og heller be om en ny utredning av ulike modeller for regionalt samarbeid på Sør-Helgeland.

Horn var kritisk til hele prosessen, som han mener ikke er ordentlig politisk forankret.

- Det er ikke rådmennene som er demokratisk valgt. Det er vi som kjenner folket. Rådmennene kjenner sine ansatte. Derfor vi er så skeptiske,sa Horn.

Full støtte til rådmennene fra Vega

Representantene fra Vega Arbeiderparti, som har flertall i kommunestyret i Vega, ville støtte rådmennenes innstiling.

Representant Martin Skjefstad (Ap) sa han "lyttet med positiv oppmerksomhet" til Bindals endringsforslag, beskrev forslaget fra Magnar Solbakk og Brønnøy som "en opprettholdelse av status quo" og forslaget fra Senterpartiets lokallag som et "forsøk på å stoppe rådmennenes innstilling".

Skjefstad mener Sør-Helgeland trenger en politisk offensiv spydspiss, og mener det er rådmennene som har kommet med det mest offensive forslaget i sin innstilling.

- Vi i Vega Ap støtter rådmennene fullt ut. Fullt ut. Jeg håper vi kan samle oss om denne innstillingen. Det er starten på noe nytt. Velger vi de andre forslagene, da står vi i ro, mente Skjefstad.

Ordfører Andre Møller mener regionstyre-kritikerne har misforstått funksjonen dette organet skal ha, og kom også med et kritisk spørsmål til forslagsstillerne i Brønnøy:

- Vi har 31 samarbeidsavtaler med Brønnøy i dag, men vi er ikke vertskommune for noen av dem. Er det mange småkommuner her i dag som er vertskommune for noen samarbeid?

Møller fikk til svar at man trodde Sømna kanskje var vertskommune for én avtale. Dette utløste nok et spørsmål og en pekefinger i været fra Møller:

- Tror dere det blir mer desentralisert modell hvis vi fortsetter som før med interkommunalt samarbeid etter vertskommunemodellen? Jeg spår at Brønnøy da om ti år har 50 vertskommuneavtaler. Jeg skjønner derfor at man vil fortsette i samme spor, sa Møller, til latter fra salen.

Det ble deretter gjennomført en times møte mellom alle gruppelederne på Sør-Helgeland og ordførerne for å komme til enighet. Dette lyktes ikke.

Ordfører Britt Helstad i Bindal oppsummerte gruppemøtet slik:

- Jeg vil si at jeg er skuffet. Dette har vi holdt på med i to år. Jeg har ikke peiling på hvor mye penger vi har brukt. Det er enormt. Og nå skal vi reise herfra uten noe, sa Helstad.

Helomvending igjen

Etter gruppemøtet ble kommunestyrene kalt inn igjen i salen, og der ble hele prosessen snudd på hodet igjen da Sømna kommunestyre kom tilbake med et nytt forslag basert på rådmennenes intensjonsavtale.

- Vi mener det er viktig å ha rådmennenes intensjonsavtale som grunnlag for vedtak, for det er der arbeidet som er gjort ligger til grunn, sa Sigrid Sund Westerfjell fra Sømna Ap, som la fram det omforente forslaget fra kommunestyret i Sømna.

Forslaget innebærer fjerning av flere negative bemerkninger om egne kommuner, og at det anføres at kommunene i dag leverer gode tjenester, men at man ser utfordringer i framtiden.

Sømnas forslag innebærer også fjerning av et helt punkt (6) i intensjonsavtalen som omhandler arbeid med en ny langsiktig kommunemodell. I tillegg vil Sømna ta inn Bindals forslag om tre representanter i regionstyret fra Brønnøy, og to fra hver av de øvrige, med opposisjonen representert fra alle kommuner. I tillegg innebærer forslaget at regionstyret får ansvar, ikke hovedansvar, for regional utvikling - og at det presiseres i avtalen at kommunestyrene fortsatt skal være øverste myndighet.

Dette forslaget ble møtte med stor positivitet både fra Vega og Bindal. Vevelstad-ordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen mente også at dette var et godt utgangspunkt for videre diskusjon.

Møtet ble deretter hevet slik at alle kommunestyrene kunne diskutere forslaget fra Sømna.

Lenke: Les hele forslaget fra Sømna her.

Sømna-forslag falt

Etter et kvarters diskusjon ble møtet samlet igjen, og ordfører Johnny Hanssen sa følgende på vegne av Brønnøy kommunestyre.

- Vi ser ikke at vi greier å bli enig om forslaget fra Sømna. Å debattere er egentlig lite hensiktsmessig når vi ikke har et forslag som vi kan bli omforent om, sa Hanssen.

Møtet gikk deretter videre til fem forskjellige voteringer - uten at det nå foreligger en reell mulighet for at ett enkelt forslag skal få gjennomslag hos alle fem kommunestyrene. Dette pågår nå.

Voteringene gikk slik

Vega:

Fire stemmer til Senterpartiets forslag (samme som Brønnøys forslag)

Åtte stemmer til Sømna kommunes forslag (rådmannens intensjonsavtale, med noen endringer)

Vega kommunestyre støttet altså forslaget fra Sømna, som er basert på rådmannsutvalgets opprinnelige innstilling.

Brønnøy:

Senterpartiets forslag fikk seks stemmer fra Senterpartiet. Deretter ble Magnar Solbakks forslag satt opp mot rådmannens forslag, og Solbakks forslag ble enstemmig vedtatt.

Bindal:

Sømnas forslag ble enstemmig vedtatt.

Sømna:

Sigrid Westerfjells forslag til intensjonsavtale ble satt opp mot rådmannens innstilling. Westerfjells forslag, kjent som "Sømnas forslag", ble enstemmig vedtatt med påfølgende akklamasjon.

Vevelstad:

Kari Anne Bøkestad Andreassen la fram forslag om å utsette vedtak i saken til kommunestyremøtet 15. juni. Dette ble enstemmig vedtatt.

Konklusjon:

Etter voteringer i alle fem kommunestyrer er det helt klart at det på det nåværende tidspunkt ikke foreligger noen planer om sammenslåing på Sør-Helgeland.

Samtidig er det foreløpig uvisst om, og eventuelt hvordan, Sør-Helgeland skal endre på organiseringen av sitt interkommunale samarbeid i framtiden.