Rettssaken gikk i Alstahaug tingrett tirsdag i forrige uke, og dommen var klar like etterpå. Mannen i 30-årene fra Alstahaug ble funnet skyldig i både å ha kjørt i alkoholrus og for forsettlig legemsbeskadigelse. Ankefristen er ikke gått ut, og dommen er derfor ikke rettskraftig ennå.

Retten mener det er bevist at mannen med vilje kjørte på en politibil som var under utrykning, og at han måtte forstå skadepotensialet i hendelsen. En av politifolkene ble alvorlig skadet. Da saken gikk i retten, mente flere av vitnene at det kun var flaks som gjorde at ingen omkom.

Likevel slipper mannen å sone i fengsel. Dette fordi påtalemyndigheten brukte altfor langt tid på å få saken for retten.

To år og syv måneder

Påkjørselen skjedde 7. september 2013, men tiltale ble ikke tatt ut før i oktober i fjor. Rettssaken gikk som nevnt i forrige uke.

I retten ble det påvist en ren liggetid på ett år og tre måneder. Totalt gikk det over to år og syv måneder før saken ble ført for retten. Normalen er at liggetid som ikke skyldes tiltalte selv skal gi mildere straff.

Konstituert tingrettsdommer Dag Jodaa fulgte aktors forslag til straff, 10 måneder betinget fengsel, og begrunnet det med å vise til Den europeiske menneskerettskonvensjonens (EMK) bestemmelse om rask og rettferdig rettergang.

Erstatning

En av politifolkene som ble påkjørt, ble alvorlig skadet. Han fikk hjerneblødning og var sykemeldt i en lengre periode i etterkant av hendelsen. I retten krevde mannens bistandsadvokat 50.000 kroner i oppreisning til sin klient. Dommeren tilkjente 40.000 kroner.

I tillegg til fengselsstraffen som han slipper å sone, må mannen betale 280.000 kroner i erstatning for skadene på politibilen.

Han ble også fradømt sertifikatet i to år og syv måneder. Denne perioden er allerede utløpt ettersom sertifikatet ble beslaglagt like etter hendelsen.