Sørhelgelendinger tar Afrika-initiativ på tinget

Margunn Ebbesen og Eivind Fjeldstad er enige om å opprette venneforening.

Fjeldstad forteller om hvordan Hansen inspirerte ham til å begynne å jobbe i Afrika.

Nyheter

Denne måneden har to sørhelgelendinger hatt møte på Løvebakken. Stortingsrepresentant Margunn Ebbesen og Eivind Fjeldstad fra Norwegian-African Business Association (NABA) har hatt møte om den forestående etableringen av en venneforening for Afrika på Stortinget.

- Det er ulike venneforeninger for andre land her på Stortinget, selv er jeg med i venneforening for Russland og for Romania, forteller Ebbesen til BAnett.


Britisk-inspirert

Fjeldstad leder NABA og har tatt initiativ til opprettelsen av gruppen. Både han og Ebbesen vil delta på stiftelsesmøtet.


Fullt hus for bokbad

– Jeg er ikke så glad i engelsk kolonihistorie, sa Halle Jørn Hansen.

- Stiftelsesmøtet skal være i mai, og da er det parlamentarikere fra Stortinget som styrer arbeidet videre, sier Ebbesen.

NABA ønsker med denne etableringen ønsker å styrke kunnskapsnivået om det afrikanske kontinent.

-  Afrika er 54 forskjellige land, med veldig forskjellige utviklingstrekk, utfordringer og muligheter. Det er viktig at våre folkevalgte får anledning til å bli enda bedre kjent med dette spennende kontinentet gjennom gode møter og reiser. I Storbritannia har for eksempel Westminster All-Party Africa Group eksistert i en årrekke - og vi er inspirert av det vi har sett i britenes parlament, forteller Fjeldstad.


Suksesshistorier

Han leder alså Norwegian-African Business Association (NABA), som ble stiftet av blant annet NHO, Virke, Norfund, Statoil, Yara, Jotun og Norges Rederiforbund i 2012 og samler i dag mer enn hundre selskaper med fokus på afrikanske land.

- Det er mange spennende investeringsmuligheter, men litt av utfordringen er at vi kun hører de negative nyhetene fra kontinentet. Visste du for eksempel at Statens Pensjonsfond - Utland (Oljefondet) har investert over en halv milliard på børsene i Øst-Afrika - og at det sørlige Afrikas største solcellepark ble bygget på rekordtid av det norske selskapet Scatec Solar? Eller at det norske IT-firmaet Laboremus har dataprogrammerere som sitter i Uganda og utvikler software som finanshusene på Aker Brygge benytter? Dessverre faller suksesshistoriene ofte under radaren - og da blir det vanskeligere å presentere et mer nyansert bilde. Stortingets Afrikagruppe er et forsøk på å gjøre noe med denne situasjonen. 

Relaterte saker: