Representant i justiskomiteen på Stortinget, Jenny Klinge (Sp), foreslår sammen med partifellene Janne Sjelmo Nordås og Anne Tingelstad Wøien, en endring i domstolloven:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å endre domstolloven slik at alle tingretter skal ha en sorenskriver som har ansvar for kun én krets.»

I praksis betyr det, dersom flertallet i Stortinget sier ja, en lovfesting av at alle tingretter skal ha en sorenskriver som kun leder én domstol.

Delt ledelse

Alstahaug tingrett ledes i dag av Sorenskriver Rolf Selfors som også leder Rana. I Brønnøy tingrett har sorenskriver Roald Tørrissen varslet at han kommer til å pensjonere seg før sommeren, noe som skaper usikkerhet om også Brønnøy vil bli underlagt delt lederskap. Per i dag er det ikke lyst ut noen ny sorenskriverstilling i Brønnøy.

Senterpartiet, med Jenny Klinge som drivkraft, har vært en markert motstander mot både delt lederskap og sammenslåing av tingretter, sistnevnte en prosess som ble stoppet av Stortinget tidlig i desember.

I forslaget viser de til Alstahaug og Rana, samt tingrettene i Nord- og Sør-Gudbrandsdal.

«Disse vil nærmest kunne bli sett på som en filial av en annen domstol. Det er en ordning som vil skape tvil om domstolenes langsiktige eksistens og skaper uforutsigbarhet for de ansatte.» skriver forslagsstillerne.

– Må lyses ut

Både Alstahaug og Brønnøy kommuner er glade for forslaget, og støtter det fullt ut. I et brev til justiskomiteens leder, Hadia Tajik (Ap), skriver ordfører Bård Anders Langø (Ap) og ordfører Johnny Hanssen (Ap) i Brønnøysund, at sorenskriverstillingene nå må lyses ut.

– Arbeidet med midlertidig felles ledelse må legges til side. Dette arbeidet fører for tiden til stor usikkerhet blant ansatte, skriver de i brevet.

– Som representantene viser til sier Domstolloven klart og tydelig at tingrettene skal ledes av en sorenskriver. I forslaget viser de til at det per i dag ikke er initiert noen strukturdebatt fra politisk hold. Grunnlaget for felles ledelser er ikke lenger til stede, skriver Langø og Hanssen.