Uten vann på tredje døgnet

Vanntilførselen har frosset, og ei grend er uten vann.

Jobber i Bindal Tom Antonsen bor i Gutvik og jobber i Bindal. Nå er han fri for vann og er glad for gode venners hjelp. 

Frakter vann Hver dag frakter den TTS-eide ferja "Leka" vann til innbyggerne i Gutvik. 

Nyheter

Den lille grenda Gutvik er en del av øya Austra som også er en del av Bindal, men Gutvik tilhører Leka kommune. De vel 40 innbyggerne går nå inn i sitt tredje døgn uten vann. Varmekabler i Gutvik vannverk har sviktet, og frosten og vinden gjorde at vannet er frosset.

Innbyggerne gjør sitt beste for å finne ei løsning. Noen henter vann i plastkanner hos venner på Sør-Horsfjord, som ligger om lag 10 kilometer unna fylkesgrensa. Hos andre må det større mengder til. For dette går verst utover eierne av de to gårdene i bygda.


Får vann med brannbil

- Leka kommune frakter over en brannbil fylt av vann med ferja en gang for dag. Dette blir fylt på store plastkar som vi har fått låne. Men det er et fryktelig styr med dette, sier Anne Lise Hiller som akkurat kom inn fra morgenfjøset da banett ringte kl. 13.00 i dag.

Anne Lise og Trond Hiller har den ene gården. De driver melkeproduksjon og kjøttproduksjon, og med 140 dyr på bås trengs det mye vann.

Det har vært gjort forsøk på å reparer feilen på varmekablene, men så langt har de ikke lykkes.


Minst to dager til

- I dag er det noen som har dradd for å kjøpe nye varmekabler, for feilen er på fjellet. Men når det er så kaldt er det ei utfordring å få ordnet dette. Vi regner med minst to dager til før det kan være reparert.

- Det er ikke så greit for noen av innbyggerne å være uten vann, men som melkeprodusent er det ei ekstra utfordring. Får kyrne ikke nok vann, produserer de også lite melk, Så nå er det nesten sånn at vi håper og ber om at dette ordner seg så raskt som mulig. Det er krevende, sier Anne Lise Hiller.


Dusjer i nabobygdene

Tom Antonsen er kulturskolerektor i Bindal, men bor i Gutvik. Han jobber også på Leka, og han tok med seg vanndunker dit i dag.

- Jeg får tatt meg en dusj og får også ellers god hjelp hos gode venner i Bindal eller på Leka. Så jeg klarer meg. Men til vanlig står alltid kaffekjelen på her hos innbyggerne i Gutvik, i fall det skulle stikke innom noen. Det gjør den ikke nå, sier Tom Antonsen.