For ti år siden opprettet den utflyttede nordbygdingen Steinar Sandvik databasen "Slektene fra Nordbygda", det vil si fra Tilrem til Horn.

- I dag inneholder nordbygda.com 38.000 personer som enten bor der nå, har bodd der eller, på ett eller annet vis, har tilknytning til personer som har bodd på Nordbygda. 2.000 personer har sitt portrett i databasen, forteller Sandvik.

Han bor nå i Røyken kommune i Buskerud.

- Da jeg ble pensjonist hadde jeg 40 års erfaring med IT-systemer. Jeg ønsket å bruke pensjonistårene til å gjøre noe som kan komme andre til nytte etter at jeg har "parkert tøflan", forteller han.

Helgeland, Trøndelag og Amerika

Det er ikke bare nordbygdinger eller brønnøyværinger som kan finne sine slektinger i basen.

- Hvis man har slekt fra Brønnøy og de nærliggende kommunene er det gode sjanser til å finne noen av sine folk i databasen. Vega, Vevelstad, Sømna og Bindal er sterkt representert, men det er også mange fra øy- og innlandskommunene på Helgeland, samt Sør- og Nord-Trøndelag. Når det gjelder utlandet er det hovedsakelig folk fra USA og Canada, forteller Sandvik.

Personvernlovgivningen gjør at databasen ikke kan legges åpent ut på internett. Den ble derfor lansert i lukket forum i 2006. I dag har i underkant av 300 personer tilgang. Alle som tilhører de aktuelle slektsgrenene kan få personlige brukernavn og passord.

- En hver som kan dokumentere slektsforhold til noen i databasen kan få tilgang ved å henvende seg til meg og oppgi navn og data på noen av sine forfedre, sier Sandvik.

Interaktiv bygdebok

Han har flere hjelpere som bidrar til å oppdatere basen.

- Den viktigste hjelperen, som daglig jobber med å lese i offentlige kilder, og som sender meg tillegg og rettinger, er mitt søskenbarn, Alfhild Moe Skog. Etter hvert som kirkebøker fra hele landet passerer karantenegrensen får vi anledning til å oppdatere data på personer som vi har registrert, og der vi ikke har datoer for fødsel, ekteskap eller død, sier han.

Lokalt har Gustav Moe og Helge Lund samlet inn slektsdata og bilder. Amerikanske Margaret Lynne Miller og Klaus Johnsen har også bidratt.

Brukerne er med på en interaktiv oppdatering.

- Brukerne kan følge med og melde fra om feil og tillegg. En database som vedlikeholdes blir dermed mere aktuell enn en slektsbok. De ukentlige statistikkene over antall brukere, som har gjort oppslag i databasen, viser at det stadig er noen innom for å se på egen eller andres slekt, forteller Sandvik.

Strandgården på "Mossem"

Hobbyslektsforskeren har dykket dypt ned i sin egen slekt.

- I vår sendte jeg min DNA til My Heritage i USA, først og fremst for å få en oversikt over hvilke steder på kloden mine forfedre kom fra. Resultatet var ikke overraskende, for hovedtyngden av forfedre kom fra Sentral-Europa, Russland, Ukraina, samt én midt på Dønna.

- I juni fikk jeg e-postmelding fra en kar, bosatt i Minnesota, som fortalte at han og jeg hadde perfekt DNA-match fire generasjoner tilbake - og at han hadde funnet ut at han var etterkommer av bror til min tippoldefar, Johannes Ottesen. Som ytterligere bevis på det la han ved en databasefil med 660 individer. Jay Liedmann (57) er blitt et hyggelig bekjentskap og vi utveksler slektsdata.

- Min tippoldefar, Johannes Ottesen (1799-1874) kom til Brønnøy i 1830, som nyutdannet lærer fra Trondenes seminar og Tromsø seminar. Født på Finnbakken i Hemnes. Det var han som bygde "Strandgården", det lange hvite huset på "Mossem", der det står en gammel Fordson traktor utenfor. Han var lærer,  kirkesanger, organist, klokker og gårdbruker. Du kan lese mer om Johannes Ottesen i "Brønnøy Gård og slekt" Bind 4, side 138-142.

- Dersom du har slekt på nordbygden og ønsker tilgang til databasen, er det bare å  å gå inn på nordbygda.com. Der finner man e-postadressen og telefonnummeret som jeg kan kontaktes på, sier Steinar Sandvik.