Brønnøy kommunes satsing på energisparing har ført til en nominasjon i LOS Energy Awards.

– Brønnøy kommune har vist en imponerende evne til å sette en ny og effektiv kurs i sin bruk av energi, sier Anders Gaudestad, administrerende direktør i LOS AS, en av landets største energileverandører, i en pressemelding.

Kan spare store penger

–  Resultatet av god energiledelse er utelukkende positivt for både miljøet og økonomien, sier Gaudestad, som har tatt initiativet til LOS Energy Award. Han håper prisen kan inspirere flere til å sette i gang energisparende tiltak. Målet med prisen er å settes fokus på hvor viktig det er å ha et bevisst forhold til hvor mye strøm som brukes. Og hvordan man kan spare store beløp på effektiv bruke av energi. Det skal deles ut en pris for beste bedrift og beste offentlige virksomhet.

– Vi håper innsatsen til kommuner som Brønnøy kan være inspirerende for andre kommuner i hele Norge, sier Gaudestad.

Juryen legger spesielt vekt på oppnådde resultater, men også kompetanse, systematikk og engasjement teller. LOS Energy Award kåres av en fagjury bestående av representanter fra Teknisk Ukeblad, konsulentselskapet Entro og LOS Energy. 18. november presenteres prisvinnerne på LOS Energy Day.

Tok grep

I 2010 bestemte Brønnøy kommune at de skulle ta bygningsdriften i kommunen mer på alvor og opprettet derfor en egen eiendomsavdeling. Etter ett års drift begynte de for alvor å satse på energisparende tiltak. En energi- og klimaplan satte et mål for 10 prosent reduksjon i energiutgiftene. Nå skulle det gjennomføres profesjonell energiledelse. Opprettelsen av eiendomsavdelingen førte til endringer i organiseringen. Nå ble det opprettet to kjerneområder: Renhold/miljøservice samt byggdrift, som igjen ble delt i to: Bygg-team og Teknisk team. Det siste fikk ansvaret for energiledelsen.

Det første de gjorde var å styrke kompetansen til drifterne for byggene, det som tradisjonelt har vært omtalt som vaktmestere. Det ga raske resultater.

– Høy kompetanse er avgjørende for en slik satsing, sier eiendomssjef Arnt-Ståle Sæthre, som har sett at den svært varierende graden av kunnskap nå har nådd en godt og likere nivå.

Varmepumpe

I tillegg ble gjennomført overordnet styring av de tekniske anleggene i kommunens bygg, et såkalt SD-anlegg. Det gav betydelig bedre kontroll. I tillegg ble det satset på varmepumpeteknologi. Det ble også satt et spesielt fokus på enøk i alle rehabiliteringsprosjekter.

– Vi har jobbet med optimalisering og drift av tekniske anlegg med fokus på virkningsgrad, samtidig som kravet om komfort i brukstiden opprettholdes, sier Sæthre.

Resultatene overgikk alle mål. Siden starten har kommunen nå redusert energiforbruket med nær 30 prosent og gått ned fra 11 GwH til 7,9 Gwh. Nå har kommunen kommet så lagt at de har blitt en proff drifter som må investere i ny teknologi for å få til ytterligere besparelser.

– For en liten kommune som vår har det vært et stort sprang, og vi får stadig henvendelser fra andre kommuner som vil ha råd og veiledning, sier Sæthre.