Ifølge BA klaget Høyres Ørjan Moe i siste kommunestyremøte til ordfører over at kommunestyret får for få saker til behandling Som innbygger undres jeg på forholdet mellom kommunestyret og administrasjonen. Hvem er det som styrer i Brønnøy? Er det de valgte politikerne i kommunestyret, eller er det administrasjonen?

Jeg har to hovedspørsmål:

* Veit kommunestyret konsekvensene av sine vedtak?

* Fører kommunestyret kontroll med om forvaltningen følger opp kommunestyrets vedtak?

* Veit kommunestyret hva de vedtar?

Det virker som om kommunestyret ofte strør sand på administrasjonens avgjørelser.

Og sannelig må det være krevende å kunne gjøre noe annet. Sakspapirene, en bunke på 600-700 sider, blir vanligvis sendt ut 5 - 6 dager før kommunestyremøtet! Hvordan skal kommunestyre-medlemmene få tid til å lese dette, snakke med folk som kanskje kjenner saka fra en annen vinkel, drøfte det med egen partigruppe, ta stilling til saka, eventuelt formulere alternative forslag, drøfte med andre partigrupper om mulig støtte, kompromiss? Tidsramma er under ei uke, og alt skal gjøres i tillegg til jobb og en travel hverdag.

Problemet illustreres godt av prosessen rundt «nedlegging av bogruppe 4» som del av budsjettbehandlinga i 2020. Et av premissene i budsjettforslaget var innsparing. Og innsparinga ble vedtatt. Først etter at vedtaket ble gjort, orienterte administrasjonen de ansatte om at vedtaket innebar nedlegging av bogruppe 4. (ti korttidsplasser)

Det ble politisk uro da kommunepolitikere ble klar over dette. Som Ragnhild Aglen (fristilt) skrev i BA 21 desember 2020: «Ser i media at flere mener at jeg som folkevalgt skulle ha skjønt at å spare 4 millioner tilsvarer å legge ned en bogruppe på sykehjemmet». og «Beklager, og jeg legger meg flat for at jeg ikke spurte om det som står på side 843 av 887 sider «reduksjon av sykehjemsplasser /controller, styrking av demensavdeling».

Kanskje kommunestyret heller enn å beklage skal kreve å få mer oversiktlige saksframlegg og at det redegjøres for konsekvensene av de enkelte forslag.

Vedtaket som førte til nedlegging av bogruppe gjelder fortsatt, slik at det i dag er færre sykehjemsplasser enn i 2019, selv om det er flere som har demenssjukdom.

Fører kommunestyret i Brønnøy kontroll med administrasjonens forvaltning?

Kommunestyret vedtar planer som skal være styrende for administrasjonens daglige virke.

Brønnøy kommunestyre vedtok i 2018 helse- og omsorgsplan for tiåret 2018-2028. Det er en omfattende plan med en handlingsplan om hva som skal gjøres når.

Blir planen fulgt? Det veit kommunestyret lite om. Kommunestyret har ikke bedt om rapport om det. Er det ikke viktig for kommunestyret å vite hva som er gjennomført, hva som ikke er gjort og om nye problemstillinger er dukka opp, kanskje kommunestyret vil endre planen på noen punkter. Gjennom slik rullering av planer vil kommunestyret kunne gi føringer for administrasjonen i deres oppfølging av planen og behandling av enkeltsaker.

Jeg er styreleder i Brønnøy Frivilligsentral. Jeg veit at det som står i handlingsplanen i helse- og omsorgsplanen ikke er fulgt opp av administrasjonen i tråd med planen.

Etter initiativ fra frivilligsentralen fikk sentralen i fjor omsider en samarbeidsavtale med kommunen. Den ble vedtatt i kommunestyret 22. juni. Ifølge denne avtalen skal kommunens tilskudd til Frivilligsentralen synliggjøres i budsjett og økonomiplanen. Det er ikke gjort. Kommunen skal også ifølge avtalen ta initiativ til minst to samarbeidsmøter i året. Foreløpig har vi ikke fått noen invitasjon. Dette er små saker, men viktig for oss det gjelder. Kontroll med forvaltninga innebærer også å kontrollere at politiske vedtak blir fulgt opp.

Ørjan Moe ba ordføreren om at kommunestyret skulle få flere saker til behandling. Hvis det ikke fører fram, har Ørjan Moe sammen med de øvrige kommunestyremedlemmer mulighet til gjøre vedtak om at saker skal legges fram for kommunestyret.

Kommunestyret har makt om de vil bruke den.

Lisbeth Holand