Enda til dags dato så kan ikke ordføreren på Vega trylle frem noen etiske retningslinjer for hva jeg skal skrive på sosiale medier. Trusler nytter heller ikke lenger. Jeg nekter å styres mer av frykt!

Så buckle up, buttercup!

Det siste året har det vært noe en kanskje kan kalle en politisk omvelting for meg på Vega. I fjor deltok jeg på mitt første kommunestyremøte som vara for Rødt Vega, og etter det så ballet det bare på seg. Rart å tenke på at jeg ble antatt å ikke takle møtene eller å bli møtt av hersketeknikker fra ordfører. Jeg har vært på de mørkeste plassene i livet der du ikke vil være og overleve, så jeg tror jeg skal selv definere hva jeg kan eller ikke. Ellers takk.

Nå ser jeg at nesten hele formannskapet som består av de mest innflytelsesrike og politisk mektige på Vega går ut i media med verdens lengste klagesang om den kritikken de fikk i fjor og at vi er så slemme, så slemme!

Jeg spiller på verdens minste lille fiolin til deres melodi.

Saken de henviser til som den verste de siste 10 årene (wow, tenk at de fleste har hatt en plattform å ytre seg alle disse årene!) er legevaktsaken. Egentlig var det mye bedre i gamle dager når en måtte sende inn leserinnlegg i avisen for å kunne delta i det politiske ordskiftet. I dag kan til og med folk som ikke vet annet enn å åpne Facebook på en datamaskin, kunne delta. Så fantastisk! Et reelt demokrati!

Men ytringsfriheten hindres om det går over til hets, trakassering og trusler. Det vet jeg så veldig godt hvordan kan være, som enda relativt ung, samisk kvinne i det politiske bildet. Det har vært flere år med dritt, og det har kostet dyrt å være med i dritten.

Og jeg vet også en del om hersketeknikker, der en blir utsatt for det som egentlig er legitim kritikk, for så å vende fokuset i en annen retning med å peke på at «noen» er slem. Det er jo tross alt de fem mektigste + kommunedirektøren vi snakker om her. De som sitter sammen på møter og er så enige (de er lite grann uenige også da må vite!) om saker og styre og stell. Men det er så trist når en sier at de er så altfor enige og bestemmer alt.

Nei. De vil ikke ha kritikk, for det er så vanskelig å forholde seg til at folk faktisk ikke vil sitte å ta imot alt lenger og at det er vanskelig å forholde seg til at en har ført en usosial politikk. En har visst at skolen skrantet og at det var så ille som det var, men gjorde ikke det en skulle! Det har vært meldt ifra at dette gikk ut over foreldre og barn. Tro meg, jeg har historier en ikke vil tro er sant en gang, som jeg nå vil anmelde.

Skipet brenner, og det er vel ikke så greit å holde kjeft om trakassering, hets og dritt når det plutselig er en selv det går ut over? Nå er det plutselig greit å jamre litt over hvor slemme en er før en trekker seg unna.

Da jeg var fersk i lokalpolitikken, ble nestleder i Rødt Vega i 2017 og greier, var det jammen ingen kjære mor å se når det var snakk om hets, trakassering og drittkasting den gangen. Fra første dag. Jeg har enda ferskt i minnet to sinte menn, ordfører og en annen prominent herremann i samfunnet, som sto og kjeftet meg huden full utenfor Nes kafé, en kveld tidlig i 2018.

Da var saken oppdrett i verdensarvområdet og en så tydeligvis på det som helt innafor å trakassere nye tilskudd i politikken her på Vega, selv når en er ute for å hygge seg. Så lenge de var fra Rødt. Alt jeg gjorde var å dra ut en tur og tilfeldigvis havnet jeg alene med disse to utenfor når jeg skulle ta en røyk. Jeg ba de om å slutte og å la meg være men det nyttet ikke, og det hele ble en veldig ubehagelig opplevelse med muligens for mye alkohol og testosteron som senket nivået skikkelig. Det er fremdeles ingen unnskyldning! Jeg har slitt med økt sosial angst, posttraumatisk stresslidelse (ptsd) og perioder med selvmordstanker, på grunn av dette og mye mer. I perioder orket jeg ikke dra på butikken eller gå ut av huset. Jeg reagerte på dritten jeg fikk, men fikk beskjed av folk at jeg måtte slutte å si imot. Og jeg har holdt kjeft om mye – helt til nå. Nå er det faen meg nok. En får bare klikke i vinkel på meg, men hvert eneste ord jeg sier her er sant. Og jeg står for det. En skal feie for egen dør før en hiver oss andre under bussen!

I dag er de redd det ikke skal rekrutteres flere siden makta selv får kjeft. For det er dét som er katalysatoren. Forskjellen er at vi bruker åpne og demokratiske kanaler!

For det var et engasjement om å beholde legetjenestene vi hadde i innsamlinger av underskrifter og fakkeltog med appellerer. Der folk uttrykte sin frustrasjon, redsel og til og med en ekstrem omsorg – var de ikke engang der for å lytte på oss! En sa heller at en forsto ikke vitsen.

Når det ble påpekt at det var provoserende å bli bedt om å egentlig holde kjeft eller ta det etter vedtak er fattet, så ble en anklaget for mobbing. Fakkeltog og underskriftskampanjer er faktisk demokratiske virkemidler i et sivilisert samfunn! Tenk det!

Folk var frustrerte over at formannskapet var taus. Arbeiderpartiet var taus! De eneste som sa noe var kommunedirektøren og ordføreren som snakket som om folk ikke visste bedre i avisene, ellers varaordfører som snakket varmt om det nye blanke utstyret og DMS i Brønnøysund.

Ellers var det at en måtte roe ned, med andre ord holde kjeft og heller ta det på kommunestyremøtene (som ikke blir streamet eller referatført) og slutte med å diskutere dette i sosiale medier.

Istedenfor å baksnakke folk går vi i offentlige fora for å snakke ærlig og rett frem, enten det er i avisen eller på sosiale medier. Og ja, jeg spiller på verdens minste fiolin til denne klagesangen som nesten er like vondt å se på som når Jan Bøhler lager musikkvideo i Groruddalen.

Dere hadde og har enda makta. Det var bevisste valg de tok ved å ikke høre etter men heller bagatelliserte, for så å mobilisere et forsvar ved å innta offerrollen da en fikk spørsmål om hvorfor en ikke deltok. Det må en tåle når en sitter i det formannskapet og tar alle reelle politiske beslutningene, før de kommer ferdig behandlet og spyttet ut like før kommunestyremøtet. En sitter godt plantet i styre og stell her på Vega, og jeg kan si det sånn at det finnes ikke en eneste retningslinje som ordføreren kan dra frem som sier noe om hva jeg kan eller ikke kan si i sosiale medier! Det er bare narsissistiske folk som tror de kan styre folk med trusler og frykt.

Det er ikke synd i noen av dere! Faen ta dere!

For de som vil lese mer om saken så har jeg noen linker her, men det ligger mye mer under sakene, så bare å bla igjennom:

En skildring av et kommunestyremøte på Vega og en politisk analyse

– Jeg synes det er litt trist at hun oppfatter det slik

Lokaldemokrati på Vega

Jeg svarte ordføreren på de tullete svarene vi fikk om fastlegeordning den gangen her:

Svar til Andre Møller

Ordføreren avviser at legevakten skal flyttes

Og det var ikke rart en reagerte, for en tok opp gamle ideer akkurat da som skremte folk og det samtidig som vår lege Synne sa hun hadde fått altfor mye belastning, men ingen reell handlingsrom.

Politikere ville ha innsyn og prøvde å legge frem hvordan en heller kunne gå frem, men det ble ikke hørt.

Camilla Tranås Kristiansen

Rødt

Brønnøysunds Avis har tilbudt Andre Møller og den andre mannen som omtales i forbindelse med et møte utenfor Nes kafé anledning til å kommentere beskrivelsen i leserbrevet, men de har ikke ønsket det. Red.