Hva vil det medføre?

· Sørger for en tilgjengelig domstol med nærhet til brukerne med bedre lokal forankring og bedre forståelse for lokale forhold. Dette vil igjen kunne bidra til økt tillit til domstolene.

· Sikrer at rettighetene vi har som innbyggere i et demokrati er tilgjengelig for alle. For at domstolene skal kunne utøve denne viktige samfunnsfunksjonen må de finnes der folk bor.

· Sikrer domstolenes stemme i allmennheten med stedlig ledelse i form av lokal sorenskriver. Dette ivaretar på en bedre måte balanseforholdet mellom domstolene og de øvrige statsmaktene.

· Sikring av kompetent og stabil rekruttering og bemanning ved domstolen.

· Viktig bidrag til desentralisert juridisk miljø og kompetansearbeidsplasser.

· Sikrer domstolens tilstedeværelse i lokalsamfunnet over tid.

Hva er alternativet?

Domstoladministrasjonen har gjennom de siste 20 årene arbeidet for en felles stor kollegial tingrett på Helgeland lokalisert til Mo i Rana. Den domstolstrukturen som Stortinget vedtok i 2020 der antallet tingretter ble redusert fra 66 til 23, føyer seg naturlig inn i en lang rekke gradvise nedbyggingstiltak av de mindre distriktsdomstolene. Det er dessverre ikke noen grunn til å tro at verken sorenskriveren i Rana eller Domstoladministrasjonen har skrinlagt sine langsiktige mål.

Det er grunn til å stille spørsmål om troverdigheten når det fra Domstoladministrasjonene nylig er kommet signaler om at man der nå har valgt å innrette seg etter den sist vedtatte ordning. Man har i så måte stilt seg åpen for mulige lovendringer og andre betryggende tiltak, for å unngå hva man kaller en forhastet, økonomisk kostbar og faglig uforsvarlig reversering av den av Stortinget sist fastsatte styringsmodell.

Stortingets nedbremsing av Domstoladministrasjonens siste sentraliseringsfremstøt fremtrer som både betimelig og rosverdig. Men et situasjonsbetinget politisk tilsagn om opprettholdelse av bemannede rettssteder ved de nedlagte tingrettene fjerner dessverre ikke all lokal engstelse for fremtidig full nedleggelse også av Brønnøy tingrett. Dette bør uroe og engasjere langt flere og helt andre enn de som i dag måtte ha sitt arbeid her.

Erfaringene så langt og den valgte styringsmodell med klar dominans fra Mo i Rana og en sannsynlig fremtidig budsjettsituasjon, tilsier at grunnlaget for å opprettholde «rettsstedet Brønnøysund« nok gradvis vil kunne smuldre bort om det ikke umiddelbart tas et klart lokalt initiativ.

Det rette valget

Den sikreste måten å unngå at dette skjer er at man tar imot tilbudet om gjenoppretting av den lokale tingretten med egen sorenskriver. En stedlig sorenskriver vil gjennom stabile kompetente dommere og saksbehandlere, i samarbeid med lokale private og offentlige næringslivsaktører, igjen på vegne av innbyggerne på Sør-Helgeland kunne arbeide for å styrke vår lokale tingrett til beste for hele regionen.

Roald Tørrissen

Sorenskriver i Brønnøy 1994 - 2016