Bodø/Glimts trener Kjetil Knutsen har vist en hel verden og endevendt de fleste forestillinger om hva som er mulig rent mentalt å prestere for et fotballag. I tillegg har han forent og gjort landsdelen stolt med sitt prosjekt. En stolthet som mye takket være vår lokale helt Ulrik Saltnes gjør oss delaktig i dette fellesskapet, og bidrar til å dempe en ellers tilstedeværende følelse av å være fylkets administrative blindtarm.

At hovedstadslaget til verdens mestvinnende fotballnasjon måtte hente lærkula ut av eget nett hele seks ganger da Bodø-Glimt slo Roma på Aspmyra 6-1 i fjor sendte sjokkbølger inn i fotballverden. At Bodø/Glimt så reiste til gladiatorbyen og spilte uavgjort i returmatchen viste at resultatet slett ikke var et «lucky strike». Denne uka sendte på ny laget fra nord romerne bokstavelig talt nesegrus ut av Aspmyra i første møte i kvartfinalen i Conference league. Og det med et lag med så store utskiftinger at bare fire av spillerne fra 6-1 matchen var på banen når de gjentar triumfen. Det er nettopp her Knutsen både beviser sin storhet som trener, og langt på vei punkterer forestillingene om at det er antall titalls eller hundretalls millioner kroner som er bestemmende for prestasjoner hos fotballspillere. Måten Knutsen kryper inn i hodene på sine spillere og motiverer dem til å yte er eksepsjonell og nesten overmenneskelig.

I spillertunellen eter siste dyst viste imidlertid Knutsen at også han er av kjøtt og blod. Vi får håpe at Bodø/Glimts spillere og trener i fortsettelsen ikke lar seg affisere for mye av den type provokativ oppførsel som Knutsen ble utsatt for under siste kampen på Aspmyra.

Her er italienerne på hjemmebane, og det som reddet oss denne gangen var at motreaksjonen ikke kom før etter kampen. I VM i 1982 som italienerne vant, frustrerte de ikke bare motstander Tyskland, men en hel fotballverden da de satte i verk sin ekstremt defensive «Catenaccio-stil». Ytterst provokativt var det også da italienerne vant VM i 2006 som følge av at Frankrikes nøkkelspiller Zinedine Zidane ble utvist etter å ha skallet ned Marco Materazzi. Materazzi hadde like før fremsatt så grove fornærmelser at Zidane mistet besinnelsen.

Fotball er en mangslungen idrett og man skal være i besittelse av mange dyder for å lykkes. Italienerne minnet oss denne uka om at selvbeherskelse er en av dem.

O.J. Tilrem