I et nyhetsoppslag i Helgelands Blad 5.10. gir overlege gynekolog Margit Steinholt til kjenne hva hun mener om Distriktsmedisinsk Senter Sør-Helgeland (DMS) sin plass i Helgelandssykehuset.

Samme sak er også gjengitt i Brønnøysunds Avis 8.10.

Jeg håper inderlig overlegens uttalelser ikke er klarert av sykehusledelsen. Det ville i så fall være oppsiktsvekkende.

For hun legger ikke skjul på hva hun mener DMS-et i Brønnøysund vil føre til av nedgang ved hovedsykehuset i Sandnessjøen.

Steinholt sier at dimensjonene til DMS i Brønnøysund er lagt opp på en sånn måte at det vil tappe ressurser fra Sandnessjøen som hovedsykehus.

Det skal sies at intervjuet ikke er verdens lengste, men det er klinisk fritt for pasientfokus. Steinholt snakker bare om at Sandnessjøen vil tappes for ressurser.

Bare for å ta historien kort. Ideen om DMS Sør-Helgeland er over 20 år gammel. Et slikt poliklinisk tilbud skulle finansieres med reduserte reisekostnader i Helgelandssykehuset. En ren empirisk utregning viste at 80% av konsultasjonene som pasienter på Sør-Helgeland tidligere måtte reise Sandnessjøen, Mosjøen eller Mo for å få utført, kunne tilbys ved DMS. Intermediærsenger var en del av dette regnestykket.

I oppslaget forklarer DMS-leder Sturla Ditlefsen at «en intermediæravdeling et alternativt nivå til sykehus og skal være en stasjon på veien i et pasientforløp med tilbud både før, istedenfor og etter en sykehusinnleggelse».

DMS-leder Ditlefsen sier videre: – Vi har ambulering både fra Sandnessjøen, Mo i Rana og Mosjøen. Ambulering er frivillig hos legespesialistene, men vi jobber med å gjøre det enkelt og greit å komme hit, så alt er klart når de kommer, og de kan ta imot flest mulig pasienter.

Han understreker at ambulering ikke skal være en tapping av personellressurser fra hovedsykehuset eller øvrige lokasjoner.

– Hvis en legespesialist sier nei til å ambulere kan vi ikke tvinge dem. Erfaringen med spesialistene er at de som kommer hit er veldig fornøyde. Akuttsykehus vil ha en større prioritet til å opprettholde både beredskap og andre polikliniske tjenester, så det er heller DMS-et som lider av manglende ressurser, enn hovedsykehuset, sier DMS-leder Ditlefsen.

Jeg antar at hans uttalelser er sammenfallende med helseforetakets.

Brønnøy kommune har vist samfunnsansvar langt utenfor egne kommunegrenser. Som eier og byggherre finansiert DMS-et for egne midler og stilt bygget til rådighet for Helgelandssykehuset som leietaker. Bygget er et moderne og riktig dimensjonert senter for polikliniske tjenester. Her får innbyggerne på Sør-Helgeland mye av det samme som resten av Helgeland.

For hver pasient som behandles her ved DMS Sør-Helgeland, spares det ressurser og kostnader for helseforetaket i form av reduserte reisekostnader.

Siden åpningen i mars har pasientstrømmen vært jevn. Spesialister har stilt opp og kortreiste pasienter har fått hjelp. Bare på røntgen har det fra mars til august vært over 1000 konsultasjoner. Og denne uken settes CT maskinen i gang. Millioner spares på reiser og pasienter gleder seg over servicen.

Dagsreiser er borte, det tar bare brøkdelen å komme seg til og fra den polikliniske undersøkelsen eller behandlingen. Pasienter kan komme og dra rett på jobb. Om det er lysbehandling, røntgen, CT, ultralyd, radiolog og radiografer, psykiater, kardiolog, habiliteringsteam, kreft og infusjon, ortopedi, fysioterapeut som med VR teknologi kommuniserer direkte med ortoped på Mo. Og selvsagt også gynekolog og kirurg, som hun selv har bidratt med i flere tiår.

DMS Sør-Helgeland er et minisykehus, som omtales av overlegens kolleger, Helgelandssykehuset, Helse nord og helseminister som det mest moderne i Norge. Jo flere pasienter som får behandling ved DMS-et, dess større besparelser for Helgelandssykehuset, pasienten, næringsliv og samfunnet.

Jeg vil tro samfunnsregnskapet for denne satsingen vil bli god lesning.

Sør-Helgeland har startet en ny tidsregning, med helsetilbud vi aldri har hatt før nå.

Det kan ikke overraske noen i Helgelandssykehuset at DMS-et vil avlaste alle tre sykehusene i helseforetaket. Heller ikke overlege Steinholt. Hennes forundring og skepsis til dette kommer nå, etter at dette er satt i drift.

Jeg synes det er synd at Steinholt bare tenker på millioner som hun mener hennes egen arbeidsplass taper, i stedet for å se hvilke belastninger pasientene kan spares for. Hun burde heller glede seg over at også pasienter på Sør-Helgeland endelig får oppleve helsehjelp uten å legge ned dagsreiser til lands og til vanns. Og samtidig sparer Helgelandssykehuset for så mange millioner at det holder til å finansiere husleie ved DMS-et og spesialister.

Steinholt sier til lokalavisen at et vellykket DMS er avhengig av et sterkt fagmiljø i Sandnessjøen. Det forteller hvor nært sin egen rolle hun er, og ikke evner å se det store bildet. Nemlig foretaket som et hele – for pasientene.

Overlegen bør heller argumentere med at et vellykket hovedsykehus, er helt avhengig av et sterkt fagmiljø i Brønnøysund.

For hun glemmer tydeligvis at for å beholde pasientene i helseforetaket, vil et DMS Sør-Helgeland, med gode spesialisthelsetjenester, dempe lysten til å bruke dagsreiser sørover.

For 12000 pasienter ut av foretaket, kan ikke være en situasjon verken pasienter, overleger eller sykehusledelse ønsker seg.

Eilif Trælnes

Ordfører Brønnøy