Sensommeren 2018 ble jeg akutt syk. Det var smerter nederst i magen. Jeg har allerede fått fjernet blindtarmen fra den holdt på å sprekke ved en annen anledning, jeg måtte på legevakten og sendes på sykehus, så det var bare en forklaring igjen jeg kunne komme på: en graviditet utenfor livmoren. Jeg sto der med graviditetstesten i den ene hånden og legevakttjenesten på Vega over telefonen på andre siden.

Og jeg hadde allerede drøyd det ut. For en vil ikke være til bry, og en vil ikke dra før det virkelig er alvorlig.

Legen måtte kjefte på sykehuset i telefonen, for det er ikke bare bare å ta imot noen uten undersøkelser først. Til slutt slo legen knyttneven i bordet og brølte at han ikke kunne undersøke med noe ultralyd her ute på øya. Men han var helt sikker på at jeg måtte inn, med en jævla gang! Jeg følte meg ivaretatt av leger som ikke godtok noe annet enn å bli tatt alvorlig.

Så jeg ble sendt. Og det hele veien ble jeg godt ivaretatt av ambulansepersonell som sørget for at turen ikke ble så smertefull som den kunne bli, med støtte og morfin. Det ble rett inn, og rett på operasjonsbordet med full narkose og kikkhull-operasjon.

Jeg hadde ikke vært i live i dag om ikke det var for leger og ambulansepersonell som kom med en gang. Buken min var fylt med blod og egglederen var sprukket. Så alvorlig at jeg holdt på å dø. Så alvorlig at om jeg hadde stått han av litt til så hadde ungene mine blitt uten mor.

Og to ganger etter har jeg stått i Sandnessjøen for å holde appeller til støtte for lokalsykehus til oss alle, foran flere tusen i fakkeltog. På onsdag kl 16.30 så skal vi ha fakkeltog utenfor rådhuset og legekontoret til støtte for legetjenesten vi har på Vega. For at vi skal ha alle tjenestene våre her på Vega og ta vare på de ansatte. Noe annet kan vi ikke akseptere eller godta!

Camilla Tranås Kristiansen

Rødt Nordland og Vega