Stopp: Vettløs ledelse av Helgelandssykehuset HF fra Rana

Ved styremøte i Helgelandssykehuset HF 15. mars 2022, kan 1 (et) styremedlem i HSYK HF ved sitt valg omgå tidligere helseminister Høies vedtak, fra 27. jan. 2020. Et hovedsykehus med medisinsk faglig tyngde for Helgeland, skulle lokaliseres til Sandnessjøen og omegn.

Vedtaket fra Rana, blir et «tomt» Hovedsykehus, en postadresse, for tarmkreftkirurgien lokalisert til et lite akuttsykehus i Rana.

Hovedsykehus står tomt for et av de tyngre kirurgiske fagfelt for et regions-sykehus for regionen Helgeland.

Hvordan kan ledelsens ved HSYK HF stemme ut helseministerens vedtak fra foretaksmøtet 27. jan. 2020.

Hvordan kan dette skje? Konsekvensen må bli: Enten må tarmkreftkirurgien konsekvent flyttes til Sandnessjøen, eller må behandlingen fortsettes i samhandling med Nordlandssykehuset i Bodø, med UNN i Tromsø og ved St. Olavs hospital i Trondheim.

Blinkende varsellampe fra Overlegeforeningen

Foretaksmodellen plasserer kontrollfunksjoner og ansvar på styret, for gjennomføring av nasjonal sykehusstruktur og dimensjonering av sykehusene våre.

Et ansvar som påføres medlemmene i styret ved begrenset innsikt i prosessen og til situasjoner hvor de i sterk grad kjenner seg ledet av administrasjonens fremlegg.

Evalueringen av Sykehuset Østfold har avdekket alvorlige mangler i dimensjoneringen og gjennomføringen av nybygg ved sykehusene våre.

Hvis større dele av bygningsmassen skal eller må erstattes havner vi i et dobbelt uføre; de nye byggene blir for små, men vi har likevel ikke råd til å betale dem.

Resultatet er nybygg som er uegnede allerede ved åpning, og bidrar for en svekket økonomi som framtvinger et dårligere tilbud til pasientene.

Foretaksmodellen plasserer kontrollfunksjonen og ansvaret på styret i de regionale helseforetakene, som sitter med begrenset innsikt i situasjonen, og lar seg villig lede av administrasjonens fremlegg.

Vi kan ikke tillate oss å se at dette regime for byggeprosjekter av sykehusene våre blir videreført. Overlegeforeningen vil og må fortsette å avdekke resultatene av denne feilslåtte politiske forvaltningen.

Dimensjonering, finansiering av offentlige sykehus

Representantforslag om en ny politikk for finansiering og dimensjonering av offentlige sykehus.

Dette dokument

Representantforslag 147 S (2019–2020)

Fra: Kjersti Toppe, Marit Knutsdatter Strand og Per Olaf Lundteigen

Utdrag: De sykehusplanene som legges i dag, vil få avgjørende konsekvenser for om vi kan tilby befolkningen trygg og forsvarlig helsehjelp i mange år fremover. Derfor er dette spørsmålet for viktig til å overlates til foretaksdirektører som ikke står ansvarlige overfor folket.

Foretaksmøtet 27. jan. 2020

Presisering av Foretaksmøtet 27. jan. 2020; vedtas det flytting av Helseforetakets hovedkontor og ledelse av Helgelandssykehuset HF til Hovedsykehuset/Akutt-sykehus lokalisert til Sandnessjøen og Omegn.

Lokaliseringen avgjøres i konseptfasen.

Hovedsykehuset for Helgeland vedtas som Akuttsykehus med indremedisin med akuttberedskap.

En institusjon beregnet for akuttfunksjoner over et bredere fagområdet innen kirurgi og medisin.

Akuttsykehus i Rana

Sykehus i Mo i Rana, ble bestemt «etablert som akuttsykehus med indremedisin med akuttberedskap».

Sykehuset lokaliseres til nåværende bygningsmasse.

Tjeneste med indremedisinsk akuttberedskap ved sykehuset i Rana, sammen med vakthavende anestesi vil gi dekkende akuttmedisinsk funksjon for generell kirurgi med akuttberedskap, ortopedi med akuttberedskap, og for fødeavdeling med akuttmedisinsk beredskap.

Hovedsykehus for Helgeland

Hovedsykehus/ akuttsykehus for Helgeland er en institusjon som vil gi bred akuttmedisinsk fagkompetanse innen ulike, nødvendige spesialiteter, innen kirurgi og medisin for 87.000 beboere på Helgeland, fremskrevet til 2060.

Etablert indremedisinsk akuttsykehus med beredskap og vakthavende anestesi i Mo i Rana, er ikke å vurderes som likeverdig med fungerende regionsykehus for regionen Helgeland.

Tarmkreftkirurgi

Tarmkreftkirurgi, kirurgi av endetarmskreft, gynekologi og kirurgi av nyrer/urinveier (urologi) er bred kirurgisk fagkombinasjoner som hører til operasjonsavdeling ved et fagsterkt Akuttsykehus/Hoved-sykehus for Helgeland.

Drift av Helgelandssykehuset HF

Ved Foretaksmøte 27. jan. 2020, ble det forutsatt at Helgelandssykehuset HF skal drives som et sykehus på tvers av geografiske lokalisasjoner.

Det betyr imidlertid ikke en utjevning og fordeling av medisinsk faglig kompetanse og fordeling av generelle robusthetskrav.

Adm. direktør Hulda Gunnlaugsdottir

Det er ikke opp til direktør Hulda Gunnlaugsdottir og skjønnsmessig fordele kirurgiske og medisinske fagområder mellom et Hovedsykehus for regionen Helgeland og et etablert sykehus med indremedisinsk akuttberedskap for Rana.

Det er ikke et åpent marked for direktør Hulda Gunnlaugsdottir, å skjønnsmessig fordele ulike spesialiteter, bl.a. tarmkreftkirurgi til et mindre sykehus i Rana.

Hovedsykehus for Helgeland

Utvikling for fremtidige kirurgiske og medisinske fag ved et Akuttsykehus på Helgeland, vil gi nye metoder til økt spesialisering, og teknologisk avansert behandlingsformer. Utvikling som gjør sykehuset mer avhengige av kostbart og kompetansekrevende utstyr.

Økt kunnskap og teknologi gir større muligheter for nye behandlingsmetoder, mer nøyaktig diagnostikk og mer målrettet, effektiv og skånsom behandling. Flere og sykere pasienter kan behandles, og behandlingen kan gis uavhengig av alder. Mange nye behandlingsformer krever avansert og dyrt utstyr og tverrfaglig, høyspesialiserte team av fagfolk.

En utvikling som i større grad vil gjøre hovedsykehuset for Helgeland, mer sentraliserende for Helgeland.

Toven-sykehuset

I generasjoner vil Stort Akuttsykehuset/ Hovedsykehuset på Helgeland bli mer innrettet mot å gi effektiv, målrettet behandling for alle.

En helseinstitusjon som vil bygges ut med fagstyrke for 87.000 helgelendinger fremskrevet til 2060.

Konfliktfylt samarbeid over flere år.

Samarbeidet mellom enhetene, og mellom enhetsledelsen og foretaksledelsen, har vært konfliktfylt over lengre tid. Dette kan ha påvirket åpenhetskulturen, samhandlingen og samarbeidet mellom foretaksledelsen og enhetsledelsen internt i virksomheten. Den interne uenigheten har i perioder vært så tilspisset at det ser ut til å ha svekket helseforetakets samlede evne til å ivareta pasientsikkerhetsarbeidet på en tilstrekkelig måte.

Vider prosessarbeid av ledelse og Helseforetaket ved Helgelandssykehuset HF i Rana bør straks opphøre, inntil gjennomført flytting og ny reorganisering av Helgelandssykehuset HF er etablert i Sandnessjøen.

Harald Nyberg