Salmonor AS søker om å etablere oppdrettsanlegg for laks, ørret og regnbueørret i åpen sjø lokalisert ved Lisshjelmen i Bindal kommune. Det omsøkte anlegget er plassert 370 meter fra grensene til Horsvær naturreservat og Ramsarområde på det nærmeste. Naturvernforbundet minner om at naturreservat er den aller strengeste verneform vi har i Norge. Nylig høring i Vega kommune, «Tilleggsutredning til Kystplan Helgeland – Vega», utført av Instead Heritage etter bestilling fra Vega kommune, viser tydelig den negative påvirkningen akvakultur har på et tilsvarende kystlandskap, selv om dette ikke gjelder et naturreservat, men Verdensarv. Konklusjonen i denne rapporten er at selv med avbøtende tiltak fra oppdrettsnæringen vil de samlede negative konsekvensene forringe de universelle verdiene som verdensarven bygger på. Dette mener Naturvernforbundet er direkte sammenlignbart med verdiene i Horsvær naturreservat og Ramsarområde

Konsesjonssøknaden fra Salmonor AS er mangelfull på flere punkter. Tungmetallutslipp fra fiskefôret og kobber fra oppdrettsnøtene er ikke nevnt med et ord i søknaden, heller ikke eventuelt mikroplastutslipp fra fôringsrørene dersom disse skal være av plast. I en bred fagfelleartikkel med åtte forfattere i Tidsskrift for Den norske legeforening den 11. august i år, dokumenteres det innhold av arsen, kadmium, kvikksølv og bly i fiskefôret som brukes i norsk oppdrett. I tillegg bruker oppdrettsnæringen kobber til impregnering av oppdrettsnøter, f.eks. rundt 1700 tonn totalt i 2019 og 80 – 90 % av dette lekker ut i sjøen og hoper seg opp på sjøbunnen. Som kjent er alt dette grunnstoffer som ikke brytes ned, men akkumuleres i næringskjeden. Den samme artikkelen dokumenterer nå raskt stigende innhold av disse tungmetallene i krabber fanget så langt som 1000 meter unna oppdrettsanlegg og i den grad at Mattilsynet i noen områder har frarådet å spise de. Artikkelforfatterne i Legetidsskriftet konkluderte slik, sitat: «Hvis denne utviklingen får fortsette, vil all sjømat i fjordene bli helsefarlig og uspiselig.»

Salmonor AS sine oppdrettsplaner på 5960 tonn MTB/år er vel 7 ganger større i produsert tonn fisk per år enn et ordinært oppdrettsanlegg. Hvis en grovt sett regner 10 mennesker på tonnet så vil det evt. oppdrettsanlegget ved Lisshjelmen medføre et utslipp av fiskefaeces og fôrspille tilsvarende urenset kloakk fra en by med 59600 innbyggere. Hvilken norsk kystby vil få tillatelse til noe slikt? Det evt. oppdrettsanlegget vil da ifølge søknaden slippe ut 33 tonn fosfor, og 262 tonn nitrogen i året i tillegg til ukjent mengde tungmetaller og evt. mikroplast og avlusningsmidler ut i nærliggende havmiljø. Fosfor og nitrogen vil som kjent føre til eutrofiering og tilslamming av havbunnen med lavere oksygeninnhold og påfølgende lavere biologisk produksjon ved Lisshjelmen, bl.a. av kysttorsk (som nå er på rødlista). Fosfor er dessuten et avgjørende grunnstoff for matproduksjonen i landbruket, men som verden er i ferd med å gå tom for. I havet vil fosfor aldri kunne gjenvinnes. Norsk oppdrettsnæring slipper nå ut 5 – fem – ganger mer fosfor enn fra jordbruk, kommunekloakk og industri til sammen ifølge Miljødirektoratet (Miljødirektoratet rapport M-2174/2021).

Salmonor AS sin konsesjonssøknad inneholder en relativt grundig analyse av strømforholdene ved Lisshjelmen. Det de kaller «spredningsstrømmen» på 76 meters dyp har imidlertid den ene hovedretningen i nord – nordvestlig retning, dvs. rett inn i det nærliggende Horsvær naturreservat og Ramsarområde. Ifølge Havforskningsinstituttet er ca. 5 til 10 % av fiskefaeces lettere svevepartikler som kan spres opptil 2 km fra et oppdrettsanlegg, med sitt innhold av fosfor, nitrogen, tungmetaller og evt. mikroplast og smittestoffer. Salmonor AS sin oppdrettssøknad bryter derfor med §3 i Verneforskriften for Horsvær naturreservat.

I tillegg bryter altså Salmonor AS Forskrift om konsekvensutredninger §19 (Beskrivelse av planen eller tiltaket) ved ikke å beskrive vesentlige utslipp av tungmetaller og samme forskrifts §10 ved ikke å ha utført noen konsekvensutredning. Naturvernforbundet har skrevet et lengre høringssvar til Bindal kommune, Statsforvalteren og Nordland fylkeskommune i denne saken hvor vår konklusjon er at forvaltningsmyndighetene på denne bakgrunn må avvise Salmonor AS sin oppdrettssøknad ved Lisshjelmen.

Naturvernforbundet på Sør-Helgeland ved

Kjærand Torgersen, leder

Naturvernforbundet i Nordland ved

Kaja Langvik-Hansen, leder

Dag Johansen, styremedlem og landsstyrerepresentant