Oppdrettsselskapet Akvafuture har ønske om å etablere et lukket lakseoppdrett i Gimlingsundet, ved Kvaløya, sør i Sømna kommune. I henhold til Kystplan for Helgeland og kystsoneplan for Sømna er området definert som gyteområde for fisk og dermed ligger det sterke restriksjoner i området i forhold til blant annet oppdrettsnæring. Akvafuture har sendt og skal nå få behandlet en dispensasjonssøknad som, om den innvilges, vil gi de mulighet til å søke om konsesjon for å drive oppdrettsnæring i gytefeltet.

Det kan virke som om Sømna kommune tar imot søknaden med åpne armer. Det er forståelig med tanke på næringsutvikling i kommunen, nye arbeidsplasser, skatteinntekter med mer. I administrasjonens innstilling til formannskapet står det at «fordelene er større enn ulempene» ved etablering av oppdrettsanlegget.

Interessegruppa for Kvaløya er sterkt imot etablering av en «laksefabrikk» i Gimlingssundet. Det er i hovedsak tre faktorer som vi mener ikke gjør etableringen forsvarlig.

Ringvirkninger for fremtiden

Interessegruppa for Kvaløya er bekymret for hvilke ringvirkninger dette vil gi for området. Det er i denne omgangen søkt om konsesjon for produksjon av ca. 4.000 tonn laks per år, noe som skal fordeles på til sammen ti merder. Konsesjonen er tidsbegrenset til ti år. Det ble i informasjonsmøte den 12.10.22 uttalt av Akvafuture at området er særdeles godt egnet til formålet. Vår bekymring her er at Akvafuture utvider driften ved etter hvert å søke om en større konsesjon som strekker seg over en lengre tidsperiode. Vi mener det er naivt å tro at Akvafuture «pakker sammen» sakene sine og tauer bort merdene når tiårs perioden er over. Vår frykt er at området i fremtiden vil bli fylt at merder, og at fotavtrykket som ble vist i presentasjonen til Akvafuture på informasjonsmøtet på Sømna den 12.10.22 vil bli mye større. Vi frykter også at Sømna kommune vil føle seg presset til å støtte en eventuell utvidelse grunnet arbeidsplasser og inntekter.

Kvennvika friområde

Ved området som tiltaket er planlagt ligger også Kvennvika tur og rekreasjonsområdet. Området omfatter blant annet en langgrunn sandstrand med hvit sand. Det anses som er en perle i Sømna og på Kvaløya, og er et yndet turmål både for fastboende og turister. I Akvafuture sin presentasjon under informasjonsmøte på Sømna den 12.10.22 ble det presentert løsningen i merdene som gjør at ca. 60 prosent av avfallet etter laksen samt overskuddsfôr blir tatt vare på og videreforedlet, enten som biogass eller gjødsel i Asia. Ca 40 prosent av avfallet blir ikke håndtert, men vil komme ut i havet. Det ble sagt at dette «avfallet» blant annet gir god næring til blant annet tang og tare. Det er sagt av kjentfolk i området at strømforholdene fører vannet fra storhavet, langs Gimlingssundet, inn i Kvennvika og videre ut og innover i Bindalsfjorden. Det sies at dette er en av grunnene til at stranda fremstår så hvit og idyllisk som den gjør i dag. Om dette stemmer vil strømforholdene føre med seg avfall fra merdene inn i Kvennvika, som vil kunne medføre økt vekst av alger og tang. Risikoen vil da være at stranda vil endre form, fra den hvite, idylliske stranda i dag, til en strand overgrodd av tang og alger. Med andre ord vil wow-faktoren forsvinne, turistene vil ikke se på dette som et yndet turismål og befolkningen i kommunen vil miste et fantastisk turmål. Interessegruppa for Kvaløya tviler på at verken Sømna kommune eller Akvafuture er interessert i å forplikte seg til å holde stranda ren etter en etablering av lakseoppdrett i Gimlingsundet.

Uberørt natur

Kvaløya er et unikt sted. Her er det kystkultur, fjellandskap og skogsterreng. I havet utenfor har vi et unikt artsmangfold på grunn av forskjellige typer bunn, dybder, undersjøiske skrenter, holmer og skjær.

Som fritidsfisker er området helt unikt, her kan man blant annet få storsei, lange, brosme, hyse, kysttorsk og skrei, kveite, makrell, flyndre samt laks og ørret. I tillegg er øya unik fordi den er urørt. Her kan man gå rundt hele øya, i stillhet og nyte naturen, enten til fots eller i båt. Kanskje ser man både elg, rådyr og rev, eller havørna på jakt etter mat. Et svært lakseoppdrett ute i Gimlingsundet vil ødelegge følelsen av nærhet til naturen, stillhet og urørt natur. Vi skjønner at det kan være mye å be om å faktisk ha noen steder langs kysten som ikke er nedbygd av industri. Men vi håper og ønsker at Kvaløya skal være et av disse få stedene. Kanskje kan Sømna kommune benytte muligheten til å markedsføre øya vår som en av de siste, urørte perlene på Helgelandskysten? Det kan jo medføre økt turisme og dermed høyere inntekter for kommunen.

Vi i interessegruppa for Kvaløya ønsker ikke at Akvafuture eller andre tilsvarende selskaper skal etablere oppdrett, verken i Gimlingsundet eller ved andre lokaliteter på eller rundt Kvaløya. Vi håper at så mange som mulig også vil støtte vår kamp mot denne og fremtidige etableringer ved å signere underskriftskampanjen.

For Interessegruppa for Kvaløya

Erlend Kvaløy