Siste sekvens i Nytt på Nytt-sendinga fredag 22. oktober, den om Høgskolen i Nesna, har ikke gått upåaktet hen i sosiale medier, ikke minst her på Helgeland. Dommen over dette gjøgleriet som Bård Tufte Johansen og Johan Golden kokte i hop, er entydig knusende: Bunnivå i såkalt humor på NRK. Kvalmt, sjofelt.

Den kjente komikeren Arthur «Oluf» Arntzen ble en gang på sine eldre dager spurt om hva han syntes om kvaliteten på dagens underholdning i de dominerende mediene og de mest kjente scenene i landet. Spørsmålet kom etter at den folkekjære tusenkunstneren hadde pensjonert sitt alter ego Oluf i Raillkattlia. I svaret ville han ikke felle noen dom over dagens standupkomikere og gjøglere. I stedet ville han poengtere følgende:

– Jeg vil gjerne si litt om hva som er viktig når en benytter komikk og ironi i underholdning. Den blir dårlig når fortellinga halter og poenget blir borte i ei skodde av uklare ideer og feil fakta. Heldigvis blir slikt som oftest kontant korrigert med taushet fra publikum. Men verst er det når ironi og komikk inneholder rasisme eller slår ned over folk som sitter lengst nede ved samfunnsbordet og som ofte ikke er i stand til å ta til motmæle. Det er virkelig ille. Dessverre er ikke publikum alltid like korrigerende når slikt hender. Det er skammelig når vondarta harselas over strevsomme hverdagsmennesker høster trampeklapp.

Med dette vil jeg gratulere Bård Tufte Johansen med å ha kvalifisert Nytt på Nytt – med god margin – til Arntzens karakteristikk av dårlig humor.

Til slutt vil jeg bare minne om at folk her oppe i nord jamt over er gode til å ta vare på miljøet og gjenbruke både det ene og det andre. Dårlige klær kan gjøres om til gode klær. Dårlig humor kan brukes til å lage god humor. Så takk for det!

Hvem vet når Nesna-innslaget i Nytt på Nytt dukker opp i et sarkastisk revyinnslag ett eller annet sted på Helgeland. Ingen er så gode til dette som taterlag langs kysten her.

Helt til slutt: Arthur Arntzen er ennå ikke død.

Viktor Stein

PS: Dette innlegget ble først sendt til NRK Ytring. Til tross for at det holdt seg godt innenfor lengdegrensen som rikskringkasterens kommentarside krever, og også var formulert på nynorsk slik som NRK Ytring oppfordrer til, fikk jeg raskt følgende svar:

«Hei, og takk for innlegg.

Det er mange temaer å ta fatt i, og redaksjonen er derfor nødt til å prioritere. Vi finner dessverre ikke plass til denne teksten, men hører gjerne fra deg en annen gang.

Mvh NRK Ytring»

foto
Viktor Stein