Man vet man er på bindalsfest når konserten er forsinket grunnet kø i baren. Hallen utenfor Lillesalen i Olavshallen er full av forventningsfulle publikummere – og vel inne i salen er stemninga på topp. Mange ser kjente på tvers av salen, og mangt et «hei», vink og andre hilsener blir delt før konserten starter.

Blant publikum sitter flere tilreisende bindalinger, deriblant Martine Kveinen Thomassen (36). Brønnøysund Avis tok en prat med henne før konserten. Det er andre gangen Martine er i Olavshallen for å høre på B-gjengen. Følelsene hun satt igjen med etter konserten i 2019 husker hun godt, og hun håper på samme opplevelse i dag.

— Etter konserten fikk jeg en god ro inne i meg. Nå nærmer vi oss den fineste tiden på året der vi kan være sammen. Når vi er på en slik konsert, samler vi jo gjerne mange av dem vi feirer jul med, og slik får vi en fin forsmak på jula, sier Martine.

Forventningene til denne kvelden er altså store. Ifølge Martine er det mange bindalinger som har tatt turen hit. Hun forklarer at det er tredje gang B-gjengen har konsert i Olavshallen.

— B-gjengen er et populært band i Bindal. Ofte spiller de på bygdefester, og de spiller egentlig all slags type musikk. For mange har det blitt en tradisjon å delta på disse julekonsertene, forteller hun.

B-gjengen synes det er stor stas å få spille til fullsatt sal i selveste Olavshallen. Foto: Marthe Ingeborg Hammer

En humoristisk konsert

Drøyt ti minutter over tiden kommer bandet på scenen; åtte musikanter fyller scenen fra ende til annen – og publikum klapper og ønsker B- gjengen velkommen.

— Pandemi til tross, så tett sitter dere! Steike, ta, dette kan bli interessant, sier kveldens konferansier Bjørn Tore Grøtte, før han legger til:

— Men bare slapp av, det er smitte nok til alle!

Etter en heftig latter fra publikum, står vokalist Dag Christer Brønmo klar for å ønske velkommen. Han påpeker at det er godt å endelig være sammen igjen. Med låta «For ei stjerne som deg» er konserten i gang, og litt etter litt tar etternølerne fra barkøa plass i salen.

Et «åååå» brer seg i salen idet Brønmo kunngjør at det er «Når kjerkeklokka slår» som står for tur. For første gang i kveld er publikum helt stille.

— Litt tidlig å bli rørt, kanskje, ler konferansier Grøtte når Brønmo har avsluttet sangen.

Grøtte påpeker at B-gjengen er gode ambassadører for Bindal. Tett i tett i en fullspekket sal i kjelleren på Olavshallen, helt avskåret fra bekymringer om virus og pandemi, sitter både bindalinger, utflytta bindalinger – og andre. For på spørsmål fra scenen om hvor mange som ikke er fra Bindal, er det kanskje en tredjedel av publikum som rekker opp hånda. Her finnes både barn og pensjonister, og flest er det av dem midt imellom.

— Siden koronaen ikke kom til Bindal, så dro dere til koronaen. Snakk om sentralisering, ikke en gang en pandemi tar turen innom Bindal, sier Grøtte.

Det er mye humor som formidles fra scenen i kveld, og pandemien er en av temaene som går igjen. Konferansier Grøtte oppfordrer til å dele på antibacen, før han forteller om en gammel tante som sto utenfor artistinngangen og røyka med munnbind. Med lite smitte i Bindal fram til nå, er han trygg i sin sak på at en av konsekvensene av denne sammenkomsten er at barna i Bindal vil få besøk helsedirektør Nakstad til jul. En annen ting det tulles med, er bandets evne til å strukturere og planlegge.

— Rekk opp hånda de som tror at vi i B-gjengen er ekstremt strukturerte, sier vokalist Brønmo.

Én ensom hånd ruver spinkelt over hodene i salen. Brønmo forklarer at majoriteten har rett; planene har blitt endret helt til senest i ettermiddag, noe konferansier Grøtte kan bekrefte.

— Dette hadde jeg ikke fått noe beskjed om, sier Grøtte når en ønskesang fra lydmannen blir klemt inn i kveldens program.

En ny julesang står for tur, og B- gjengen understreker at dette er fjerde versjon. Den måtte revideres fordi de synes den ligna så mye på en annen låt.

— Men det var kun noen toner som lignet. Og det er jo vanskelig å finne ubrukte toner, sier Brønmo, og får rungende latter som svar fra salen.

B-gjengen har skapt en viktig tradisjon for mange med julekonsertene sine. Foto: Marthe Ingeborg Hammer

Dyktige gjestemusikere

Tradisjonen tro er det dyktige gjestemusikere med også i kveld. En av dem har vært med på alle julekonsertene til B-gjengen. Camilla Brevik er en kjent skikkelse i Bindal og beriker kvelden med sin klare stemme i framførelsen av en engelsk juleballade og, ikke minst, klassikeren «Deilig er jorden». Her blir alle med på siste refrenget, også publikum.

Stig Angel Benjaminsen er en allsidig musiker og en av kveldens dyktige gjesteartister. Her med sin nydelige versjon av «Navnet Jesus blekner aldri». Foto: Marthe Ingeborg Hammer

Stig Angel Benjaminsen har bred musikalsk bakgrunn fra Brønnøysund. Han synger «Navnet Jesus blekner aldri» - og i noen minutter kjennes det ut som tiden står stille.

— Det er ikke enkelt å være en enkel, liten bondesønn og skulle hoppe etter det der, konstaterer Brønmo i etterkant av Benjaminsens framføring.

Her skaper gjesteartist Adrian Jørgensen julestemning med klassikeren «En stjerne skinner i natt». Foto: Marthe Ingeborg Hammer

Neste gjesteartist er Adrian Jørgensen, ifølge konferansier Grøtte også kalt «prinsen av Bindal», en utflytta bindaling som har bosatt seg i Trondheim. Med låta «Ei stjerne skinner i natt» og «på vei» inntar julestemningen salen for alvor.

Benjaminsen fortsetter med «Blott en dag», og høster applaus før han er ferdig å synge. Det er tydelig at publikum så langt er fornøyd med kvelden. Det er mange gode vokalister på scenen i kveld, også innad i bandet. Nordnorsk julesalme er en av de siste låtene i kveld.

— Denne sanger gir meg en klump i brystet når jeg synger den, påpeker Brønmo, og det kan late til at publikum er enige.

Selv om B-gjengen for mange har skapt en uvurderlig tradisjon med sine julekonserter, har de derimot ingen tradisjon for å introdusere seg tidlig i programmet; helt mot slutten blir alle på scenen introdusert med navn og noen fine ord. To ord står sterke igjen som essensielle verdier for bandet: samhold og fellesskap. Kanskje er det disse verdiene som har lagt grunnlaget for dagens konsertopplevelse.

Stort å opptre i Olavshallen

Så fort konserten er ferdig og lysene slås på, er scenen raskt full av fornøyde, ivrige gjester. Jørund Lislien, bassist og vokalist i B-gjengen, forteller at tilbakemeldingene de får er utelukkende gode.

— Det er mange vi kjenner her, ja. De fleste har nok en link til noen av oss i B-gjengen. Men som vi så, var det jo ikke bare bindalinger her.

Lislien er svært fornøyd med konserten, og påpeker at det å spille i Olavshallen er veldig stort.

— Det er jo en sånn ting man tror ikke går an, men så viser det seg at det er mulig likevel. Å få leid huset i seg selv er jo ikke et problem, men det handler jo om å få folk til å komme og høre på oss. Folk gjør dette til en helaften og en hel helg i Trondheim, det er fint.

Tidligere på dagen har det vært et treff for ungdom fra Bindal som har flyttet fra bygda. De som bor i Bindal ønsker selvfølgelig å få dem til å flytte hjem igjen, forklarer Lislien. Det legges til rette for en weekend i Trondheim, og konserten skal nok gjentas, mener bassisten.

— Da vi spilte her for første gang før jul i 2017, hadde vi tenkt at konserten egentlig bare skulle være en «engangsgreie». Men så ble det en ny konsert i 2019, og nå spørs det om det blir en slik konsert hvert annet år.

I tillegg til denne julekonserten, skal B-gjengen holde konsert på Bindal og på Kolvereid før jul. Disse tre konsertene gjennomføres hvert år, men i fjor måtte de ha flere konserten på grunn av covid-19- restriksjonene. Lislien, som ellers jobber som lærer, innrømmer at det innimellom er travle dager å kombinere jobb med livet som musikant.

— Vi har blitt flinkere til å øve intensivt når vi øver. Da setter vi av noen helger, alle stiller forberedt, og så jobber vi effektivt. Før denne konserten har vi hatt ei øvingshelg og én lørdag å øve på. Vi har blitt mer rutinerte etter hvert, avslutter Lislien.

Julestemning og tradisjoner

Det er ikke bare bandet selv som er fornøyd med konserten. Martine og venninnen Lisa Møllvik (30) har tid til en prat etter konserten, og det står ikke på lovord om dagens opplevelse.

— De var så flinke i dag! Enda bedre enn for to år siden, forteller Martine entusiastisk.

Martine Kveinen Thomassen (t.v.) og Lisa Møllvik forteller at musikken fikk fram både latter og tårer. Foto: Marthe Ingeborg Hammer

B-gjengen betyr mye for begge to. Lisa bor i Trondheim og er oppvokst i Rørvik, men forklarer at Bindal står hennes hjerte nært. Også i dag har B-gjengen vakt mange følelser hos tilhørerne.

— I det ene øyeblikket satt latteren løst, og i det neste kom tårene. Det var så mange rørende øyeblikk, og kanskje spesielt når Camilla sang «Deilig er jorden», det likte jeg nok best i dag, forklarer Martine.

Julestemningen har kommet for å bli, det er venninnene enig om. Og Lisa vil løfte fram en av julelåtene som dagens beste innslag.

— Det var så fint da de sang «Nordnorsk julesalme». Jeg har hørt mange versjoner av denne, men ingen slik som B-gjengen gjorde den i dag, sier Lisa.

Å komme til storbyen, og å sitte tett i tett i en fullpakka sal med andre folk, er for Martine litt fjernt fra hverdagen i Bindal. Hun innrømmer at hun nok er mer påpasselig i helga, og at hun satser på at det ikke blir med smitte hjem i bagasjen.

— Nå er det jo stort sett bindalinger her i kveld uansett, da, ler hun, og Lisa legger til:

— Ja, jeg har hilst på flere bindalinger enn trøndere i kveld!

For Martine er julekonsertene til B-gjengen allerede en etablert tradisjon, og Lisa er ikke i tvil om hva hun mener om framtiden som «b-gjengsupporter»:

— Hvorfor har jeg ikke gjort dette før? Dette blir en ny tradisjon for meg nå.